Zomerrapport 2023: Hoe deden de transfers van RSC Anderlecht het

Zomerrapport 2023: Dure investering met weinig rendement en goedkope sterkhouders

10 september om 23:01
Laatste update: 10 september om 23:01

De zomermercato ligt nu ook in België achter ons. De ploegen uit de Jupiler Pro League hopen dat al hun transfers weer voltreffers zijn. Dat hoopten ze ook vorig seizoen, maar draaiden de zomertransfers van de topclubs van het seizoen 2023-2024 goed uit? In deze nieuwe reeks van VoetbalPrimeur.be gaan we het na. Ditmaal is het tijd voor RSC Anderlecht.

Ludwig Augustinsson 🅰️
Transfersom: /
JPL-seizoen 2023-2024: 31 matchen (2.521'), 0 goals en 4 assists) 
Huidige situatie: Aanvoerder van RSC Anderlecht

Ervaring en op een zijspoor geraakt bij zijn club, een profiel dat Anderlecht vorige zomer lag. Ludwig Augustinsson kwam bij Sevilla niet meer aan de bak en vond in Brussel een uitweg op huurbasis. Augustinsson veroverde nagenoeg meteen een basisplaats en gaf die niet meer uit handen. Enkel een blessure of ziekte hield de Zweed uit de ploeg. Hij stond verdedigend meer dan zijn mannetje en toonde zich offensief ook als een meerwaarde. Hij werd in alle stilte een sterkhouder. Deze zomer wilden Anderlecht en Augustinsson doorgaan met elkaar. Dat lukte uiteindelijk ook en de voorbije matchen droeg Augustinsson zelfs de aanvoerdersband.

Kasper Dolberg 🅰️
Transfersom: 5 miljoen euro
JPL-seizoen 2023-2024: 39 matchen (2.954'), 13 goals en 4 assists 
Huidige situatie: De eerste aanvaller van Anderlecht

Jesper Fredberg trok vorig seizoen een blik Denen open. De duurste aan de kassa was Kasper Dolberg. De aanvaller was ooit bij Ajax 50 miljoen euro waard, maar zat een jaar geleden op een zijspoor bij OGC Nice. Anderlecht hoopte dat het toptalent van weleer tot ontbolstering kwam, terwijl de aanvaller bij paars-wit zijn loopbaan nieuw leven wilde inblazen. Vorig seizoen toonde Dolberg zich een meerwaarde voor Anderlecht. Met zijn fijne techniek en 15 goals liet hij de fans weer even dromen van de titel. Het lukte net niet. Door Anderlecht bleef Dolberg in beeld bij Denemarken, maar op het EK had hij niet meer dan een bijrol. Deze zomer bleef Dolberg bij Anderlecht en is hij opnieuw de eerste keuze van Brian Riemer in de punt van de aanval.

Kasper Schmeichel 🅰️
Transfersom: /
JPL-seizoen 2023-2024: 31 matchen (2.745'), 8 clean sheets
Huidige situatie: Eerste keeper bij Celtic

De doelman die mee voor het mooiste sprookje ooit in de Premier League zorgde, moest niet meer op speeltijd rekenen bij OGC Nice. Fredberg rook zijn kans en maakte van Dupé het slachtoffer van dienst. Mede doordat Dupé het niet onaardig deed, duurde het even alvorens Schmeichel in ons land de lof kreeg die hij verdiende. Volgens Carl Hoefkens geraakte de Deen niet meer tijdig in de hoeken, maar Schmeichel snoerde de criticasters de mond en was vorig seizoen een van de betere spelers bij Anderlecht. Het huwelijk stopte al na één jaar. Schmeichel trok transfervrij naar Celtic.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kasper Schmeichel (@kasperschmeichel)

Thomas Delaney 🅰️
Transfersom: /
JPL-seizoen 2023-2024: 23 matchen (1.483'), 1 goal en 2 assists
Huidige situatie: Speler van FC Kopenhagen

Ergens een Deen met ervaring op overschot? Dat vond Fredberg vorige zomer interessant en Anderlecht huurde Delaney van Sevilla. Bij Anderlecht toonde Delaney zich een meerwaarde als hij fit was. Helaas voor paars-wit was de Deen dat lang niet altijd. 9 duels moest Delaney geblesseerd aan zich voorbij laten gaan, 1 keer was hij ziek en er was de schorsing op de voorlaatste speeldag tegen Club Brugge. 6 van die 11 matchen won Anderlecht niet. Deze zomer hoopte Anderlecht met Delaney door te gaan, maar op zijn 33e koos Delaney terug te keren naar oude club FC Kopenhagen.

Thorgan Hazard 🆎
Transfersom: 4 miljoen euro
JPL-seizoen 2023-2024: 22 matchen (1.588'), 4 goals en 6 assists
Huidige situatie: Revaliderend bij RSC Anderlecht

Met een decennium vertraging tekende Hazard dan toch voor Anderlecht. De voormalige Gouden Schoen liet zien dat hij het voetballen niet was verleerd. Van eind januari tot begin maart was hij op uitzondering van het duel tegen KAA Gent in elke wedstrijd goed voor minimum een goal of een assist. Net op het moment van de waarheid sloeg het noodlot weer toe bij Hazard. Tegen Union (2-1 zege) scheurde hij zijn voorste kruisband. Zonder Hazard miste Anderlecht de creativiteit die het nodig had in de titelstrijd.

