Union SG tegenover Slavia Praag in CL, Tsjechen onder de loep

Union SG tegenover Slavia Praag in CL, Tsjechische vice-kampioen onder de loep

22 juli om 17:50
Laatste update: 22 juli om 17:50

In de derde voorronde van de Champions League neemt Union SG het op tegen Slavia Praag. De vice-kampioen van de Jupiler Pro League tegenover de vice-kampioen van de Tsjechische 1. Liga. Wat mag Union verwachten van de Tsjechen? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Slavia Praag in het kort
Volledige naam: Sportovni klub Slavia Praha
Bijnaam: De Roodwitten
Stadion: Fortuna Arena, 19.370 plaatsen
Vorig seizoen: 2e plaats
Hoofdtrainer: Jindrich Trpisovsky
Aantal kampioenschappen in eigen land: 7 keer van Tsjechië, 14 keer eerder van Tsjecho-Slowakije.

Slavia Praag in Europa
Net als voor Union SG gaat het Europese avontuur van Slavia Praag van start in de derde voorronde van de Champions League. Slavia Praag wist in het afgelopen seizoen tweede te worden, waardoor het ticket voor de derde voorronde van de Champions League een feit is.

Slavia Praag heeft al lange tijd geen Europees succes meer geboekt. Toch is de Europese prijzenkast van Slavia Praag niet leeg. In 1938 wist Slavia Praag de eerste en enige Europese beker te winnen. Dit werd de Mitropacup. Dit Europese toernooi was vooral voor de tweede wereldoorlog van belang, in 1992 werd de laatste Mitropacup gespeeld. Dit toernooi was voornamelijk voor de beste clubs in Midden-Europa.

Slavia Praag in Tsjechië
De Roodwitten zijn een van de drie grotere clubs uit de Tsjechische competitie. Sparta Praag heeft zich tot nu toe het meest dominant getoond, daarna volgt Slavia Praag en op de derde plaats komt Viktoria Plzen. In het afgelopen seizoen ging het vooral tussen Sparta Praag en Slavia Praag, maar Sparta Praag trok aan het langste eind. Na 35 gespeelde matchen was het verschil slechts twee punten.

Slavia Praag wist na 35 wedstrijden in de Tsjechische 1. Liga 85 punten te behalen. Sparta Praag eindigde op 87 punten. Nummer drie Viktoria Plzen eindigde met 70 punten en op de vierde plaats kwam Ostrava met 49 punten. Er is een duidelijk gat tussen de beste drie Tsjechische ploegen en de rest. Waar Slavia Praag 7 keer landskampioen werd, lukte Sparta Praag dit 14 keer en Viktoria Plzen 6 keer. Wanneer we de cijfers van de tijd uit Tsjecho-Slowakije erbij pakken, dan komt Sparta Praag op een totaal van 38 keer kampioen, Slavia Praag op 21 keer en Viktoria Plzen blijft op 6 keer staan.

Trainer en speelwijze met Slavia Praag
Jindrich Trpisovsky is de oefenmeester van Slavia Praag. Trpisovsky wist met Slavia Praag drie keer kampioen van Tsjechië te worden en wist vier keer de Tsjechische beker in de wacht te slepen. Trpisovsky staat sinds 1 januari 2018 aan het roer bij de Roodwitten en heeft een puntengemiddelde van 2.17 per match. Tot nu toe stond de hoofdtrainer al 327 matchen aan het roer. Zijn prestaties met Slavia Praag zijn meer dan degelijk te noemen.

Trpisovsky laat zijn manschappen voornamelijk uitkomen in een 4-2-3-1 formatie. De oefenmeester varieert hierin wel. Vaak komt Trpisovsky met slechts drie verdedigers voor de dag. Trpisovsky varieert voornamelijk tussen de 4-2-3-1 formatie, de 3-4-3 en de 3-4-2-1.

Waar komen de doelpunten vandaan? 
In het afgelopen seizoen had Slavia Praag weinig moeite om het net te vinden. Slavia Praag beschikt met Vaclav Jurecka en Mojmir Chytil over twee trefzekere centrale spitsen. Beide spitsen kwamen ongeveer even veel in actie. Jurecka wist in 44 wedstrijden 22 keer te scoren en Chytil wist in 47 matchen 21 doelpunten te maken. De spitsen van Slavia Praag worden vooral bediend vanaf het middenveld. Lukas Provod wist in het afgelopen seizoen maar liefst elf assists af te leveren. De middenvelders David Doudera en Conrad Wallem deden dit acht keer.

Matej Jurasek wordt gezien als de sterspeler van Slavia Praag. De 20-jarige winger kampte in het afgelopen seizoen met de nodige blessures, maar wist toch regelmatig zijn stempel te drukken. In 34 matchen scoorde hij achtmaal en leverde hij drie assists af. Jurasek is polyvalent en kan overal, behalve in de verdediging gebruikt worden. Jurasek speelde op het afgelopen EK met Tsjechië mee tegen Turkije en Georgië.

Slavia Praag en Union ongeveer evenveel waard
Volgens transfermarkt zijn de selecties van Slavia Praag en Union ongeveer even veel waard. De volledige selectie van Slavia Praag wordt geschat op een transferwaarde van 90,35 miljoen euro. De selectie van Union wordt geschat op een totale transferwaarde van 86,90 miljoen euro.

De drie duurste spelers van Slavia Praag zijn op dit moment centrale middenvelder Oscar (26) 8,5 miljoen euro, rechtervleugelaanvaller Matej Jurasek (20) 8 miljoen euro en centrale middenvelder Christos Zafeiris (21) 7 miljoen euro. Bij Union zijn dit Cameron Puertas met 15 miljoen euro, Koki Machida met 10 miljoen euro en Alessio Castro-Montes met 6 miljoen euro.

Conclusie voor Union SG tegen Slavia Praag
Het belooft een interessante uitdaging te worden voor Union tegen Slavia Praag. De verhoudingen lijken op meerdere manieren gelijk te liggen. Waar Slavia Praag tweede werd in Tsjechië, werd Union tweede in België. Beide ploegen hebben een vergelijkbare marktwaarde en weten hoe het is om tegen grotere ploegen op te moeten boksen. Het belooft een uitdagende confrontatie te gaan worden voor de formatie van Sébastien Pocognoli.