VP's Top-50 figuren van 2024 (50-41)

VP's Top-50 figuren van 2024 (50-41): toptransfers, C4's en zuchtende voorzitters

27 december 2024 om 21:15
Laatste update: 27 december 2024 om 21:15

2024 loopt op haar laatste benen. Het werd onder meer het jaar waarin Club Brugge een ongeziene inhaalrace richting titel liep, de Rode Duivels met het schaamrood op de wangen het EK verlieten en een heleboel figuren het Belgische voetbal kleur gaven. Naar jaarlijkse traditie giet VoetbalPrimeur.be de opmerkelijkste smaakmakers in een eigenzinnige top-50. In deze aflevering: de nummers 50 tot en met 41.

50. Adriano Bertaccini
We trappen af met een laatbloeier die een vleugje Italiaans aan onze competitie toevoegt. Op een jaar tijd is de 24-jarige pocketspits uit Charleroi uitgegroeid van een doelpuntenmaker in de lagere reeksen naar één van de gevaarlijkste scherpschutters in de Jupiler Pro League. Weinig spelers kunnen zo heerlijk juichen bij een goal, of net zo ontgoocheld kijken na een gemiste reuzekans. Er stroomt nu eenmaal Italiaans bloed door zijn aderen.

49. Rik De Mil
Het is best een rollercoaster geweest, 2024, vooral vanwege dat ene moment op de slotspeeldag van vorig seizoen. De veelbesproken salonremise tegen KRC Genk kostte De Mil de kop bij KVC Westerlo, maar Sporting Charleroi was er als de kippen bij om hem op te pikken. Het zou niet eerlijk zijn om enkel die ene verkeerde inschatting te onthouden, want als Zebra bewijst De Mil zijn plekje te verdienen in de schare van veelbelovende, Belgische trainers. Van saaie counterploeg naar swingend samenspel met quasi dezelfde spelers, il faut le faire.

48. Raphaël Onyedika
Niet de figuur die het vaakst in de media komt, maar oh zo belangrijk voor Club Brugge. In de sensationele ommezwaai richting titel vervulde Onyedika een sleutelrol. Als de Nigeriaan in zijn dagje is, valt er aan hem gewoonweg niets te doen, zelfs niet op het niveau van de Champions League. De geweldenaar leek afgelopen zomer voorbestemd voor een toptransfer, maar bleef uiteindelijk in Brugge aan boord. Dat is waarschijnlijk de beste deal die de landskampioen geslagen heeft. 

47. Amadou Onana
Over een straffe deal gesproken. Enkel voor Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku werd er ooit (soms meerdere keren) meer geld op tafel gelegd voor een Rode Duivel. Voor een monsterbedrag van 50 miljoen pond wist Aston Villa onze landgenoot los te weken uit Goodison Park. Dat was in de eerste plaats te danken aan de monsterlijke prestaties van Onana, die zelfs naar Premier-League-standaarden een middenveld kan domineren. Ook bij de nationale ploeg leverde dat hoge verwachtingen op, maar die kon hij op het EK niet waarmaken. Steeds meer ontpopt hij zich wel tot spreekbuis van de nieuwe generatie.

46. Mike Penders
Een bankzitter van KRC Genk die de top-50 haalt, het kan wel degelijk! Het jaar van Penders valt eigenlijk te herleiden tot die ene dag, de 27e augustus. Toen stuurde Chelsea FC zijn transfer officieel de wereld in ter waarde van zo’n 20 miljoen euro. Tot dan toe had de piepjonge Limburger amper een handvol wedstrijden bij het A-elftal afgewerkt. En sindsdien zit hij dus gewoon op de bank, in de schaduw van Hendrik Van Crombrugge. Penders wordt vaak betiteld als opvolger van Thibaut Courtois, maar zal toch (minstens) tot 2025 moeten wachten om dat écht in de verf te zetten.

45. Karel Geraerts
Op den duur kreeg je medelijden met hem. Het wespennest dat Schalke 04 de laatste jaren is geworden, heeft ook Geraerts lek gestoken. Nochtans waren er wel degelijk hoopgevende periodes onder zijn bewind. Het Schalke-bestuur lijkt zich echter moeilijk te kunnen verzoenen met de harde realiteit: anno 2024 zijn Die Königsblauen niet meer dan een meeloper in de 2.Bundesliga. Zijn vete met de sportief directeur belandde op straat, waarna Geraerts niet langer aan het langste eind kon trekken. Benieuwd welke club het nieuwe jaar op zijn pad brengt.

44. Wouter Vandenhaute
Als je de ‘niet-uitvoerende’ voorzitter van RSC Anderlecht iets mag toeschrijven, is het dat hij knopen kan doorhakken. Dat doet hij in de ogen van veel fans misschien iets té gemakkelijk. Ook dit jaar vlogen de C4’s vlotjes doorheen de paars-witte kantoren. Zo blijft het telkens herbeginnen op structureel vlak. Van die chaos is Vandenhaute het gezicht geworden. Niet voor het eerst schreeuwde een deel van de aanhang om zijn eigen ontslag. Met de aanstelling van Olivier Renard trapte Vandenhaute opnieuw op enkele zere teentjes. De wintermercato zal hij toch met argusogen in de gaten houden …

43. Bilal El Khannouss
De toekomstplannen van het Genkse goudhaantje hielden de liefhebbers maandenlang in de ban. Met zijn dartele speelstijl veroverde hij ook in het voorjaar vele hartjes, zelfs bij schoorvoetende tegenstanders. De Olympische Spelen werden één langgerekte kinderdroom, met de bronzen medaille als levenslang aandenken. Uiteindelijk zette El Khannouss de kers op zijn geweldige zomer met een transfer naar Leicester City. Daar past hij zich met mondjesmaat aan de Premier League aan.

42. Tjaronn Chery
Geen nood na het vertrek van El Khannouss: er lopen nog voldoende smaakmakers rond in de JPL! Zo voegt Antwerp-nieuwkomer Chery flink wat kruiden toe. Als rasechte pleintjesvoetballer is zijn allereerste doelstelling telkens om het publiek te vermaken, wat hem tot een uitstervend ras maakt. Op amper een zestal maanden tijd heeft de Surinamer zich een cultstatus bij elkaar gespeeld op de Bosuil. Hieltjes, sleepbewegingen, snoeiharde afstandsschoten, en allemaal met de glimlach. Nu ook een lust voor het Belgische oog.

41. Lorin Parys
Een gemakkelijk jaar is het niet geworden, maar wat verwacht je ook in die positie? Als voorzitter van de Pro League moest Parys vooral het hoofd bieden aan het (helaas) aanhoudende geweld in en rond de stadions. In samenwerking met Binnenlandse Zaken werd er alvast een plan van aanpak opgesteld dat geleidelijk aan voor beterschap moet zorgen. De laatste maanden van het jaar stonden dan weer in het teken van intensieve onderhandelingen over het tv-contract. En dan moet het lastigste nog komen: het competitieformat voor de volgende jaren … Als iemand een tweede glaasje champagne op 1 januari kan gebruiken, is Parys het wel.