North Fanatics veroordeelt neonazisme en lijkt verder te gaan

North Fanatics veroordeelt neonazisme, groep van Club Brugge lijkt verder te gaan

23 augustus om 20:30

Gaat de supportersgroep van Club Brugge North Fanatics 2013 toch door? Dat lijkt zo na een statement van de groep waarin het racisme veroordeelt, maar ook de deur op een kier zet voor fans die zich hebben misdragen.

Toen Club Brugge eerder op het seizoen tegen Standard speelde, viel een deel van de North Fanatics op in de tribune. Ze brachten de Kühnen-groet, een variant op de Hitler-groet. Club Brugge veroordeelde het gedrag streng en ging achter de personen aan die uitpakten met de groet. 43 personen zijn sindsdien niet meer welkom bij Club Brugge.

Na de ophef kondigde de groep aan op 11 augustus dat er een einde kwam aan de North Fanatics 2013. 'Via deze weg willen wij, North Fanatics 2013, laten weten dat we stoppen als groep met alles betreffende sfeer en acties op alle wedstrijden van Club. Met heel veel spijt in het hart, moeten we deze beslissingen nemen. Club heeft onder leiding van de media ons gedwongen dit te doen. Dit werd bekrachtigd met dreigementen om ons gerechtelijk en financieel te sanctioneren, waardoor voor ons de keuze is gemaakt. Of deze beslissing tijdelijk is of voorgoed, zal de toekomst uitwijzen, maar op deze manier kunnen wij niet verder', klonk het toen.

Vrijdag verscheen er plots toch weer een bericht op de Facebookpagina van North Fanatics 2013. Deze begint met het feit dat er op 22 augustus een nieuw onderhoud was tussen de groep, Club Brugge en nog een reeks andere (sfeer)groepen. 'De feiten werden door Club Brugge, terecht, streng veroordeeld', valt er nu te lezen.

Even later volgt: 'Wij als collectief van de verschillende groepen scharen ons hier volledig achter en willen benadrukken dat geen enkele vorm van racisme, laat staan van neonazisme thuis hoort binnen één van onze groepen. We willen een duidelijk statement uitbrengen dat we, samen met Club Brugge, zullen streven naar een stadion met héél veel sfeer maar zonder enige vorm van racisme of discriminatie.'

Met de open brief hoopt North Fanatics de gebeurtenissen in Standard achter zich te laten. Vervolgens lijkt het of de groep ook verder zal blijven bestaan. Er valt te lezen: 'dat we samen met ,,de Club’’ kunnen terug groeien naar de sfeer van de grote dagen.'

De personen die de groet brachten zijn voorlopig niet meer welkom bij North Fanatics, maar er is een kans op genade. 'De betrokken personen ,die in de toekomst willen deel uitmaken van onze familie, zullen zich dan ook individueel verontschuldigen bij Club en samen zullen we zorgen dat we hier sterker uitkomen!'

De mededeling eindigt met: 'Laat het ons nogmaals duidelijk stellen dat geen enkele vorm van racisme in de toekomst zal geduld worden binnen onze ,,collectieve’’ groep. Daarnaast willen we als collectief samen met Club zorgen voor een sterkere band tussen de Club en de supporters.

Ons doel is om op regelmatige basis samen te komen en pro-actief overleg te hebben tussen de supporters en het bestuur. Nogmaals EXCUSES!'

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.