Zomerrapport 2023: KRC Genk

Zomerrapport 2023: Genk had heel wat meer verwacht van offensieve nieuwkomers

14 september om 10:00
Laatste update: 14 september om 10:00

De zomermercato ligt nu ook in België achter ons. De ploegen uit de Jupiler Pro League hopen dat al hun transfers weer voltreffers zijn. Dat hoopten ze ook vorig seizoen, maar draaiden de zomertransfers van de topclubs van het seizoen 2023-2024 goed uit? In deze nieuwe reeks van VoetbalPrimeur.be gaan we het na. Elke zomeraanwinst uit 2023 krijgt daarbij een etiket mee. Ditmaal is het tijd voor KRC Genk

Christopher Bonsu Baah 🅱️
Transfersom: 5,2 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 33 wedstrijden, 1 doelpunt, 1 assist
Huidige situatie: tussen basisspeler en invaller

Talent heeft hij zeker te koop, maar op het vlak van rendement valt het tot dusver tegen. Al te vaak slaagt Bonsu Baah er niet in om een efficiënt vervolg te breien aan een flitsende actie. Soms spreken cijfers boekdelen: de Ghanees pakte vorig seizoen vaker rood (drie keer) dan dat hij een bijdrage aan een doelpunt kon leveren. Zijn impulsiviteit speelt hem parten. Aan Thorsten Fink om dat uit zijn karakter te bannen.

Alieu Fadera 🅱️
Transfersom: 4 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 26 wedstrijden, 3 doelpunten, 3 assists
Huidige situatie: verkocht aan Como

Als één van de weinige lichtpuntjes bij SV Zulte Waregem verzekerde hij zichzelf van een mooie transfer. Genk durfde te investeren, maar Fadera kon dat kostenplaatje niet rechtvaardigen. Als flankaanvaller woog hij te licht en ook zijn reconversie tot wingback was geen lang leven beschoren. Een totale verrassing was zijn zomers vertrek bijgevolg niet. Dat zijn bestemming de Serie A is geworden én de Limburgers nog een kleine winst boekten, is opmerkelijker.

Andi Zeqiri 🆎
Transfersom: 2,75 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 30 wedstrijden, 7 doelpunten, geen assists
Huidige situatie: verhuurd aan Standard Luik

Met ervaring in de Bundesliga en de Premier League in de tas streek de Zwitser neer in Genk. Met zeven competitietreffers deed hij ook zijn duit in het zakje. Toch wist Zeqiri niet helemaal te overtuigen. Dat lag niet alleen aan zijn ex-trainer, Wouter Vrancken, want ook opvolger Fink plaatste Tolu Arokodare hoger in de hiërarchie. Zijn cv doet vermoeden dat Zeqiri niettemin de kwaliteiten heeft om als vaste nummer negen in de JPL aan de slag te gaan. Standard gunt hem die herkansing. 

Zakaria El Ouahdi 🆎
Transfersom: 2,5 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 29 wedstrijden, geen doelpunten, 4 assists
Huidige situatie: basisspeler

SL Benfica trok erg hard aan de mouw, maar uiteindelijk bleef El Ouahdi gewoon in Limburg. Omdat hij daar zelf geen graten in zag, benadrukte zijn makelaar. Dat kan best, want het ging wel érg snel voor de Marokkaanse Belg. Pas in de tweede seizoenshelft, na het vertrek van Daniel Muñoz, veroverde hij zijn plek op de rechtsachter. In die rol is El Ouahdi een lust voor het oog, dankzij de combinatie van veel overgave met de techniek van een pleintjesvoetballer.

Hendrik van Crombrugge ❌
Transfersom: 1,3 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: geen wedstrijd
Huidige situatie: basisspeler

In de schaduw van Maarten Vandevoordt kreeg zijn ervaren doublure nauwelijks zonlicht. Enkel in Europa of de bekercompetitie mocht Van Crombrugge nog eens een kleurtje pakken. Dat was oorspronkelijk ook de insteek van zijn transfer: het laatste jaar overbruggen voordat Vandevoordt naar Leipzig verhuisde. Met Mike Penders is, jammer genoeg voor hem, een nieuw goudhaantje opgestaan, maar dat neemt niet weg dat Van Crombrugge de afgelopen weken de voorkeur kreeg van zijn coach.

Joris Kayembe 🅰️
Transfersom: onbekend
Statistieken eerste seizoen in JPL: 26 wedstrijden, 1 doelpunt, 4 assists
Huidige situatie: basisspeler

Na enkele sterke jaren bij Sporting Charleroi was de eenmalige Rode Duivel klaar voor een stap hogerop. Genk schotelde hem die kans voor. In het begin durfde Kayembe positioneel al eens een steek te laten vallen. Gaandeweg integreerde hij zich echter steeds beter in het elftal. Intussen kan de linkspoot zowel in een drie- als viermansverdediging uit de voeten, niet oninteressant onder Fink. Een echte concurrent heeft Kayembe eigenlijk niet.