Achterdeur voor recorddeal, andere investeringen van Club Brugge deden pak beter
In juli 2019 investeerde Club Brugge fors in David Okereke. Twee jaar later vertrekt de duurste aankoop van Blauw-Zwart ooit (tijdelijk) via de achterdeur. Hoe deden de andere grote aankopen van Club Brugge het? VoetbalPrimeur.be maakt de balans op.
Club Brugge en aanvallers, de voorbije jaren was het een haat-liefde-relatie. Begin juli van 2019 klopte Aston Villa met een grote zak geld aan in West-Vlaanderen. Het nam Wesley Moraes mee naar Engeland. The Villans lieten 25 miljoen euro en een leemte achter in het Jan Breydelstadion.
David Okereke moest mee het vertrek van Wesley opvangen. Club Brugge investeerde maar liefst acht miljoen euro in de 21-Nigeriaan, die overkwam van Spezia Calcio. In de Serie B had Okereke indruk gemaakt en de Belgische wittebroodsweken beloofden veel goeds. Met vier goals in drie wedstrijden leek het even of Club Brugge een nieuwe goalgetter in dienst had.
Almaar minder Okereke
Schijn bedroog. Het kanon zweeg zeven speeldagen op rij. Okereke kreeg van Clement ook almaar minder speeltijd. Eind oktober/begin november 2019 kon Okereke weer in drie wedstrijden op rij scoren, maar van dan af ging het bergaf. Basisplaatsen waren schaars. Invalbeurten kort. Als hij al de selectie haalde. Okereke mocht op het einde van het coronaseizoen wel de titel vieren met Club Brugge. Ook vorig seizoen pakte Okereke met Club Brugge de titel. De inbreng was evenwel nog minder dan in zijn debuutjaar. Amper zeven basisplaatsen in de reguliere competitie, nul in Play-Off 1. Zijn laatste doelpunt in de competitie dateert al van 26 december 2020. Als invaller zette Okereke tegen KAS Eupen vlak voor het einde de 3-0 eindstand op het bord.
Herkansing in Italië
In de Belgische beker en in Europa was de inbreng van Okereke gering. De Nigeriaan werd ook almaar vaker als buitenspeler gebruikt in plaats van als echte spits. Ook dit seizoen kwam de man van acht miljoen euro niet verder dan het spelen van de tweede viool. Nu keert Okereke (tijdelijk) terug naar Italië. Bij Venezia moet Okereke zijn loopbaan terug op de rails krijgen en proberen voor Club Brugge zijn marktwaarde terug omhoog te krijgen.
We kunnen nu niet schrijven dat de duurste aankoop van Club Brugge zijn geld waard was, maar hoe deden de andere dure transfers het? Om te beginnen moeten we een kanttekening maken. De voorbije jaren liggen de transferprijzen in vergelijking met pakweg dertig jaar geleden natuurlijk veel hoger door onder meer een andere index/tijdsgeest/... We focussen ons daarom op de neergelegde transferprijs. Het is immers haast onmogelijk om in te schatten hoe de acht miljoen euro voor Okereke zich weerhoudt tegenover de 1,2 miljoen die Club Brugge in 2003 op tafel legde voor Jonathan Blondel.
Mignolet, schot in de roos
Kijken we naar de top tien van duurste transfers van Club Brugge ooit dan zien we dat zeven spelers daarvan aangetrokken zijn ten laatste in 2018. Stanley Nsoki kwam met zijn 6,5 miljoen euro pas net over van OGC Nice. Met dat bedrag prijkt de Franse Congolees op plaats drie van duurste Brugse transfers ooit. De komende jaren mag de verdediger tonen of zijn loopbaan er in het Jan Breydelstadion er één wordt zoals de nummer één (Okereke) of nummer twee (Simon Mignolet) in de lijst.
