Bart Depreitere over het dragen van helmen bij jeugd doelmannen KRC Genk

Neuroloog over helmen bij doelmannen: “Het is goed dat er veel aandacht voor is”

12 september om 15:52

KRC Genk maakte deze week bekend dat het dragen van helmen bij keepers tot en met zestien jaar verplicht is. Hiermee hoopt de club hoofdblessures bij jonge doelmannen te voorkomen. Bart Depreitere, neuroloog van het UZ Leuven geeft zijn oordeel over het besluit van de club uit de Jupiler Pro League.

Over het doel van de helm vertelt Depreitere. "Die gaat natuurlijk beschermen tegen hersenschuddingen en andere vormen van hersentrauma. Onze hersenen zijn niet bedoeld om hersenschuddingen te ondergaan. Dus die kan je gewoon best vermijden."

Daarnaast geef je met het dragen van helmen ook nog een ander signaal af, aldus Depreitere. "Het is goed dat er heel veel aandacht voor is. Dat die sporters ook van het veld gehaald worden na een impact bijvoorbeeld. Een repetitieve hoofdimpact, wat kan als men in het spel blijft of als men korte tijd daarna weer speelt, kan namelijk wel dramatische effecten hebben."

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.