Het prijzengeld op het EK: dit hebben de Rode Duivels al verdiend in Duitsland

Het prijzengeld op het EK: dit hebben de Rode Duivels al verdiend in Duitsland

28 juni om 15:00
Laatste update: 28 juni om 15:00

De groepsfase zit erop voor België, dat zich kan richten op de achtste finale tegen Frankrijk. Het levert de Rode Duivels al een leuk zakcentje op, waardoor de KBVB nu al zeker is van meer dan twaalf miljoen euro aan prijzengeld. VoetbalPrimeur.be zet uiteen wat ons land heeft verdiend en nog kan verdienen op het EK.

Prijzengeld EK 2024

De UEFA maakte direct na de loting in december 2023 bekend dat de prijzenpot voor het EK 2024 uit 331 miljoen euro bestaat. Dit is exact hetzelfde bedrag als tijdens het EK 2021, maar nog steeds een record. In 2016 mochten de deelnemende landen 301 miljoen euro verdelen.

Dit verdient België op het EK

Alle landen beginnen met een startpremie van 9,25 miljoen euro aan het EK, dus ook België. De KBVB had de eerste miljoenen daarmee binnen, voordat de bal überhaupt ging rollen in Duitsland. De verdiensten zijn inmiddels al flink opgelopen. Een zege in de poule levert één miljoen op en een gelijkspel een half miljoen. De winst op Roemenië (2-0) en het gelijke spel tegen Oekraïne (0-0) betekenen dat er op basis van de groepsduels 10,75 miljoen euro in het laatje is gekomen. De nederlaag tegen Slowakije (0-1) leverde niets op.

De Rode Duivels eindigden als tweede in groep E en wisten daarmee de achtste finales te bereiken. Door het bereiken van de laatste zestien incasseert de KBVB een bonus van 1,5 miljoen euroDe totale verdiensten liggen daarmee op 12,25 miljoen euro. Een plek in de kwartfinales levert 2,5 miljoen op en het bereiken van de halve finales is goed voor vier miljoen. De verliezend finalist ontvangt een troostbedrag van vijf miljoen, de EK-winnaar wordt beloond met een extraatje van acht miljoen.

De Rode Duivels kunnen in totaal 26,75 miljoen euro verdienen. Daarvoor moet de nationale ploeg in de knock-outfase alle wedstrijden winnen én dus het EK winnen. Zover is het voorlopig nog niet. De eerstvolgende horde is Frankrijk, maandag om 18.00 uur.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.