In dezelfde transferperiode van Okereke betaalde Club Brugge immers ook fors voor Mignolet. De tweede doelman van de Rode Duivels kwam voor zeven miljoen euro over van Liverpool. Mignolet loste het doelmannenprobleem van Club Brugge volledig op. De Limburger verzamelde de voorbije twee seizoenen clean sheets en twee landstitels. Wanneer er een lijstje gemaakt wordt met de beste transfers van Club Brugge ooit, mag die van Mignolet mee in de top tien.
Zoals we al eerder meldden, Club Brugge kende de voorbije jaren een haat-liefde-relatie met centrumspitsen. In de top tien duurste transfers van Blauw-Zwart valt dat terug te zien. Voor Wesley betaalde Club Brugge in 2015 aan AS Trencin 4,2 miljoen euro. In de Jupiler Pro League leverde dat 32 goals en 14 assists in 107 duels op. Plus natuurlijk ook twee landstitels en 25 miljoen euro. Meer dan geslaagd!
De missers bij spitsen
Andere investeringen in aanvallers liepen een pak minder goed af. Kaveh Rezaei (5 miljoen euro) en Michael Krmencik (6 miljoen euro) konden hun draai bij Club Brugge nooit vinden. Ook via verhuurperiodes konden zich niet terug in de kijker spelen van Clement. Rezaei zit ondertussen bij Oud-Heverlee Leuven. Terwijl Krmencik dit seizoen bij Slavia Praag zijn voetbalgeluk probeert terug te vinden.
In het lijstje van duurste aankopen bij Club Brugge staat nog één spits, Bas Dost. De Nederlander van vier miljoen euro kende net zoals Okereke een geweldige start bij Club Brugge. Daarna bleven de doelpunten toch wat uit. In Play-Off 1 kon Dost amper één keer scoren. De 2-2 tegen RSC Anderlecht in het slot van de partij was wel een belangrijk zetje richting de titel. Bij Club Brugge ligt de 32-jarige aanvaller nog tot het einde van het seizoen onder contract. Zijn balans opmaken is misschien nog net te vroeg.
Neus voor linksbuitens
De linksbuitens in de top tien zijn zonder twijfel wel uitstekende transfers van Club Brugge gebleken. José Izquierdo (vijf miljoen euro/Once Caldas) en Noa Lang (zes miljoen euro/Ajax) bleken elke cent meer dan waard te zijn. Izquierdo hielp Club Brugge mee aan de eerste titel na een lange droogte. Hij won als eerste Colombiaan de Gouden Schoen en bij zijn transfers naar Brighton ontving Club Brugge vijftien miljoen euro. Lang speelde dan weer vorig seizoen de hele Jupiler Pro League op een hoopje. Tegen bijna elke andere JPL-ploeg is hij al goed geweest voor een goal en/of een assist.
Indien je goed telde, zag je al negen van de tien duurste Brugse transfers ooit passeren. Op plaats acht staat nog één iemand die het predicaat cum laude heeft verdiend, Hans Vanaken. In 2015 legde Club Brugge Lokeren 4,25 miljoen euro neer op de tafel van Lokeren. Achteraf gezien, een koopje. De prijzenkast van Vanaken kreeg er sindsdien twee Gouden Schoenen, drie Supercups, één Beker van België en vier Belgische landstitels bij. Vanaken is op dit moment amper 28 jaar. Daar kan dus nog wat bijkomen.
Top tien duurste transfers Club Brugge ooit
01. David Okereke – 8,16 miljoen euro
02. Simon Mignolet – 7 miljoen euro
03. Stanley Nsoki – 6,5 miljoen euro
04. Noa Lang – 6 miljoen euro
05. Michael Krmencik – 6 miljoen euro
06. José Izquierdo – 5,01 miljoen euro
07. Kaveh Rezaei – 5 miljoen euro
08. Hans Vanaken – 4,25 miljoen euro
09. Wesley Moraes – 4,2 miljoen euro
10. Bas Dost
Bron: Transfermarkt