Coaches in Jupiler Pro League Brian Riemer en Miron Muslic

Een-Weetje: Slechts twee JPL-clubs beginnen met dezelfde trainer als vorig seizoen

26 juli om 18:30
Laatste update: 26 juli om 18:30

In de Jupiler Pro League is het een komen en gaan van trainers. Dat bewijzen de statistieken. Aan het seizoen 2024 - 2025 beginnen slechts bij twee JPL-clubs met dezelfde trainer als bij aanvang van het seizoen 2023 - 2024. Miron Muslic en Brian Riemer zijn de vreemde eenden in de bijt. VoetbalPrimeur.be praat je bij. 

In het seizoen 2024-2025 pakt VoetbalPrimeur.be uit met een wekelijkse podcast, Tijd voor Voetbal. Daarin wordt telkens een één-weetje besproken. Deze week ging het over trainersverloop in de Jupiler Pro League. 

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd als coach mag de 41-jarige Miron Muslic zich de oudgediende noemen onder de coaches in de Jupiler Pro League. De Oostenrijker nam in september 2022 het roer over van Dominik Thalhammer bij Cercle Brugge. Zo is Muslic ondertussen al één jaar en tien maand aan de slag bij De Vereniging.

Daarnaast mag enkel RSC Anderlecht-coach Brian Riemer het selecte lijstje vervolledigen van trainers die bij een JPL-club ook al aan het vorige seizoen begonnen. De Deen volgde Robin Veldman op in december 2022. De Nederlander stond slechts een maand aan het roer na het ontslag van Felice Mazzù.

Zeven andere 'blijvers'
Buiten de start van het seizoen gerekend zijn er wel een aantal coaches aangebleven bij hun clubs. Met Óscar García (Oud-Heverlee Leuven), Besnik Hasi (KV Mechelen), Dirk Kuyt (Beerschot), Ivan Leko (Standard), Freyr Alexandersson (KV Kortrijk), Rik De Mil (Sporting Charleroi) én uiteraard Club Brugge-coach Nicky Hayen zijn er nog zeven clubs die het vertrouwen in hun oefenmeester behielden na vorig seizoen. Maar al deze heren namen dus pas in de loop van vorig seizoen over.

De Mil startte het afgelopen seizoen nog als assistent-trainer bij Club Brugge, om vervolgens T1 te worden bij KVC Westerlo. Ondertussen is hij sinds maart 2024 aan de slag in Charleroi. Hayen begon het afgelopen seizoen dan weer in de Challenger Pro League, als hoofdcoach van Club NXT. Na het vertrek van Ronny Deila slaagde de toenmalige interim-trainer er toch nog in de titel te pakken én indruk te maken in de Conference League. Het leverde hem een contractverlenging op om ook dit seizoen T1 te blijven bij blauw-zwart.

Afscheid van Vanhaezebrouck
Naast de eerdergenoemde namen maakten er ook enkele coaches onlangs de overstap naar een andere club. Wouter Vrancken wisselde KRC Genk in voor KAA Gent om er Hein Vanhaezebrouck op te volgen. De Limburgers vonden met Thorsten Fink hun nieuwe T1 dan weer bij rivaal STVV. Jonas De Roeck was het afgelopen seizoen nog aan de slag bij KVC Westerlo, maar mag nu Royal Antwerp FC naar het hoogst haalbare leiden.

Fink zat vorig seizoen nog bij STVV en nu bij Genk. 

Timmy Simons en Vincent Euvrard maken de overstap vanuit de Challenger Pro League. Simons slaagde erin te promoveren met FCV Dender EH, maar ging onlangs aan de slag bij KVC Westerlo. Euvrard is dan weer zijn opvolger in Denderleeuw. Hij kwam over van Zulte-Waregem, waarmee hij nipt naast promotie greep. 

Twee 'echte' nieuwkomers
Met kersvers STVV-coach Christian Lattanzio en Union Saint-Gilloise-coach Sébastien Pocognoli, staan er slechts twee échte nieuwkomers aan het roer. De 52-jarige Italiaan was eerder aan de slag als trainer bij Charlotte FC in de Amerikaanse MLS, maar moet nu Fink doen vergeten bij Sint-Truiden. Pocognoli is misschien wel de meest verrassende naam die dit seizoen aan de zijlijn zal staan als coach. Hij werd een tweetal weken geleden voorgesteld als de opvolger van Alexander Blessin bij Union. Voor de ex-Rode Duivel is het zijn debuut als hoofdcoach, nadat hij eerder aan de slag was bij de jeugd van Union, Genk en de nationale U18.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.