VP's clubrapport: OH Leuven

VP’s clubrapport: OH Leuven overwon stevige herfstdip, maar vond zelden regelmaat

30 mei om 13:00
Laatste update: 30 mei om 17:05

Op de barragematch voor het laatste Europese ticket na heeft de Jupiler Pro League editie 2023-2024 al haar geheimen prijsgegeven. Voor de meesten lonkt een welverdiende vakantie, waar ze zich uitgebreid kunnen verdiepen in de clubrapporten van VoetbalPrimeur.be. Van laag naar hoog in de stand krijgen de verschillende JPL-clubs een beoordeling. Hieronder aan de beurt: Oud-Heverlee Leuven.

Stand na reguliere competitie: 12e
Stand na Play-Offs: 10e
Balans: 11W – 11G – 18V
Topschutter: Youssef Maziz en Jón Dagur Thorsteinsson (7)
Assistenkoning: Youssef Maziz en Jón Dagur Thorsteinsson (7)
Aantal clean sheets: 9

De prestaties in een notendop
Op een blauwe maandag sprak Marc Brys nog ronduit de titelambities van de eigenaarsgroep uit. Anno 2024 heeft de realiteit die ambities teruggeschroefd. Rond december luidden de degradatieklokken zelfs even aan Den Dreef. Na een monumentale herfstdip, met 4 op 33 als bilan, was OHL helemaal weggezakt naar de onderste regionen van de JPL. 

Tweede kerstdag gaf de ploeg echter de noodzakelijke vertrouwensboost. In een zespuntenmatch tegen KAS Eupen trokken de Leuvenaars duidelijk (3-0) aan het langste eind. Toen ze ook fris en monter uit de winterbreak kwamen, geraakte de druk eigenlijk vrij vlug van de ketel. Aangezien OHL het naliet om in de rechtstreekse duels met de degradatieconcurrenten afstand te nemen, stond op de slotspeeldag toch nog het mes op de keel. Met een doelpunt in de laatste minuut deed jeugdproduct Nachon Nsingi een feest ontploffen. Geen Degradatie Play-Offs!

Twee weken later stond al een heruitgave van dat duel tegen KV Mechelen op het programma, bij de opening van de Europe Play-Off. Ditmaal trokken de bezoekers wél aan het langste eind in de ‘Slag om de Dijle’. Ondanks die vroege nederlaag legde OHL een prima parcours af in de nacompetitie. Het wist zich tot aan het einde op te laden, wat op zich al een prestatie genoemd mag worden, al vormde de 1-2-nederlaag tegen KVC Westerlo in de uitzwaaipartij van afgelopen weekend wel een smetje. 

Mooiste zege: op Westerlo (0-3)
Pijnlijkste nederlaag: op Anderlecht (5-1)

Het transferhuiswerk
Met de kwaliteit die in de Leuvense spelerskern rondloopt, is het eigenlijk een halve schande dat het behoud pas zo laat werd veilig gesteld. Waar het elftal vooral nood aan had, is een vlotscorende spits. De scouting dacht die gevonden te hebben in de persoon van Jonatan Braut Brunes, maar de Noor kon zijn familiebanden met Erling Braut Haaland enkel aan de hand van zijn paspoort bewijzen … Van Konan N’Dri was al geweten dat zijn doeltreffendheid niet bepaald bovenaan zijn kwaliteitenpalet staat. 

Twee schoten in de roos waren Tobe Leysen en Youssef Maziz. De doelman (die pas na vijftien speeldagen in de ploeg kwam) was in enkele wedstrijden simpelweg onvloerbaar. Zeven van de negen clean sheets ontsproten dan ook uit zijn handschoenen. Die knappe prestaties lokten zelfs scouts van Internazionale naar de tribunes. Met Maziz vond OHL dan weer de ideale spelmaker: lichtvoetig, bekend met de Belgische competitie, goeie stilstaande fases in de benen en nog eens doeltreffend ook. Met een ankerpunt als spits voor zich zou hij nog meer kunnen excelleren.   

OHL had in de zomermercato flink gecasht, vooral dankzij de verkoop van Mandela Keita (Antwerp) en Louis Patris (Anderlecht). Toch sprong de club niet al te gek om met dat appeltje voor de dorst. Voor jongens als Ezechiel Banzuzi en Kento Misao betaalde het iets meer dan een miljoen euro, bedragen die te rechtvaardigen vallen gezien hun prestaties. Samen met Leysen zou die eerste op middellange termijn trouwens opnieuw een mooie som in het laatje moeten brengen.

De trainer(s)
Eén van de langstzittende trainers uit de JPL heeft het schip halverwege verlaten. Brys zette met OHL vele knappe resultaten neer, maar deze jaargang leek de mayonaise niet meer te pakken. Dat de fans in oktober om zijn ontslag riepen, moet ongetwijfeld pijn gedaan hebben. Het bestuur kon echter niet anders dan luisteren. Via interimaris Eddy Vanhemel (die eerste met 4-0 won en vervolgens met 5-1 verloor) kwam men in Leuven uit bij een man met een straf cv.

Brighton & Hove Albion, RB Salzburg, Saint-Etienne, Olympiakos … Op het eerste zicht lijkt Óscar García geen spek naar de Leuvense bek. Door omstandigheden belandde hij toch aan Den Dreef. De Spanjaard kon niet meteen zijn stempel drukken. Integendeel, in zijn eerste weken viel hij voornamelijk op door enkele vreemde tactische keuzes en dito uitspraken. Op winterstage versterkte García zijn greep op de groep. Een sterke periode na Nieuwjaar vormde de noodzakelijke springplank. Ook van zijn eigen carrière? Met zijn cv in het achterhoofd werd zijn naam alvast genoemd bij enkele Belgische topclubs.

Lessen om mee te nemen naar komend seizoen
Een spits kopen? Uiteraard ligt er (zoals bij elke club) een fikse lading werk op de plank voor de zomermaanden, maar op het terrein zou die ene ingreep weleens voor gensters kunnen zorgen. Dankzij de samenwerking met Leicester City behoort OHL nog steeds tot de best gestructureerde middenmoters van ons land, waar over faciliteiten niet te klagen valt. In de breedte beschikt de ploeg al over voldoende kwaliteit om de linkerkolom te mogen ambiëren. Voeg daar nog een profiel à la Kévin Denkey aan toe …