Ferencváros met vertrouwen en trainer die Anderlecht eerder versloeg

Ferencváros, Hongaren met vertrouwen en T1 die Anderlecht eerder versloeg

Vandaag om 17:30

Woensdagavond neemt RSC Anderlecht het in de eerste wedstrijd van de competitiefase van de Europa League op tegen het Hongaarse Ferencváros. De match tegen de Hongaren vindt plaats in het Lotto Park. Wat mag Anderlecht verwachten van de Groene Adelaars? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Ferencváros in het kort
Volledige naam: Ferencváros Torna Club
Stadion: Groupama Arena, capaciteit: 23.698 plaatsen
Eindstand vorig jaar: 1e
Trainer: Pascal Jansen
Aantal keer kampioen in eigen land: 35 keer

Hoe is Ferencváros in de groepsfase van de Europa League geraakt? 
Ferencváros werd in het afgelopen seizoen kampioen van de Nemzeti Bajnoksag, de Hongaarse competitie. De ploeg wist na 33 matchen 74 punten te verzamelen. Nummer twee Paksi behaalde 58 punten. Door het kampioenschap in de Nemzeti Bajnoksag plaatste Ferencváros zich voor de tweede voorronde van de Champions League.

In de tweede voorronde van de Champions League nam Ferencváros het op tegen The New Saints uit Wales. Ferencváros had weinig moeite met de ploeg en wist over twee wedstrijden met 7-1 te winnen. In de derde voorronde van de Champions League was Midtjylland de tegenstander. De Denen wisten thuis met 2-0 te winnen en hielden Ferencváros in Hongarije op een 1-1 gelijkspel.

Door het verloren tweeluik tegen Midtjylland nam Ferencváros het in de knock-outfase voor de Europa League op tegen Borac uit Bosnië-Herzegovina. Borac en Ferencváros ontliepen elkaar nauwelijks. Thuis bij Ferencváros werd het 0-0 en op bezoek bij Borac wist de kampioen van Hongarije na strafschoppen te winnen. Doordat Ferencváros Borac wist te verslaan stroomden de Hongaren in bij de competitiefase van de Europa League waar Anderlecht nu de eerste opponent is.

Ferencváros, de grootste club uit Hongarije
Ferencváros is veruit de grootste, bekendste en succesvolste voetbalclub uit Hongarije. Ferencváros werd opgericht in 1899 en heeft tot nu toe 35 keer het Hongaarse kampioenschap gewonnen en 24 keer de Hongaarse beker.  Ferencváros is een vaste klant op het Europese toneel, de ploeg kwam al uit in de Conference League, de Europa League en de Champions League. Het enige wat nog ontbreekt voor Ferencváros is een Europese beker, de ploeg wist nog nooit een Europese titel te veroveren.

Nederlandse hoofdtrainer Jansen won eerder van Anderlecht
Ferencváros heeft met Pascal Jansen een Nederlandse hoofdtrainer. De 51-jarige Jansen weet hoe het is om van Anderlecht te winnen. In het seizoen 2022/2023 nam Jansen het met AZ op tegen Anderlecht in de kwartfinale van de Conference League. Destijds won Anderlecht in het Lotto Park met 2-0, maar bij AZ werd er met 0-2 verloren. Jansen en AZ wisten uiteindelijk via penalty’s door te stoten naar de halve finale. In de halve finale van de Conference League bleek West Ham United uiteindelijk te sterk voor het AZ van Jansen. 

Jansen wist eerder als trainer van AZ zijn stempel te drukken met aanvallend voetbal. De oefenmeester leerde de kneepjes van het vak als assistent-trainer van Arne Slot, de huidige trainer van Liverpool. Vanaf juli 2024 is Jansen aan de slag als trainer van Ferencváros en in de competitie is de ploeg met 15 op 15 nog foutloos. Jansen komt het liefste uit met een 4-3-3 formatie.

De huidige vorm van Ferencváros
Ferencváros is nog foutloos in de competitie, maar gaat niet aan de leiding. Puskas heeft een match meer gespeeld en doet het tot nu toe ook meer dan degelijk. Net als Ferencváros heeft Puskas 15 punten, maar de koploper heeft tot nu toe meer doelpunten gemaakt. Ferencváros wist tot nu toe negen doelpunten te maken en kapitein Denes Dibusz hoefde zich tot nu toe slechts tweemaal om te draaien.  

