Zomerrapport 2023: Royal Antwerp FC

Zomerrapport 2023: Wisselend succes bij Antwerp, wel superdeal met Ilenikhena

11 september om 17:20
Laatste update: 11 september om 17:20

De zomermercato ligt nu ook in België achter ons. De ploegen uit de Jupiler Pro League hopen dat al hun transfers weer voltreffers zijn. Dat hoopten ze ook vorig seizoen, maar draaiden de zomertransfers van de topclubs van het seizoen 2023-2024 goed uit? In deze nieuwe reeks van VoetbalPrimeur.be gaan we het na. Elke zomeraanwinst uit 2023 krijgt daarbij een etiket mee. Ditmaal is het tijd voor Royal Antwerp FC

George Ilenikhena 🅰️
Transfersom: 6 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 37 wedstrijden, 8 doelpunten, 1 assist
Huidige situatie: verkocht aan AS Monaco

Vele wenkbrauwen gingen de hoogte in toen bekend raakte dat Antwerp liefst zes miljoen euro had opgehoest voor een zestienjarige uit de Ligue 2. Wel, Marc Overmars kent zijn vak. De piepjonge Ilenikhena had even tijd nodig, maar vanaf de herfst zette hij zich steeds vaker door. Zijn acht competitietreffers waren al bijzonder fraai, maar vooral zijn onvergetelijke 3-2 tegen FC Barcelona ging de wereld rond. Het deed zelfs vergeten dat Ilenikhena slechts zelden basisspeler was. Intussen mag de spits zich één van de duurste tieners aller tijden noemen. En Antwerp? Dat verdiende op een jaar tijd ruim driedubbel haar aankoopbedrag terug.

Jacob Ondrejka 🆎
Transfersom: 1,5 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 23 wedstrijden, 5 doelpunten, 2 assists
Huidige situatie: basiskracht

Onlangs leverde hij nog een hattrick af tegen Sint-Truiden. Ook in zijn eerste jaar op de Bosuil liet Ondrejka al vlagen van zijn talent bewonderen, al strooide lichamelijk leed net iets te vaak roet in het eten. Voorlopig heeft de Zweed het nog moeilijk om in de echte topwedstrijden het verschil te maken. Dankzij zijn prima traptechniek kan hij voor de kleinere ploegen wel al een nachtmerrie zijn. 

Senne Lammens 🆎
Transfersom: /
Statistieken eerste seizoen in JPL: 9 wedstrijden, 1 clean sheet
Huidige situatie: basiskracht

Eigenlijk plukte Antwerp hem in Brugge weg om meteen eerste doelman te worden. Omdat Jean Butez onverwacht toch aan boord bleef, ging dat plan even in de koelkast. Vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid. Een blessure van Butez op speeldag 1 van de Play-Offs kwam als een geluk bij een ongeluk. Lammens kreeg negen matchen zijn kans, kon zichzelf weinig verwijten en krijgt inmiddels alle vertrouwen van Jonas De Roeck. 

Owen Wijndal ❌
Transfersom: gehuurd van Ajax
Statistieken eerste seizoen in JPL: 29 wedstrijden, 1 doelpunt, 11 clean sheets
Huidige situatie: op een zijspoor bij Ajax

Misschien wel de meest bizarre constructie van afgelopen zomer was de verdoken ruildeal met Gaston Avila, waar The Great Old ook nog eens een smak geld bovenop kreeg. Dat bleek uiteindelijk meer waard dan de inbreng van Wijndal zelf. De Nederlander mocht vaak opdraven, maar dat lag vooral aan een gebrek aan concurrentie, niet per se aan zijn eigen prestaties. Een verlengd verblijf in Antwerpen was dan ook niet aan de orde.

Chidera Ejuke 🆎
Transfersom: gehuurd van CSKA Moskou
Statistieken eerste seizoen in JPL: 29 wedstrijden, 4 doelpunten, 4 assists
Huidige situatie: transfervrij naar Sevilla FC

Het duurde lang voor Mark van Bommel hem een eerlijke kans gunde. Toen dat eindelijk gebeurde, ontpopte Ejuke zich meteen tot sensatie met zijn onnavolgbare slangenbewegingen. Na een tijdje maakte die Antwerpse euforie plaats voor wat frustratie omwille van de povere efficiëntie, al bleef de Nigeriaan de tribunes geregeld vermaken. Ook Sevilla vulde daar blijkbaar soms een stoeltje. Aangezien Ejuke transfervrij uit Rusland mocht vertrekken, kon Antwerp hem niet langer bekoren.

Soumaïla Coulibaly 🆎
Transfersom: gehuurd van Borussia Dortmund
Statistieken eerste seizoen in JPL: 27 wedstrijden, 8 clean sheets
Huidige situatie: verhuurd door Borussia Dortmund aan Stade Brest

Zijn uitleenperiode in Deurne-Noord droeg twee gezichten. Voor Nieuwjaar presteerde Coulibaly uitmuntend, wat hem de straffe stempel ‘(nog) beter dan Pacho’ opleverde. Na de heenronde sloeg een blessure hem echter terug. Toen het medische licht weer op groen sprong, bleek Coulibaly slechts een schim van de rots in de branding die hij eerder vormde. Revelatie Zeno Van den Bosch versperde hem verder de weg. Daardoor moest de linkspoot Antwerp via het achterpoortje verlaten.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.