Zomerrapport 2023: Club Brugge

Zomerrapport 2023: Brugse kassa rinkelde door Thiago, twee onverwachte helden

10 september om 14:16
Laatste update: 10 september om 14:16

De zomermercato ligt nu ook in België achter ons. De ploegen uit de Jupiler Pro League hopen dat al hun transfers weer voltreffers zijn. Dat hoopten ze ook vorig seizoen, maar draaiden de zomertransfers van de topclubs van het seizoen 2023-2024 goed uit? In deze nieuwe reeks van VoetbalPrimeur.be gaan we het na. Elke zomeraanwinst uit 2023 krijgt daarbij een etiket mee. Ditmaal is het tijd voor Club Brugge

Igor Thiago 🅰️
Transfersom: 11 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 34 wedstrijden, 18 doelpunten, 3 assists
Huidige situatie: verkocht aan Brentford FC

Ongetwijfeld één van de beste deals uit de geschiedenis van Blauw-Zwart, zeker op economisch vlak. Ruim een jaar geleden durfde het flink te betalen voor een Braziliaanse spits uit de Bulgaarse competitie. Na een weifelende start met veel kritiek, óók bij de eigen aanhang, veroverde Thiago gaandeweg toch de Brugse harten. Niet enkel zijn goals spraken tot de verbeelding, ook zijn tomeloze inzet werd gesmaakt. Blessureleed heeft hem inmiddels teruggeslagen, maar niet voordat Club haar transferrecord brak. 

Hugo Vetlesen 🆎
Transfersom: 7,75 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 37 wedstrijden, 3 doelpunten, 4 assists
Huidige situatie: basisspeler

Deed hij het slecht? Zeker niet. Heeft de Noor het Jan Breydelstadion al volledig overtuigd? Ook niet echt. Vetlesen kwam met de nodige verwachtingen richting België afgezakt, het land waar hij geboren is overigens. Hoewel hij regelmatig aan de aftrap verschijnt, heeft hij zijn stempel nog niet echt kunnen drukken. In de schaduw van Hans Vanaken zoekt Vetlesen nog wat naar zijn exacte rol, zo lijkt het. Toch blijft het gevoel leven dat het beste nog zal komen. 

Michal Skoras 🆎
Transfersom: 6 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 28 wedstrijden, 2 doelpunten, 4 assists
Huidige situatie: vaste invaller

Zijn aanpassingsperiode duurde wat langer dan voorzien. Pas toen Nicky Hayen de scepter overnam van Ronny Deila, steeg Skoras in de pikorde. Zijn noeste arbeid zou hem zelfs snel tot publiekslieveling bombarderen. Uiteindelijk vervulde de Pool ook een sleutelrol in de onverwachte titeljacht. Niet toevallig leverde hij vier van zijn zes statistieken af in de Champions’ Play-Off. Een garantie op speelminuten in de nieuwe campagne heeft dat voorlopig echter niet gegeven.

Philip Zinckernagel 🅱️
Transfersom: 2,5 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 29 wedstrijden, 7 doelpunten, 7 assists
Huidige situatie: verkocht aan Olympiakos

Wie louter naar zijn cijfers kijkt, zou stellen dat hij een puik seizoen heeft verzilverd met een transfer. De werkelijkheid leest echter anders. In het zog van Deila kreeg Zinckernagel nog veel kansen, maar toen het rijk van zijn trainer uit was, verdween ook hijzelf naar de achtergrond. In Brugge wekte de technicus al te vaak wrevel op. Waar je Skoras als typische Club-speler kan omschrijven, is voor Zinckernagel misschien wel het omgekeerde waar. Iets te flegmatiek, iets te wisselvallig, iets te weinig knokker. 

Víctor Barberá 🅾️
Transfersom: /
Statistieken eerste seizoen in JPL: 4 wedstrijden, geen doelpunten of assists
Huidige situatie: vertrokken naar Barça Atlètic

Met Ferran Jutglá indachtig plukte Club Brugge vorige zomer opnieuw een sluipschutter weg uit de jeugdrangen van FC Barcelona. In tegenstelling tot zijn voorganger kreeg Barberá echter nauwelijks kansen bij de hoofdmacht. Verder dan 28 minuten kwam hij niet. De Spanjaard werkte zijn matchen vooral af voor Club NXT, waar hij met zes goals wel van waarde was. Na een jaar boekte Barberá al een terugticket richting Catalonië.

Nordin Jackers 🆎
Transfersom: huur (met aankoopoptie)
Statistieken eerste seizoen in JPL: 9 wedstrijden, 4 clean sheets
Huidige situatie: tweede doelman

In elke titelrace staat er wel een onverwachte held op. Bij Club Brugge vervulde Jackers die rol. De huurling moest Simon Mignolet op een cruciaal moment in het seizoen vervangen, maar deed dat met verve. In de JPL kreeg hij amper zes doelpunten tegen in negen duels. Daardoor hield hij Club op titelkoers. Jackers zag die inspanningen beloond met een definitieve overstap naar Jan Breydel. De ideale doublure!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.