Scandinaviërs voor KAA Gent en Cercle in derde voorronde Europa

Scandinaviërs voor KAA Gent en Cercle in derde voorronde onder de loep

22 juli om 18:45

Cercle Brugge en KAA Gent mogen het in Europa gaan opnemen tegen Molde FK of Silkeborg IF. Voor Cercle Brugge zijn dit de mogelijke tegenstanders in de derde voorronde van de Europa League. Voor Gent zijn dit de opponenten in de derde voorronde van de Conference League. De winnaar tussen Molde en Silkeborg staat in de derde voorronde van de Europa League, de verliezer in de derde voorronde van de Conference League.

Cercle Brugge moet eerst in de tweede voorronde van de Europa League afrekenen met het Schotse Kilmarnock FC. Als dit niet lukt, dan wacht voor Cercle Brugge KuPS Kuopio uit Finland of Tromsø Idrettslag uit Noorwegen. Voor Gent is er geen vangnet. De Buffalo’s moeten in de tweede voorronde van de Conference League zien af te rekenen met Vikingur uit Faeröer.

Molde in het kort
Volledige naam: Molde Fotballklubb
Bijnaam: MFK
Stadion: Akerstadion, 11.249 plaatsen
Vorig seizoen: 5e
Hoofdtrainer: Erling Moe
Aantal kampioenschappen in eigen land: 5 keer

Silkeborg in het kort
Volledige naam: Silkeborg IF
Bijnaam: SIF
Stadion: JYSK Park, 10.000 plaatsen
Vorig seizoen: 6e
Hoofdtrainer: Kent Nielsen
Aantal kampioenschappen in eigen land: 1 keer

Molde en Silkeborg in Europa
Zowel Molde als Silkeborg hebben nog geen Europese beker in hun prijzenkast mogen plaatsen. Nationaal werden er de nodige successen geboekt, maar internationaal wisten Molde en Silkeborg nog geen indruk te maken. In het afgelopen seizoen was Club Brugge in de achtste finale de laatste halte voor Molde in de Conference League. In eigen huis wist Molde nog te stunten door met 2-1 te winnen, maar in het Jan Breydelstadion wist Club Brugge met 3-0 door te stoten naar de volgende ronde.

Silkeborg kwam het afgelopen seizoen niet uit in Europa, maar in 2022 was Silkeborg de tegenstander van RSC Anderlecht in de groepsfase van de Conference League. Silkeborg kwam eerst op bezoek in het Lotto Park en paars-wit wist een 1-0 overwinning te boeken. In de returnmatch in Denemarken wist Anderlecht met 0-2 te winnen. 

Molde en Silkeborg in eigen land
Waar Molde in de Noorse Eliteserien de strijd aangaat, doet Silkeborg dit in de Deense Superligaen. In 2022 wist Molde nog kampioen te worden van Noorwegen, de club wist FK Bodø/Glimt en Rosenborg BK voor te blijven. In het afgelopen seizoen eindigde Molde op de vijfde plaats in de Noorse competitie. Molde is geplaatst voor de tweede voorronde van de Europa League doordat de ploeg in het afgelopen seizoen de Noorse beker wist te winnen. In de finale wist Molde met 0-1 te winnen van Bodø/Glimt.

Net als Molde lukte het Silkeborg niet om zich via de reguliere competitie te plaatsen voor het Europese voetbal. Silkeborg eindigde op de zesde plaats in de Deense Superligaen. Na 32 gespeelde matchen wist Silkeborg slechts 36 punten te behalen. Silkeborg wist zich te verzekeren van Europees voetbal via de Deense beker. In de finale wist Silkeborg met 1-0 te winnen van AGF.

Trainers en speelwijze Molde en Silkeborg
Molde staat onder leiding van Erling Moe. De 54-jarige hoofdtrainer is haast ongekend trouw aan de Noorse ploeg. Op 1 januari 2007 startte Moe als assistent-trainer bij Molde. Moe bekleedde meerdere ondersteunende functies en in de lente van 2019 startte Moe als hoofdtrainer. Sindsdien stond Moe 242 wedstrijden aan het roer, waarin hij een gemiddelde behaalde van 2.03 punten per match.

Moe komt aanvallend voor de dag met Molde. De Noren spelen het vaakst in een 3-5-2 formatie met de nodige aanvallende intenties. De oefenmeester houdt eigenlijk altijd vast aan de 3-5-2 formatie, er wordt gevarieerd tussen een meer verdedigende uitvoering en een offensieve uitvoering van de opstelling.

Bij Silkeborg staat Kent Nielsen aan het roer. De 62-jarige Deen heeft al meerdere clubs achter zijn naam staan. Nielsen was hoofdtrainer van onder meer AC Horsens, Brondby IF, Aalborg BK, Odense BK en nu Silkeborg. Sinds 2019 zwaait Nielsen de scepter bij Silkeborg. De hoofdtrainer heeft 190 wedstrijden achter zijn naam staan bij Silkeborg, hierin wist hij een gemiddelde te behalen van 1.46 punten per match.

Net als Molde heeft ook Silkeborg de nodige aanvallende intenties in de opstelling. Silkeborg komt uit in een 4-3-2-1 formatie. Ook Nielsen varieert weinig qua opstelling. Er wordt gewisseld tussen een neutrale 4-3-2-1 formatie en een meer aanvallend ingestelde 4-3-2-1.

Waar komen de doelpunten bij Molde en Silkeborg vandaan?
Molde en Silkeborg hebben beiden een opvallende topschutter. In het afgelopen seizoen wist bij Molde en bij Silkeborg een middenvelder de meeste doelpunten te maken. Bij Molde wist Kristian Eriksen zijn stempel te drukken. De 29-jarige aanvallende middenvelder wist in 33 matchen 15 doelpunten te maken en 4 assists af te leveren. Extra opvallend is dat de tweede topschutter na Eriksen ook een middenvelder is. Magnus Wolff Eikrem maakte 12 doelpunten namens Molde en gaf 5 assists aan zijn ploegmaats.

Bij Silkeborg is de 24-jarige Stefan Teitur Thordarson in het afgelopen seizoen topschutter geworden. De centrale middenvelder wist 11 keer het net te vinden en leverde 2 assists af. Gelukkig voor Cercle en Gent is de middenvelder verkocht aan Preston North End uit de Engelse Championship. Na Thordarson wisten bij Silkeborg de spitsen Alexander Lind en Tonni Adamsen het net te vinden. Lind scoorde 10 keer en leverde 4 assists af. Adamsen vond 9 keer het net en gaf 9 assists. De twee spitsen zijn nog wel onderdeel van de selectie.

Conclusie over Molde en Silkeborg voor Gent en Cercle Brugge
Gent en Cercle Brugge hoeven geen angst te hebben voor Molde en Silkeborg. Molde eindigde in het afgelopen seizoen 5e in de Noorse competitie en Silkeborg 6e in de Deense. Molde en Silkeborg hebben volgens transfermarkt een totale selectiewaarde hebben van rond de 20 miljoen euro. Gent en Cercle Brugge hebben een waarde van 75 en 60 miljoen euro. Desondanks is er geen ruimte voor onderschatting. Molde en Silkeborg kunnen op meerdere manieren gevaarlijk zijn en beschikken beiden over een hoofdtrainer met veel ervaring.