Vanaken: "Jammer dat mensen mij soms afvallen"

Vanaken: "Jammer dat mensen mij, Mignolet, Hazard ... afvallen na mindere matchen"

27 januari om 11:05

Hans Vanaken wil in 2024 weer aanknopen met de successen van weleer. Na enkele boerenjaren verliep 2023 in mineur voor Club Brugge, dat amper vierde eindigde in de Jupiler Pro League. Die mindere notering straalde ook af op Vanaken zelf. Zo kreeg de spelmaker drie schamele puntjes voor het Gala van de Gouden Schoen. Ergens begrijpt hij dat wel.

Nochtans mogen de prestaties van Vanaken dit seizoen zeker gezien worden. In de competitie staat de teller toch al weer op vier doelpunten en vier assists, in de Europa League voegde hij daar nog vijf rozen aan toe. "Ik vind ook dat ik een goed seizoen speel ...", durft Vanaken eerlijk te stellen bij Het Laatste NieuwsHij wijt zijn karige aantal punten voor de Gouden Schoen dan ook vooral aan ... het feit dat hij die trofee al twee keer gewonnen heeft.

"Zoiets verandert het stemgedrag", beweert Vanaken. "Als mensen mij nu naast Toby, Vermeeren, Trésor, de jongens van Union ... zetten, dan wordt sneller gezegd: 'Hij heeft hem al twee keer gewonnen, we gaan nu op die en die stemmen.'" Vanaken weet dan ook waar de lat ligt als hij de Gouden Schoen nog een derde keer wil veroveren. Daarvoor "zal ik echt een uitzonderlijk jaar moeten spelen", klinkt het.

Uiteraard heeft het zwakke 2023 van Club Brugge haar invloed op de individuele beoordeling van de spelers. Daar ontsnapt zelfs Vanaken niet aan. "Alles bij elkaar verschiet ik er niet van dat ik maar drie punten kreeg", kan hij best leven met de uitslag. Niettemin wil de Limburger nog iets van het hart. "Ik mag zeggen dat ik toch iets betekend heb voor het Belgische voetbal. Dan vind ik het ergens jammer dat de mensen mij, of Simon Mignolet, of Jan Vertonghen, Thorgan Hazard... — als die dan terugkomen naar België — willen afvallen zodra we vier, vijf mindere wedstrijden spelen", besluit Vanaken ietwat teleurgesteld.