Openda of Lukaku? "Openda is niet de spits die je naar een wereldtitel zal schieten"

4 september om 20:41
Laatste update: 4 september om 20:41

Geen Romelu Lukaku bij de Rode Duivels deze interlandperiode. De spits van Napoli besloot in overleg met Domenico Tedesco om zich even te focussen op het clubvoetbal. Volgens een groot deel van het panel van Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, moet Lukaku zich ook geen zorgen maken dat Loïs Openda zijn plek overneemt bij de nationale ploeg.

Geen Lukaku bij de nationale ploeg, waardoor Openda minuten zal krijgen tegen Israël en waarschijnlijk ook Frankrijk. Een uitstekende mogelijkheid om zich definitief in de basis te werken. "Maar ik denk niet dat hij de vaste basisplek van Lukaku zal overnemen", begint Vincent Haegeman bij de podcast.

Voor Haegeman is het duidelijk dat Tedesco de komende maanden zal blijven rekenen op de spits van Napoli, die bij zijn debuut bij de Italiaanse club ook meteen wist te scoren. "Lukaku staat nog altijd boven Openda in de rangorde. Zelfs een Lukaku op maar tachtig procent van zijn mogelijkheden", geeft hij aan.

Wat met Openda?
Openda doet het bij RB Leipzig echter ook bijzonder goed en kan er maar niet stoppen met scoren. Bij de Duitse club zit hij inmiddels al aan 31 doelpunten in 48 partijen. Iets waar hij het bij de Rode Duivels toch moeilijker mee heeft. "Maar je kan niet zeggen dat hij geen kansen heeft gekregen", vindt Haegeman.

Glenn Schrader denkt daar echter anders over en wil Openda toch meer in de ploeg zien. "Hij stond in zijn twintig interlands maar vier keer in de basis. Dat is toch niet genoeg", geeft hij nog mee. "Nu moet hij eigenlijk eens vier of meer keer na elkaar een basisplek krijgen bij de Rode Duivels. Zijn prestaties bij RB Leipzig zijn absolute wereldtop, hij verdient nu een échte kans."

Al vraagt Haegeman zich wel af of Openda zich ooit helemaal in de basis zal werken. "Hij heeft té specifieke kwaliteiten", klinkt het. "Openda heeft wel een paar enorme troeven, maar het is niet de spits die je naar een wereldtitel zal schieten."

Volgens Michiel Vercauteren moet men bij de Rode Duivels Openda ook nog lang niet opgeven. "Zijn tijd komt nog", geeft hij aan. "Lukaku heeft nu terecht nog het krediet, maar Openda moet zijn kansen blijven krijgen", vindt hij. Al ziet hij ook één potentiële andere optie voor Tedesco: De Ketelaere. "Die moet je op één of andere manier toch in de ploeg krijgen", geeft hij nog mee.

Verder in Tijd voor Voetbal worden ook de prestaties van KV Mechelen en Club Brugge besproken, alsook de gelijke spelen in KAA Gent - Royal Antwerp FC en Union SG - RSC Anderlecht en de vele VAR-fases van het weekend. Ook wordt er vooruit gekeken naar de Rode Duivels en de selectie van Domenico Tedesco.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.