Naast El Ouahdi en Karetsas nog volk om te overtuigen voor Rode Duivels

Niet enkel El Ouahdi en Karetsas: ook Mbangula, Stroeykens en zelfs Lavia onzeker

3 januari om 10:18
Laatste update: 3 januari om 11:12

De afgelopen weken staan Zakaria El Ouahdi en Konstantinos Karetsas volop in de schijnwerpers. Dankzij hun sterke prestaties bij KRC Genk klinkt de vraag steeds luider waar hun internationale toekomst ligt, al dan niet bij de Rode Duivels. Beide Genkies zijn echter lang niet de enige spelers van de komende generatie die keuzestress hebben.

Onder Domenico Tedesco doken de voorbije twee jaar al een resem nieuwe Duivels op, onder wie er geregeld iemand met een (minstens) dubbele nationaliteit zit. Neem nu Samuel Mbangula. De buitenspeler van Juventus, die volop aan de doorbraak bezig is, zat wel al bij de selectie, maar kreeg geen minuten. Daardoor kan hij nog steeds voor Congo kiezen, het land van zijn familiewortels.

Eigenlijk maken die speelminuten niet zoveel uit. Er bestaat namelijk een achterpoortje in het FIFA-reglement, waardoor spelers onder 21 jaar met minder dan drie interlands op hun teller (waarvan hoogstens één officiële) toch nog van voetballand kunnen veranderen, brengt Het Nieuwsblad in herinnering. Onder meer Koni De Winter, Julien Duranville en Malick Fofana zitten in dat schuitje, al zijn er geen tekenen dat zij de Rode Duivels plots de rug zouden toekeren. 

Ook Lavia kan nog veranderen
Zelfs de toekomst van Roméo Lavia is op papier onzeker. Het goudhaantje van Chelsea FC wordt beschouwd als een toekomstige vaandeldrager van het Belgische voetbal, maar kan in principe nog een andere keuze maken. Verder dan één optreden als Rode Duivel kwam hij nog niet. Sinds zijn debuut in maart 2023 werd Lavia namelijk geteisterd door blessureleed. In het najaar van 2024 riep Tedesco hem wel nog eens op, maar ook toen strooide zijn lichaam roet in het eten. Lavia's vader komt uit Ghana, zijn moeder heeft roots in Congo.

Tot slot zijn er nog enkele jongelingen uit de beloftecategorie die keuzemogelijkheden hebben. Tot dusver werden onder meer Mathias Delorge (KAA Gent), Jorthy Mokio (Ajax), Kazeem Olaigbe (Cercle Brugge) en Mario Stroeykens (RSC Anderlecht) nog nooit opgeroepen bij de grote jongens, maar op een dag zou dat er zeker van kunnen komen. Als ze niet voor een land van hun (voor)ouders kiezen, tenminste ...

De rol van Mannaert
Er ligt dus werk op de plank voor de Belgische voetbalbond, veel werk. Daarbij wordt met argusogen gekeken naar Vincent Mannaert, die sinds 1 december de functie van sportief directeur vervult. Eén van zijn hoofdtaken zal eruit bestaan om een ambitieus project uit te werken met de Rode Duivels, zodat de 'twijfelaars' verleid worden om voor ons land te kiezen. Mannaert lijkt die opdracht begrepen te hebben, want met (de omgeving van) Konstantinos Karetsas zou er volgens HNB al contact geweest zijn.