Anderlecht zonder uitfans door rellen in Real Sociedad

Voorwaardelijke straf van Anderlecht liep bijna af, paars-wit in de problemen

Vandaag om 09:16

RSC Anderlecht keerde met drie punten terug uit Spanje. De kans is evenwel erg groot dat paars-wit ook nog een kater gaat overhouden aan de verplaatsing bij Real Sociedad. Een match zonder uitfans dreigt immers voor paars-wit.

Tijdens de met 1-2 gewonnen match tegen Real Sociedad konden enkele 'fans' van Anderlecht zich niet gedragen. Ze gooiden onder meer met stoeltjes en de politie kwam tussen. De ongeregeldheden in Spanje gaan meer dan waarschijnlijk ernstige gevolgen hebben voor Anderlecht.

Ten eerste deelt de UEFA in dit soort gevallen altijd een boete uit. Anderlecht mag dus de portefeuille bovenhalen, maar dat is niet alles. Anderlecht heeft bij de UEFA nog een voorwaardelijke straf lopen. Dat heeft alles te maken met de incidenten van twee jaar geleden tegen West Ham.

Voorwaardelijke straf liep bijna af
Toen Anderlecht met 2-1 verloor op 13 oktober 2022 tegen West Ham in de Conference League ging het ook in Engeland mis. Ook toen wist een deel van de Anderlecht-'fans' zich niet te gedragen. Paars-wit moest toen een boete van 50.000 euro betalen.

Verder was er een effectieve straf. Anderlecht mocht geen fans meenemen naar zijn volgende uitmatch. Dat werd uiteindelijk het duel in Silkeborg. Tot slot hing Anderlecht nog een voorwaardelijke straf boven het hoofd. Indien er weer iets gebeurde binnen de twee jaar – wat dus nu net het geval is – komt er nog een match zonder uitfans voor Anderlecht bij. Het is nu uitkijken naar wat de UEFA beslist, maar het ziet er niet goed uit voor Anderlecht.

Ook zorgen bij Club Brugge
Ook enkele fans van Club Brugge kwamen deze week negatief in het nieuws. Zo dook de Kühnen-groet weer op in het uitvak van Stum Graz. En na de Champions League-zege van Blauw-Zwart vlogen er vuurpijlen vanuit het Brugse vak op het veld. Ook Club Brugge mag zich dus meer dan waarschijnlijk aan een sanctie verwachten.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.