VP's clubrapport: Standard

VP's clubrapport: Standard zit dieper dan ooit, wanhopig zoeken naar overnemer

28 mei om 23:00

Op de barragematch voor het laatste Europese ticket na heeft de Jupiler Pro League editie 2023-2024 al haar geheimen prijsgegeven. Voor de meesten lonkt een welverdiende vakantie, waar ze zich aan zwembad of strand uitgebreid kunnen verdiepen in de clubrapporten van VoetbalPrimeur.be. Van laag naar hoog in de stand krijgen de verschillende JPL-clubs een beoordeling. Hieronder aan de beurt: Standard Luik.

Stand na reguliere competitie: 10e
Stand na Play-Offs: 12e
Balans: 8W – 5G – 17V
Topschutter: Wilfried Kanga (12)
Assistenkoning: Hayao Kawabe (9)
Aantal clean sheets: 7

De prestaties in een notendop
Bar-, maar dan ook barslecht. Het gaat al jaren de verkeerde kant uit met Standard Luik, maar wie dacht dat dieper vallen onmogelijk was, kwam bedrogen uit. Sinds de start van 2023 verloren De Rouches - hou je vast - 25 competitiewedstrijden. Dat is het instituut Standard onwaardig, financiële moeilijkheden of niet. In de voorbije jaargang spartelde de club constant in de onderste regionen. Pas op speeldag 7 pakte het haar eerste overwinning.

Een opleving in september en oktober, met de spectaculaire ommezwaai tegen aartsrivaal RSC Anderlecht als hoogtepunt (van 0-2 naar 3-2), leek even de kentering in te zetten. Schijn bedriegt echter ... Sinds die 22e oktober won Standard nog amper vier wedstrijden. Die bedroevende cijfers deden even zelfs écht vrezen voor een rampscenario. Uiteindelijk werd degradatie afgewend, maar wie gehoopt had dat de Luikenaars zich zouden herpakken in de Europe Play-Off, bleef weer op zijn of haar honger zitten. Na een pandoering bij KAA Gent pakte Standard vijf opeenvolgende gelijke spelen, gevolgd door ... vier nederlagen. Geen enkele keer gewonnen tegen de Belgische middenmoot, met andere woorden!

Mooiste zege: thuis tegen RSC Anderlecht (3-2)
Pijnlijkste nederlaag: op Royal Antwerp FC (6-0)

Het transferhuiswerk
Het gekke is dat Standard eigenlijk niet zo onaardig uit de zomermercato kwam. Met Wilfried Kanga en Hayao Kawabe kreeg het offensieve compartiment er zelfs twee voltreffers bij. De ene maakte de meeste doelpunten, de andere deelde de meeste assists uit. Ook de terugkeer van Zinho Vanheusden was best straf. Toegegeven, de Limburger was regelmatig op de sukkel en haalde lang niet zijn beste niveau, maar een leider achterin hadden De Rouches wel nodig. Verder deed het bestuur met Steve Alzate, Isaac Price en Kamal Sowah in feite weinig verkeerd. 

De trainer(s)
Waar schorde het Standard dan aan? Een combinatie van factoren. Eerst en vooral kwamen de belangrijkste versterkingen pas in de laatste uren van de zomermarkt. Daardoor moest Carl Hoefkens eigenlijk twee voorbereidingen afwerken. In september-oktober leek de motor dan toch aan te slaan. Toen de korte opleving sneuvelde, moest de voormalige Rode Duivel het gelag betalen. Net als bij Club Brugge eindigde zijn avontuur er al voor Nieuwjaar.

Standard bleef niet bij de pakken zitten en haalde met Ivan Leko een erg interessante opvolger. Vanaf januari mocht de oud-coach van onder meer Club Brugge en Royal Antwerp FC de Luikse selectie onder handen nemen. Hij stuitte er al snel op dezelfde problemen als zijn voorganger: onvoldoende kwaliteit om bovenaan mee te draaien, maar ook een gebrek aan mentale kracht en standvastigheid. Zelden poken de spelers het vuur op Sclessin nog eens op. Die afwezige passie is misschien nog een groter gemis dan keurige resultaten ... 

Lessen om mee te nemen naar volgend seizoen
Het seizoen eindigde pas helemaal in mineur. De wedstrijd tegen KVC Westerlo kon niet doorgaan omdat boze en ontredderde fans dat verhinderden. De woede richt zich vooral op eigenaarsgroep 777 Partners, zeker toen het nieuws naar buiten kwam dat die in verschillende rechtszaken verwikkeld zit. De reden? Oplichting voor tientallen miljoenen euro's bij uiteenlopende voetbalclubs.

Geen wonder dat Standard op zoek gaat naar een nieuwe overnemer. Oud-voorzitter Bruno Venanzi wordt opnieuw genoemd, maar of het zover komt, moet de toekomst uitwijzen. In ieder geval staat de club op een kruispunt. Na jaren van financieel wanbeleid heeft de Vurige Stede nu nood aan een realistische en gezonde langetermijnvisie, waarin binnen de twee-drie jaar terugkeren aan de Belgische top simpelweg uitgesloten is. Anders zou het wel eens écht verkeerd kunnen aflopen ...