Roemloze exit Rode Duivels, Frankrijk via afgeweken bal ronde verder

1 juli om 19:49
Laatste update: 1 juli om 20:18

Voor de Rode Duivels is het EK afgelopen. Na een zwakke match haalde Frankrijk het met 1-0 van België. Op vijf minuten van afluiten schoot Randal Kolo Muani op doel en via het been van Jan Vertonghen eindigde de bal achter Koen Casteels. Het bleek het enige doelpunt van de partij.

In vergelijking met de match tegen Oekraïne had bondscoach Domenico Tedesco twee wijzigingen doorgevoerd in de opstelling van de Rode Duivels. Loïs Openda en ook Yannick Carrasco kwamen aan de aftrap in de plaats van Leandro Trossard en Youri Tielemans. België begon er aldus aan met aanvallende intenties.
 
Bij Frankrijk geen echte verrassingen. Antoine Griezmann keerde terug in het elftal nadat hij rust kreeg tegen Polen. Ook Marcus Thuram kreeg weer een basisplek van bondscoach Didier Deschamps. Ousmane Dembélé startte daardoor op de bank, de aanvaller van PSG stond bij de drie poulewedstrijden wel in de startopstelling.
 
België kent sterke fase halverwege de eerste helft
De 47.000 toegestroomde toeschouwers in de Merkur Spiel-Arena zagen een afwachtende openingsfase. Beide ploegen wensten geen vroege schade op te lopen in Düsseldorf. Spelprikjes waren er van de Fransen toen Jules Koundé vervaarlijk doorkwam op rechts, maar zijn voorzet was niet goed. Even later haalde Kylian Mbappé uit, maar zijn poging verdween via een Belgisch been over het doel van Casteels.
 
Ook de Rode Duivels probeerden de aanval te zoeken, maar pas na 25 minuten leidde dat tot de eerste mogelijkheden. Eerst moest de Franse doelman Mike Maignan alle zeilen bijzetten bij een afgeweken vrije trap van De Bruyne, even later liep Carrasco tegen een voorzet van Openda, maar de bal smoorde tegen het been van een Franse verdediger.
 
De laatste tien minuten voor rust was het weer aan de Fransen. Marcus Thuram kreeg de beste kans tot dan toe na een afgemeten voorzet van rechtsachter Koundé. De aanvaller van Inter Milan mikte zijn kopbal echter net naast de rechterdoelpaal. Vlak voor het rustsignaal mocht Aurélien Tchouaméni nog vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied, de middenvelder van Real Madrid schoot onbesuisd hoog over.
 
Fransen domineren, maar ook Rode Duivels krijgen kansen
Na de pauze bleef het spelbeeld onveranderd en alweer was het Tchouaméni met een poging van afstand. Casteels zat er nog eens goed bij en kon het schot tot hoekschop verwerken. Ook Mbappé deed zich gelden, maar de gemaskerde aanvaller was tot twee keer aan toe niet secuur in de afwerking.
 
Na een kwartier konden de Rode Duivels iets tegen doen. De Bruyne zette Carrasco vrij voor Maignan, maar nog voor de flankspeler kon afdrukken had de Franse linksback Theo Hernández met een machtige tackle orde op zake gesteld voor Les Bleus. Ondanks de mogelijkheden over en weer ontbrandde het duel nooit helemaal, daarvoor waren beide ploegen te voorzichtig.
 
Vijf minuten voor tijd viel dan toch de beslissing in het voordeel van de Fransen. De Bruyne had aan de overkant juist een reuzenkans gemist toen de bal voor de voeten van de ingevallen Randal Kolo Muani terechtkwam. De Franse aanvaller haalde uit en de bal week af via het been van Vertonghen. Casteel was kansloos.

Fatale lucky goal 
Zo werd een lucky goal de doodsteek voor de Rode Duivels dit EK. In een match die grotendeels gedomineerd werd door de Fransen bleef toch de nasmaak achter dat Les Blues vanavond in Düsseldorf te pakken waren. De Rode Duivels kregen hun mogelijkheden, maar onderaan de streep was het niet voldoende. Daarvoor is Frankrijk als toernooiploeg dan toch te geslepen. Weer verloor België van Frankrijk op een groot toernooi.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.