VP's clubrapport: Sint-Truiden

VP’s clubrapport: STVV won zieltjes met zelfverzekerd spel en Limburgs DNA

31 mei om 16:00

Op de barragematch voor het laatste Europese ticket na heeft de Jupiler Pro League editie 2023-2024 al haar geheimen prijsgegeven. Voor de meesten lonkt een welverdiende vakantie, waar ze zich uitgebreid kunnen verdiepen in de clubrapporten van VoetbalPrimeur.be. Van laag naar hoog in de stand krijgen de verschillende JPL-clubs een beoordeling. Hieronder aan de beurt: Sint-Truiden VV.

Stand na reguliere competitie: 9e
Stand na Play-Offs: 9e
Balans: 13W – 14G – 13V
Topschutter: Aboubakary Koita (15)
Assistenkoning: Jarne Steuckers (7)
Aantal clean sheets: 8

De prestaties in een notendop
De resultatenbalans van hierboven hangt perfect in evenwicht. Zo eindig je logischerwijze in de middenmoot. Toch zullen veel Truiense fans gewag maken van een topseizoen. Hoewel De Kanaries vooraf werden aangekondigd als een vogel voor de kat met het oog op de nieuwe Degradatie Play-Off, kwamen ze eigenlijk nooit in de rode zone. Een vroege zes op zes vormde de ideale wipplank.

Uiteindelijk zou STVV zelfs niet zo gek ver van de top-zes landen. Naast de prima resultaten genoten de aanwezigen op Stayen ook van het veldspel. De ploeg ging uit van eigen sterkte, waarbij het vol vertrouwen van achteruit opbouwde, zelden het risico schuwend. Op het vlak van balbezit schaarde het zich dan ook onder de Belgische top. Na de gesloten slagorde onder Bernd Hollerbach vormde dat een verademing. Topschutter Aboubakary Koita, volledig losgeslagen, is er het levende bewijs van.

Als klap op de vuurpijl bestond het elftal ook nog eens uit een flinke lading lokaal, aanstormend talent. Mathias Delorge, Matte Smets, Jarne Steuckers, Rein Vanhelden … Eén voor één kregen ze het vertrouwen en betaalden ze dat ruimschoots terug. STVV toont aan dat het ook in de middenmoot plezant kan zijn, zolang je er maar een positief verhaal rond breit.

Mooiste zege: thuis tegen Gent (4-1)
Pijnlijkste nederlaag: op Cercle Brugge (4-1)

Het transferhuiswerk
Zijn lof wordt verderop nog bezongen, maar al in de voorbereiding zaaide Thorsten Fink de kiem van het succes. Ondanks alle doemvoorspellingen drong de Duitser bij zijn bestuur niét aan op versterkingen. Vanzelfsprekend was er wel wat inkomend verkeer. Bruno Godeau voegde ervaring toe aan de achterhoede, terwijl de hardwerkende Kahveh Zahiroleslam kan wegen op een tegenstander.

De grootste meerwaarde kwam echter van - hoe kan het ook anders - twee Japanners. De sierlijke Ryotaro Ito vormde de spilfiguur op het middenveld. Zijn traptechniek is een wapen. In doel won STVV een transferstrijd tegen … Manchester United! Zion Suzuki koos ervoor om in ons land kennis te maken met de Europese normen. Talent bezit hij zeker en vast, al betaalde de jongeling soms leergeld. Voor het overige vertrouwde Fink vooral op de doorstroming vanuit de eigen jeugd. Laat dat een les zijn voor de toekomst.

De trainer(s)
Na enkele weken droeg Stayen Fink al op handen. Zijn aanpak en filosofie sloegen meteen aan en als dan ook de punten volgen, zit het helemaal snor. Daarnaast scoorde de oud-speler van Bayern München gewoon met zijn persoonlijkheid. Een aimabel man, altijd minzaam in interviews en iemand die beseft dat het ook máár om voetbal gaat. Zoveel trainers lopen er dezer dagen niet meer rond.

En toch moet ook Fink uitkijken. Het staat intussen al zo goed als vast dat de Duitser volgend seizoen enkele kilometers verderop aan de slag gaat, bij rivaal KRC Genk. Zullen de Truiense supporters hem die move vergeven? In de wandelgangen wordt al gespeculeerd dat Fink groeibriljanten als Smets graag zou meenemen. Hopelijk neemt Stayen hem dat niet kwalijk.

Lessen om mee te nemen naar volgend seizoen
Nagenieten van deze geslaagde jaargang mag, maar de eerste speeldag van 24-25 zal snel genoeg voor de deur staan. En dus mag Sint-Truiden niet op haar lauweren blijven rusten, zeker niet nu enkele steunpilaren op vertrekken staan. Zonder Fink, Smets, Steuckers en wie weet wie nog allemaal lijkt het weer van voren af aan herbeginnen. Het Japanse bestuur vergeet best niet dat er de jaren voordien veel wrevel leefde onder de trouwe aanhang. Ook in Limburg maakt één zwaluw nu eenmaal de lente niet.