"Vanaken was de laatste tien jaar de belangrijkste speler in de Pro League"

17 september om 14:00

Hans Vanaken was tegen KV Kortrijk goed voor twee doelpunten en heeft daarmee zijn 99e en 100e doelpunt in de JPL gescoord voor Club Brugge. Aangezien hij nog een actieve voetballer is, zit een plekje in de JPL Hall of Fame er nog niet, maar bij Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, bestaat er geen twijfel over dat hij daar in de toekomst wel zal belanden.

Na zijn doelpunten tegen KV Kortrijk zit Vanaken inmiddels al aan 112 doelpunten in de JPL (Club Brugge + Lokeren) en heeft hij in totaal ook al 129 keer gescoord voor Club Brugge. Fenomenale cijfers voor de middenvelder, die ook heel wat lof oogst en binnenkort mogelijk zijn derde Gouden Schoen kan winnen.

"Die honderd doelpunten in de Pro League voor Club Brugge zijn echt wel knap", opent Daan Slingers. Volgens hem is er echter te weinig lof voor de middenvelder. "Ik heb het gevoel dat we in België onderschatten hoe belangrijk Vanaken het voorbije decennium geweest is in het Belgische voetbal", klinkt het.

Bij Lokeren wist Vanaken al te overtuigen en de Beker van België te winnen, maar de grote prijzen kwamen bij Club Brugge, waarmee hij zes keer Belgisch kampioen werd. "Als we kijken naar Club Brugge voor Vanaken en met Vanaken, zie je nu een Club Brugge dat het Belgische voetbal domineert. En daar heeft hij een hele grote stempel op gedrukt", aldus Slingers.

Nooit het buitenland
Aangezien hij nog een actieve voetballer is, kan Vanaken niet in de Hall of Fame van de JPL gezet worden. Maar de geschiedenisboeken gaat hij sowieso wel in. "Bij Club Brugge zeker", aldus Michiel Vercauteren. "Zeker omdat hij die stap naar het buitenland, ondanks genoeg interesse, nooit heeft gezet. Al blijf ik toch een beetje op mijn honger zitten. Ik had het hem graag eens zien proberen", geeft Vercauteren aan.

"Maar dat is ook net de charme van Vanaken", pikt Vincent Haegeman daarop in. "Hij schat zich volgens mij daarmee ook heel goed in. Ik weet niet of hij in de Bundesliga of Premier League echt had kunnen uitblinken. En het lijkt hem ook niet echt te storen dat hij het nooit zal weten. Maar hij is uiteraard dé speler van de Pro League de voorbije tien seizoenen. En dan vooral omwille van zijn intelligentie, dat is ongeëvenaard", vindt Haegeman.

Geen Vadis, wel een Club Brugge-legende.
Die buitenlandse stap heeft Vanaken nooit gezet, in tegenstelling tot enkele andere talenten die in het verleden uitkwamen voor Club Brugge. "Het doet me wel wat denken aan de situatie met Vadis Odjidja", herinnert Slingers zich nog. "Die gaf in het verleden nog aan dat Gert Verheyen nooit die buitenlandse stap heeft gezet. Maar Verheyen heeft in ons land wel zijn stempel kunnen drukken."

Vadis trok na vijf seizoenen Club Brugge wel naar het buitenland en kwam uit voor onder meer Norwich City, Rotherham United, Legia Warschau, Olympiakos en keerde in 2018 terug naar KAA Gent. "Dat liep toen ook niet af zoals Vadis zelf hoopte. Vanaken is slim genoeg geweest om de beste te zijn in ons land en voor de prijzen te spelen dan dat niet te doen in het buitenland", besluit Slingers.

Verder in Tijd voor Voetbal gaat men in op het slechte voetbal van RSC Anderlecht onder Brian Riemer en een mogelijk ontslag, de potentiële problemen van Cercle Brugge na het verlies tegen KRC Genk en de gemiste strafschop van Vincent Janssen. Ook wordt er al even uitgekeken naar de Champions League-campagne van Club Brugge.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.