Amper ervaring en al opgeroepen voor Rode Duivels, maar geen record voor Duranville

6 september om 19:15
Laatste update: 6 september om 19:15

Het gaat vliegensvlug voor Julien Duranville, die op achttienjarige leeftijd al werd geselecteerd door Domenico Tedesco. De flankaanvaller heeft amper ervaring op het hoogste niveau, maar mag zich binnenkort wel mogelijk Rode Duivel noemen. Al is zijn vroege selectie nog geen record.

De beslissing van Tedesco om Duranville al zo vroeg mee te nemen in de selectie, roept wat vragen op. Onder meer bij Tijd voor Voetbal kwam er enige kritiek op de beslissing van de bondscoach. Duranville heeft namelijk amper minuten op het hoogste niveau en kwam in totaal slechts vijftien keer uit voor de A-ploeg van een profteam (elf keer RSC Anderlecht, vier keer Borussia Dortmund).

Als we er vanuit gaan dat Duranville tegen Frankrijk of Israël debuteert, betekent dat echter niet dat hij ook een record neerzet. Als we kijken naar het verleden van de debutanten bij de Rode Duivels, zien we namelijk dat zes Belgen al vroeger hun eerste minuten mochten maken bij de nationale ploeg. Dan kijken we niet naar leeftijd, maar wel naar hun ervaring op het hoogste niveau.

Grote namen en gevallen talenten
We kunnen in dit geval ook enkel kijken naar cijfers na de start van het profvoetbal in 1974. Daaruit blijkt dat Anthony Vanden Borre samen met Toby Alderweireld de vroegste debutant is bij de Rode Duivels. Zij hadden elk slechts acht partijen op het hoogste niveau nodig om de bondscoach van dat moment te overtuigen om hen mee te nemen. Vanden Borre speelde zijn eerste profwedstrijden bij RSC Anderlecht, terwijl Alderweireld dat deed bij Ajax.

Gaan we iets verder in de lijst komen één gevallen toptalent tegen, maar ook twee pionnen die ook nooit echt helemaal wisten door te breken. Jason Denayer staat op plek drie na slechts negen matchen bij Celtic, terwijl Zakaria Bakkali (PSV) en Dedryck Boyata (Manchester City) de vierde plek delen na twaalf partijen.

De misschien wel grootste naam in de top tien, en net een plekje voor Duranville, is Eden Hazad. Hij had slechts dertien wedstrijden bij Lille OSC nodig om een plekje bij de nationale ploeg te bemachtigen en werd uiteindelijk ook kapitein van de nationale ploeg.

Veel RSC Anderlecht, geen spoor van Club Brugge
Als we naar de top twintig kijken van vroege debutanten bij de Rode Duivels, komen we ook opvallend veel namen tegen die na een bijzonder korte periode als prof van RSC Anderlecht, ook al vroeg debuteerden.

Maar liefst acht spelers binnen de top twintig vierden hun debuut bij RSC Anderlecht en werden uiteindelijk ook bijzonder snel opgeroepen. Meer bepaald gaat het om: Vandenborre, Duranville, Zeno Debast, Yari Verschaeren, Vincent Kompany, Romelu Lukaku, Enzo Scifo en Jérémy Doku. Ook Hannes Delcroix mocht al snel proeven van de Rode Duivels, maar had voor zijn doorbraak bij Anderlecht voornamelijk een periode bij RKC achter de rug.

Ook KRC Genk en Standard en zelfs Excelsior Moeskroen hebben één of meerdere namen in de top twintig staan, maar van KAA Gent en vooral Club Brugge is er geen spoor. De landskampioen probeert de laatste jaren ook vaker een beroep te doen op eigen jonkies en zag onder meer Maxim De Cuyper, Charles De Ketelaere, Kyriani Sabbe en nu Joaquin Seys doorbreken binnen de eigen rangen. Maar zij blijken toch wat langer te moeten wachten of moeten een stap naar het buitenland zetten eer ze ook een kans krijgen bij de nationale ploeg.

Geen wereldrecord
Met zijn slechts acht gespeelde wedstrijden werd Vanden Borre bijzonder snel opgenomen in de selectie van de Rode Duivels, maar een record is het niet. Dat staat momenteel op naam van Lucas Paul Knecht.

Knecht is voor de meeste voetballiefhebbers een onbekende naam, en is momenteel ook nog slechts 31 jaar oud, maar heeft wel het bijzondere record op zijn naam staan. De verdediger was namelijk slechts veertien jaar en twee dagen oud – en had uiteraard nog geen profwedstrijden gespeeld – toen hij debuteerde bij de nationale ploeg van Noordelijke Marianen.

Hij debuteerde op 1 april 2007 in een 9-0 nederlaag tegen Guam en speelde uiteindelijk slechts vijf partijen voor dat land.


De top twintig van België
1.
Anthony Vandenborre (8 wedstrijden bij RSC Anderlecht)
    Toby Alderweireld (8 wedstrijden bij Ajax)
3. Jason Denayer (9 wedstrijden bij Celtic)
4. Zakaria Bakkali (12 wedstrijden bij PSV)
    Dedryck Boyata (12 wedstrijden bij Man City)
6. Eden Hazard (13 wedstrijden bij Lille OSC)
7. Duranville (15 wedstrijden bij RSC Anderlecht en Dortmund)
8. Zeno Debast (21 wedstrijden bij RSC Anderlecht)
    Jonathan Blondel (21 wedstrijden bij Moeskroen)
10. Marouane Fellaini (22 wedstrijden bij Standard)
11. Jan Vertonghen (27 wedstrijden bij Ajax en RKC Waalwijk)
12. Yari Verschaeren (28 wedstrijden bij RSC Anderlecht)
      Regis Genaux (28 wedstrijden bij Standard)
      Emile Mpenza (28 wedstrijden bij KV Kortrijk en Moeskroen)
15. Vincent Kompany (31 wedstrijden bij RSC Anderlecht)
      Hannes Delcroix (31 wedstrijden bij RSC Anderlecht en RKC Waalwijk)
17. Romelu Lukaku (33 wedstrijden bij RSC Anderlecht)
      Enzo Scifo (33 wedstrijden bij RSC Anderlecht)
      Steven Defour (33 wedstrijden bij KRC Genk en Standard)
20. Jérémy Doku (34 wedstrijden bij RSC Anderlecht)