Zomerrapport 2023: Standard Luik

Zomerrapport 2023: teruggrijpen naar nostalgie pakte verkeerd uit bij Standard

16 september om 14:00

De zomermercato ligt nu ook in België achter ons. De ploegen uit de Jupiler Pro League hopen dat al hun transfers weer voltreffers zijn. Dat hoopten ze ook vorig seizoen, maar draaiden de zomertransfers van de topclubs van het seizoen 2023-2024 goed uit? In deze nieuwe reeks van VoetbalPrimeur.be gaan we het na. Elke zomeraanwinst uit 2023 krijgt daarbij een etiket mee. Ditmaal is het tijd voor Standard Luik. 

Moussa Djenepo ©️
Transfersom: 3,5 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 28 wedstrijden, 1 doelpunt, 0 assists
Huidige situatie: verhuurd aan Antalyaspor

Groot was de vreugde toen het Standard-legioen in de slotdagen van de mercato nog Djenepo mocht verwelkomen. Die vreugde raakte echter al vlug bekoeld. De slangenmens van weleer bleek zich nu vooral nog vast te dribbelen. Zijn gebrek aan efficiëntie was een doorn in het oog, in die mate zelfs dat de Malinees intussen tijdelijk in Turkije gestald is.

Hayao Kawabe 🅰️
Transfersom: 1,5 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 36 wedstrijden, 7 doelpunten, 9 assists
Huidige situatie: verkocht aan Sanfrecce Hiroshima

Zowat het enige volwaardige schot in de roos van de scouting. De Japanner streek in de Vurige Stede neer met enkele mooie adelbrieven op zak. Die zette hij ook om naar prestaties. In de kern van Ivan Leko was Kawabe degene die voor het meeste gevaar zorgde. Zijn statistieken spreken dan ook boekdelen. Jammer genoeg voor  Standard heeft zijn heimwee hem opnieuw naar zijn thuisland doen verhuizen.

Aiden O’Neill 🆎
Transfersom: vrij
Statistieken eerste seizoen in JPL: 23 wedstrijden, 1 doelpunt, geen assists
Huidige situatie: basisspeler en aanvoerder

Het heeft even geduurd, maar vooral in de terugronde bewees O’Neill een gedegen aanwinst te zijn voor De Rouches. De nu 26-jarige Australiër valt zelf zelden op. Hij schikt zich vooral in de schaduw van meer uitgesproken vedetten. Die rol is hem op het lijf geschreven. Dit seizoen mag O’Neill zelfs de kapiteinsband rond zijn bovenarm binden. 

Isaac Price 🆎
Transfersom: vrij
Statistieken eerste seizoen in JPL: 37 wedstrijden, 1 doelpunt, 2 assists
Huidige situatie: basisspeler

Polyvalentie is zeker een troef in het hedendaagse voetbal, maar het kan ook voor vertraging zorgen. Neem nu het voorbeeld van deze Price. In het begin was het wat zoeken naar zijn positie, maar na verloop van tijd kwam hij het best tot zijn recht op de rechterflank. In die rol knokte het jeugdproduct van Everton FC zich min of meer vast in de ploeg. De samenwerking met Marlon Fossey verloopt steeds vlotter.

Romaine Mundle ❌
Transfersom: vrij
Statistieken eerste seizoen in JPL: 6 wedstrijden, geen doelpunten of assists
Huidige situatie: verkocht aan AFC Sunderland

Sportief directeur Fergal Harkin gaat graag op jacht naar jonge talenten in Engeland. Waar de balans bij Price overhelde in de juiste richting, lukte dat niet bij Mundle. Zijn YouTube-filmpjes zien er aantrekkelijk uit, maar dat staat natuurlijk ver verwijderd van de realiteit op de groene grasmat. Noch bij de hoofdmacht, noch bij SL16 kon de Brit zich doorzetten. Een terugkeer naar zijn vaderland was dan ook een logisch vervolg.

Zinho Vanheusden 🅱️
Transfersom: gehuurd van Internazionale
Statistieken eerste seizoen in JPL: 22 wedstrijden, 2 clean sheets
Huidige situatie: door Inter verhuurd aan KV Mechelen

Het had alle ingrediënten om een sprookje te worden. De terugkeer van Vanheusden op Sclessin draaide echter uit op een halve nachtmerrie. Na oeverloos blessureleed moest de mandekker lang strijden om niveau te halen. Dat gebeurde met vallen en opstaan. Net toen hij klaar leek voor een fikse eindsprint, sloeg het noodlot weer toe. Eerst de knie, nadien een hernia aan de rug. Ook in Mechelen is dat laatste euvel nog niet verholpen. Stilaan mag het ophouden!

Steven Alzate 🆎
Transfersom: gehuurd van Brighton & Hove Albion
Statistieken eerste seizoen in JPL: 24 wedstrijden, 2 doelpunten, 4 assists
Huidige situatie: door Brighton verkocht aan Hull City

Net als bij Djenepo en Vanheusden had men in Luik ook zoete herinneringen overgehouden aan de eerste doortocht van Alzate. En net als bij dat duo viel ook de tweede keer tegen. Toegegeven, met zijn aangeboren klasse stond de middenvelder nog steeds met sprekend gemak in de basis. Het elftal op sleeptouw zoals het jaar voordien, dat zat er evenwel niet langer in. 

Isaac Hayden 🅱️
Transfersom: gehuurd van Newcastle United
Statistieken eerste seizoen in JPL: wedstrijden,  assists
Huidige situatie: Newcastle

Na amper een half jaar kwam zijn Belgische doortocht al ten einde. Met zijn Premier-League-ervaring had Hayden eigenlijk een topaanwinst geweest moeten zijn voor Standard, maar die vlieger ging nooit helemaal op. Als controleur viel hij niet bepaald op. Bij de winterstop werd de samenwerking tussen beide partijen dan ook al stopgezet. Of Hayden zich nu nog in de ploeg kan knokken bij Newcastle, is erg onwaarschijnlijk.

Wilfried Kanga 🆎
Transfersom: gehuurd van Hertha BSC
Statistieken eerste seizoen in JPL: 36 wedstrijden, 9 doelpunten, 3 assists
Huidige situatie: door Hertha verhuurd aan Cardiff City

Met zijn kracht, diepgang en werkkracht beschikte Kanga over enkele troeven om publiekslieveling te zijn op Sclessin. De huurling deed hard zijn best en was ook regelmatig betrokken bij een treffer. Misschien was hij nét iets te weinig beslissend om het helemaal tot sensatie te schoppen. Standard kon hem ook dit seizoen zeker nog gebruiken, maar een nieuw akkoord werd niet gevonden met Hertha. Daarom verkaste Kanga nu naar de Championship, opnieuw op tijdelijke basis.

Kamal Sowah 🅱️
Transfersom: gehuurd van Club Brugge
Statistieken eerste seizoen in JPL: 27 wedstrijden, 2 doelpunten, geen assists
Huidige situatie: bij Club Brugge

De Ghanees valt niet los te koppelen van Carl Hoefkens, onder wie hij bij Club Brugge zijn hoogste toppen scheerde. Het was dan ook geen toeval dat beide heren elkaar terugvonden in Luik. Die tweede samenwerking leverde veel speelkansen op, maar echt overtuigend kwam Sowah niet voor de dag. Ook bij hem zijn zijn statistieken een (groot) werkpunt. Nu zit de linkspoot opnieuw bij Club Brugge, al valt hij daar volledig naast de boot.