Waar moet Anderlecht op letten?
Ferencváros heeft meerdere gevaarlijke pionnen binnen de selectie. De Hongaarse kampioen sticht gevaar vanuit meerdere posities. In de voorste linie weten spits Barnabas Varga en winger Adama Traore hoe het is om het net te vinden. Hun collega voorin Kady Borges scoorde dit seizoen nog niet, maar leverde al drie assists af.

Ook vanuit het middenveld weet Ferencváros gevaar te stichten. Het zijn vooral aanvallende middenvelder Kristoffer Zachariassen en centrale middenvelder Mohamed Ali Ben Romdhane die in de gaten gehouden moeten worden. Daarnaast wisten de centrale verdedigers van Ferencváros ook al beide een doelpunt te prikken.

Bekende namen bij Ferencváros
Ferencváros heeft op dit moment een landgenoot onder contract staan. Philippe Rommens, de 27-jarige centrale middenvelder, kwam in de afgelopen zomerse mercato over van het Nederlandse Go Ahead Eagles. Rommens maakte in 2006 de overstap van de jeugdopleiding van Lierse naar PSV. Bij Ferencváros kan onze landgenoot rekenen op een basisplaats.

Vorig seizoen stond landgenoot Samy Mmaee nog onder contract bij Ferencváros. De centrale verdediger die zijn jeugd genoot bij KAA Gent en Standard, maakte in de zomerse mercato een transfervrije overstap naar Dinamo Zagreb. Een andere bekende binnen de selectie van Ferencváros is Anderson Esiti. De verdedigende middenvelder speelde tussen 2016 en 2019 voor KAA Gent. Esiti speelde in totaal 95 matchen namens De Buffalo’s.

Een andere bekende binnen de selectie van Ferencváros is Anderson Esiti. De verdedigende middenvelder speelde tussen 2016 en 2019 voor KAA Gent. Esiti speelde in totaal 95 matchen namens De Buffalo’s.

Het trauma van Neumann
Herbert Neumann nam als hoofdtrainer in 1995 het roer over van Johan Boskamp. Gelijk bij zijn start kreeg Neumann al veel kritiek te verwerken door zijn coaching stijl. Spelers waren kritisch doordat hij trainingen te veel stillegde en zelfs op wedstrijddagen zou gaan trainen. De resultaten in de Jupiler Pro League bleven uit en de kritiek groeide.

Tegen Ferencváros moest Neumann Anderlecht gaan plaatsen voor de Champions League groepsfase. Anderlecht wist niet voorbij Ferencváros te geraken en in de volgende speelronde van de Jupiler Pro League werd er met 0-2 verloren van Sporting Charleroi. Dit werd Neumann fataal, de trainer werd al na 52 dagen ontslagen, een record bij Anderlecht.

Transferwaarde tegenover elkaar
Ferencváros is veruit de grootste club in Hongarije. Qua transferwaarde is Ferencváros volgens transfermarkt 4,5 keer meer waard dan eerste achtervolger Ujpest FC. De Hongaarse kampioen heeft een totale transferwaarde van 59,3 miljoen euro. De duurste speler is spits Matheus Saldanha met een transferwaarde van 8 miljoen euro. Middenvelder Mohammed Abu Fani volgt hem met 6 miljoen euro.

Anderlecht is bijna twee keer zoveel waard als Ferencváros. Paars-wit heeft een transferwaarde van 116 miljoen euro. Bij Anderlecht zijn er vier spelers duurder dan Saldanha. Anders Dreyer is 15 miljoen euro waard, Kasper Dolberg 12 miljoen euro, Mario Stroeykens 10 miljoen euro en Yari Verschaeren 8,5 miljoen euro.

Conclusie voor Anderlecht tegenover Ferencváros
Het belooft een lastige match te gaan worden voor Anderlecht tegen Ferencváros. Anderlecht steekt niet in de beste vorm. Het is een onstabiele periode en onlangs werd hoofdtrainer Brian Riemer nog ontslagen. Voor Ferencváros komt de ontmoeting met Anderlecht wat dat betreft op het ideale moment. De nog foutloze Hongaren reizen met vertrouwen af naar Anderlecht en dat vertrouwen is op dit moment ver te zoeken bij paars-wit.