Vijf lessen uit speeldag 26: al dan niet kandidaat

Vijf lessen uit speeldag 26: geen kandidaat, wel kandidaat en topkandidaat

20 februari om 13:00

Nog een klavertje vier te gaan en dan zijn de kaarten in de Jupiler Pro League (voor een eerste keer) geschud. Terwijl Union Saint-Gilloise nog steeds de meeste troeven in handen houdt, zijn enkele andere topclubs stilaan uitgespeeld. VoetbalPrimeur.be maakt in vijf lessen de balans op van alweer een bewogen weekend.

Geen kandidaat meer
De regerende landskampioen zal zichzelf niet opvolgen. Dat mag dan nog geen mathematische zekerheid zijn, de vurige optimisten die tot vorige zaterdag overbleven, moeten het glas inmiddels toch ook halfleeg zien. Tegen KV Mechelen verviel Royal Antwerp FC nog maar eens in de kwalijke gewoonte die eigenlijk al het gehele seizoen zuur opbreekt: te traag, een overdreven focus op nutteloos balbezit en een schromelijk gebrek aan avontuur. De pijnlijke 0-1-nederlaag heeft een andere doelstelling blootgelegd. De titel? Knokken voor een plekje in de Champions’ Play-Off, ja!

De topkandidaat
Nog maar eens de winnaar van de speeldag: Union Saint-Gilloise. Terwijl de nummers drie en vier in het zand beten, dartelde de koploper over de akker van het Guldensporenstadion heen. Na amper twintig minuten had het al een comfortabele dubbele voorsprong beet. Klaar is kees, wedstrijdje uitspelen en met een negentiende (!) driepunter op zak terug de bus op richting hoofdstad. Meer dan ooit is Union dé te kloppen titelfavoriet. Enkel een samenloop van én een catastrofale instorting én een fenomenale wederopstanding van een concurrent kan nog voor een omwenteling zorgen.

Wel degelijk kandidaat
Opvallend stil blijft het rond de eerste achtervolger van Union. Stadsgenoot RSC Anderlecht staat dan wel te boek als de recordkampioen, het zeult ook de voorbije donkere jaren met zich mee. Of zijn die net een zegen? De manier waarop paars-wit een 0-1-ruststand helemaal rechttrok tegen Sint-Truiden (4-1), doet vermoeden dat het klaar is voor een hoofdrol in de Champions’ Play-Off. Toch blijven de meeste analisten voornamelijk naar Club Brugge kijken als voornaamste uitdager voor Union. Nochtans staat Anderlecht momenteel slechts op vier (gedeelde) punten van de leider. Stilte voor de storm?

Thorgan kan eindelijk doorgaan
Ze hebben er lang op moeten wachten in het Astridpark, maar stilaan krijgt het publiek de echte Thorgan Hazard te bewonderen. Net nu de bepalende eindspurt eraan komt, van een uitstekende timing gesproken. Tegen STVV strooide Hazard in het rond met vernuftige passes, lokte hij op gretige wijze een strafschop uit en nam de spelmaker ook nog eens de noodzakelijke gelijkmaker voor zijn rekening. Als viering bracht hij overigens een ode aan zijn overleden parkiet. Je moet het maar doen, tegen De Kanaries

Brugs gebonk
Hoewel Miron Muslic na afloop woorden als ‘fantastisch’ en ‘spectaculair’ in de mond nam, waren grote gedeeltes van de Brugse derby gewoonweg niet om aan te gluren. Uiteraard maakt dat de rekening van de Cercle-trainer niet. Die verlangt van zijn troepen dat ze ruim 100 minuten lang intensiteit aan de dag leggen, duels winnen, diepgang creëren en – vooral – punten pakken tegen de stadsrivaal. Missie geslaagd, met andere woorden! De neutrale toeschouwer voer er echter niet wel bij. Gelukkig legde Club Brugge na de pauze nog enkele fraaie patronen op de mat. En verbrak Alan Minda het wereldrecord ‘80 meter met bal aan de voet lopen’.