Mats Rits 🅱️
Transfersom: 2 miljoen euro
JPL-seizoen 2023-2024: 37 matchen (3017'), 0 goals en 1 assist
Huidige situatie: Basisspeler bij Anderlecht

Na vier titels met Club Brugge groeiden Rits en Blauw-Zwart uit elkaar. Anderlecht bood Rits wel wat hij zocht, zekerheid voor langere duur. Anderlecht hoopte met de ervaren Rits de ontbrekende schakel voor het middenveld gevonden te hebben. Vorig seizoen speelde Rits nagenoeg alles.

Luis Vazquez 🅱️
Transfersom: 4,5 miljoen euro
JPL-seizoen 2023-2024: 28 matchen (892'), 7 goals en 1 assist
Huidige situatie: Bankzitter bij RSC Anderlecht

Nadat hij overkwam van Boca Juniors duurde het een tijdje alvorens Vazquez zich echt kon tonen. In zijn eerste duels op Belgische bodem leek hij moeite met de bal te hebben en de weg naar het doel vond hij ook niet in zijn (korte) invalbeurten. Pas in februari kreeg Vazquez de schijnwerpers op zich. In een periode van 5 duels scoorde hij 4 keer. Daarna viel hij wederom stil. Het was hij of Dolberg, de experimenten samen wierpen nooit hun vruchten af.

Louis Patris ❌
Transfersom: 3,5 miljoen euro
JPL-seizoen 2023-2024: 16 matchen (1.021'), 1 goal en 0 assists 
Huidige situatie: Verhuurd aan STVV

Een jonge Belg met potentie van Oud-Heverlee Leuven, Anderlecht had er 3,5 miljoen euro voor over. Patris kon zich evenwel niet doorontwikkelen. Hij verloor op rechts de concurrentiestrijd van Killian Sardella. Tijdens de Play-Offs was hij aan de bank vastgeroest. Op de slotspeeldag mocht hij bij hoge uitzondering nog eens spelen. Deze zomer haalde paars-wit Thomas Foket in huis en zat er voor Patris niets anders op zich op huurbasis aan te sluiten bij STVV op zoek naar speeltijd.

Alexis Flips ❌
Transfersom: 3,5 miljoen euro
JPL-seizoen 2023-2024: 12 duels (381'), 0 goals en 0 assists
Huidige situatie: verhuurd aan Sporting Charleroi

Anderlecht zocht naar creativiteit op het middenveld en dacht die in Frankrijk gevonden te hebben. Op de tafel van Stade Reims kwam 3,5 miljoen euro te liggen en Flips verhuisde naar Brussel. In zijn eerste weken kreeg Flips 4 basisplaatsen op rij, maar daarna had Riemer hem niet meer nodig. Invalbeurten van maximaal 5 minuten waren niet vreemd. Flips zocht in de winter zijn heil in Turkije en ging op huurbasis aan de slag bij MKE Ankaragücü. Een tweede kans kwam er deze zomer bij Anderlecht niet. Bij Charleroi mag de Fransman de komende maanden zijn trukendoos bovenhalen.

Maxime Dupé ❌ 
Transfersom: /
JPL-seizoen 2023-2024: 7 wedstrijden (630'), 2 clean sheets
Huidige situatie: Bankzitter bij OGC Nice

Nadat Anderlecht langs de kassa was gepasseerd voor Bart Verbruggen en Hendrik Van Crombrugge weg wilde, moest paars-wit op zoek naar een nieuwe doelman. Bij Toulouse pikte het transfervrij Dupé op. Bij het grote (Belgische) publiek was hij onbekend en onbemind. Dat veranderde na een paar optredens. Toch moest hij zijn plaats afstaan aan Kasper Schmeichel, die nog laat werd aangetrokken. Dupé verdween eind december uit de ploeg en liet de deuren van het Lotto Park alweer definitief achter zich eind januari. Met een misbruikt gevoel trok hij naar Nice om daar tweede viool te gaan spelen.

Justin Lonwijk ❌
Transfersom: /
JPL-seizoen 2023-2024: 3 matchen (39'), 0 goals en 0 assists
Huidige situatie: Basisspeler bij Viborg FF

Wie? Justin Lonwijk oftewel een Nederlandse middenvelder op overschot bij Dynamo Kyiv. Anderlecht huurde hem voor één seizoen inclusief aankoopoptie, maar nam in januari alweer afscheid van hem nadat hij niet verder was gekomen dan drie korte invalbeurten. De laatste maanden van vorig seizoen kwam Lonwijk uit op huurbasis voor Fortuna Sittard. Nu speelt hij weer voor zijn oude club Viborg FF. Ook de Deense club huurt de Nederlander van Dynamo Kyiv.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.