Zomerrapport 2023: KAA Gent

Zomerrapport 2023: Gent mag best tevreden zijn over haar vorige mercato

13 september om 16:00
Laatste update: 13 september om 17:58

De zomermercato ligt nu ook in België achter ons. De ploegen uit de Jupiler Pro League hopen dat al hun transfers weer voltreffers zijn. Dat hoopten ze ook vorig seizoen, maar draaiden de zomertransfers van de topclubs van het seizoen 2023-2024 goed uit? In deze nieuwe reeks van VoetbalPrimeur.be gaan we het na. Elke zomeraanwinst uit 2023 krijgt daarbij een etiket mee. Ditmaal is het tijd voor KAA Gent

Archie Brown 🅰️
Transfersom: 4 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 31 wedstrijden, 4 assists
Huidige situatie: basisspeler

Meteen na zijn aankomst in België ontpopte de Jamaicaanse Brit zich tot sensatie. Vanop zijn linkerflank pijnigen hij menig verdediging met zijn snedige versnellingen en eindeloze rushes. Na die verschroeiende wittebroodsmaanden viel Brown een beetje terug, al blijft hij (indien fit) één van de eerste namen die op het blad verschijnt. Vroeg of laat lijkt Gent geld aan hem te zullen verdienen.

Tsuyoshi Watanabe 🅰️
Transfersom: 3,5 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 36 wedstrijden, 2 doelpunten, 2 assists, 11 clean sheets
Huidige situatie: basisspeler

De stap van de kelder naar de subtop van de JPL heeft hij moeiteloos verteerd. Wie hem bij KV Kortrijk bezig zag, twijfelde daar geen seconde aan. Watanabe maakt nu eenmaal aanspraak op de eretitel ‘beste verdediger van de competitie’. Steeds uitstekend in positie, slim als het kan, hard als het moet. De onvervalste leider van de Gentse achterhoede.

Omri Gandelman 🆎
Transfersom: 2,35 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 33 wedstrijden, 11 doelpunten, 5 assists
Huidige situatie: basisspeler

De Israëlische versie van het sprookje van het lelijke eendje. In zijn eerste maanden spuwde het Gentse publiek hem geregeld uit, maar vanaf de lente is ook Gandelman opengebloeid. Met de (Europe) Play-Offs in aantocht ontplofte hij spectaculair. Het ene doelpunt volgde het andere op, met dank aan zijn uitstekende gevoel voor infiltreren en timing. Nu is Gandelman zowaar de talisman van de Buffalo’s.

Ismaël Kandouss 🆎
Transfersom: 1,75 miljoen euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: 34 wedstrijden, 2 assists, 9 clean sheets
Huidige situatie: verhuurd aan Al Orubah

Eigenlijk kende Gent best een straffe transferzomer in 2023, want ook de overstap van Kandouss straalde ambitie uit. De onverzettelijkheid die hij jarenlang bij Union tentoongespreid had, moest de Oost-Vlamingen wat meer ‘smoel’ geven. In tegenstelling tot bovenstaande jongens bleven de fans hier wel wat op hun honger zitten. Kandouss had het lastig met de andere standaarden onder Hein Vanhaezebrouck, waar de opbouw van achteruit heilig is, en koos intussen eieren voor zijn geld.

Keegan Jelacic ❌
Transfersom: 180.000 euro
Statistieken eerste seizoen in JPL: geen wedstrijden
Huidige situatie: verhuurd aan Brisbane Roar met verplichte aankoopoptie

Een doortocht in volstrekte anonimiteit, mogen we dat zeggen? Na amper een half jaar werd Jelacic al terug verhuurd. De Australiër kostte slechts een peulschil en hield financieel dus geen echt risico in. Een gokje, met andere woorden. Die kunnen nu eenmaal eens verkeerd uitdraaien. Ook een verdere toekomst in Gent is inmiddels uitgesloten.

Pieter Gerkens 🆎
Transfersom: /
Statistieken eerste seizoen in JPL: 32 wedstrijden, 4 doelpunten, 4 assists
Huidige situatie: invaller

Op papier oogde de komst van Gerkens bijzonder clever. Gratis, Belg, de nodige ervaring in de JPL en toch nog behoorlijk jeugdige benen. Met zijn uitgekiende looplijnen en neus voor de zestien meter leek de Limburger ook gemaakt voor het Gentse aanvalsspel. Toch kwam het er tot dusver nog niet helemaal uit. Een vaste basisstek gedurende enkele weken wist Gerkens eigenlijk nog nooit af te dwingen.

Noah Fadiga 🅱️
Transfersom: /
Statistieken eerste seizoen in JPL: 17 wedstrijden, 1 assist
Huidige situatie: basisspeler

Als zoon van zal er altijd een etiket vol verwachtingen aan hem kleven, althans in de Belgische competitie. In zijn eerste seizoen als Buffalo deed Fadiga vooral dienst als pasmunt op rechts, in de schaduw van Matisse Samoise. De 24-jarige flankspeler beschikt nog niet over al te veel ervaring en sukkelde na Nieuwjaar bovendien met wat lichamelijk leed. De nieuwe campagne heeft de kloof met Samoise alvast verkleind. Onder Wouter Vrancken is Fadiga momenteel zelfs eerste keuze.