LIVE-Discussie: Zwitserland en Italië spelen eerste achtste finale EK 2024

LIVE-Discussie: Zwitserland zet de puntjes op de i en maakt er snel 2-0 van

29 juni om 19:06
Laatste update: 29 juni om 19:06

Zwitserland en Italië trappen om 18:00 uur af in de eerste achtste finale van het EK in Duitsland. Titelverdediger Italië heeft nog niet weten overtuigen dit EK, de Zwitsers daarentegen werden in hun laatste pouleduel ternauwernood van groepswinst afgehouden door de Duitsers.

Zwitserland plaatste zich door een 3-1 zege op Hongarije en gelijke spelen tegen Schotland en Duitsland voor de achtste finales. Hadden de Zwitsers de gelijkmaker van Niclas Füllkrug in extra tijd tegen Duitsland niet geslikt, dan waren ze zelfs groepswinnaar geweest. De mannen van bondscoach Murat Yakin hebben de Italianen in de recente geschiedenis vaker dwarsgezeten: in de kwalificatiecampagne voor het voorbije WK veroordeelden de Zwitser Italië tot het spelen van een play-off. De Italianen verlopen daarin verrassend van Noord-Macedonië en misten het WK. Verdediger Widmer Silvan is geschorst bij de Zwitsers.

Club Brugge-middenvelder Ardon Jashari zit in de selectie bij de Zwitsers, maar speelde nog geen minuut het EK. Hetzelfde geldt voor KRC Genk-aanvaller Andi Avdi Zeqiri.

Opstelling Zwitserland:

Italië heeft als titelverdediger nog niet veel indruk kunnen maken dit EK. In de openingsmatch kon het nietige Albanië een vroege achterstand nog worden goedgemaakt. Tegen Spanje werden de Italianen weggespeeld en mochten van gelijk spreken dat maar met 1-0 verloren werd. In de match tegen Kroatië werd pas in de allerlaatste seconden de twee plek veiliggesteld. Bondcoach Luciano Spalletti kan geen beroep op Riccardo Calafiori, de verdediger van Bologna is geschorst. 

Opstelling Italië: