Anderlecht of Club Brugge: Bij welke club past verdediger Hoedt het best?
Wesley Hoedt is gewild bij de Belgische (top)clubs. Royal Antwerp Football Club, KAA Gent, RSC Anderlecht en Club Brugge worden allemaal genoemd. Onze huisanalist PEC-Zwolle-scout Kristof De Croock analyseerde bij welke club de linksvoetige verdediger het beste zou passen: Anderlecht of Club Brugge?
Huidige situatie bij beide clubs:
Bij Club Brugge is Deli de enige linkercentrale verdediger, die zijn competitiestart toch gemist heeft, mede door gemakzucht. Gezonde concurrentie zou hem geen kwaad doen. Ricca die eventueel kan depanneren op links centraal. Ricca zou eventueel nog in een driemansverdediging op links kunnen spelen. In een tweemansverdediging vind ik hem te impulsief, waardoor hij snel de laatste linie verlaat en de nodige ruimtes laat in de rug van de verdediging.
Anderlecht is Elias Cobbaut maanden kwijt. Hannes Delcroix acht ik niet goed genoeg voor een basisplaats bij Anderlecht. Zeker onder druk heeft hij problemen in balbezit, iets wat niet kan in de filosofie van Kompany.
Als Hoedt minuten wil maken moet hij kiezen voor Anderlecht waar hij ongetwijfeld basisspeler en sterkhouder zal zijn. Bij Club Brugge is de concurrentiestrijd toch groter met Deli, die op niveau toch ook bij de beste centrale verdedigers in België hoort. Het voordeel is dan weer dat Club Brugge Europees speelt en een groter aantal wedstrijden zal spelen dan de Anderlecht. Club Brugge speelt vaak met 3 achterin. Hoedt zal bij Club Brugge zeker ook aan de nodige minuten geraken.
Hoedt in Balbezit:
Hoedt beschikt over een zeer goede lange passing met zijn linkerbeen. We herinneren ons allemaal nog de crosspasses op Buta vorig seizoen die bijna altijd perfect aankwamen in zijn beginperiode. Met zijn zuivere passing en passnelheid in zijn korte passing kan hij tegenstanders van achteruit te desoriënteren.
Hij heeft een goede verticale passing waardoor hij mensen vrij kan spelen tussen de linies.
Hoedt staat met zijn lichaam zo gedraaid dat hij enkel links kan inspelen bij De Laet. Kortrijk anticipeert door te kantelen naar De Laet en heeft enkel oog voor de bal. Hoedt heeft oog vooruit om de mensen te zoeken tussen de linies.
Hoedt “faket” de passlijn naar De Laet en speelt verticaal in op de speler tussen de linies.
Hij heeft rust onder druk, en zoekt de voetballende oplossing, maar op een realistische manier. Hij zoekt niet de grote risico’s en durft regelmatig de bal eens wegwerken om rust te creëren.
Hier heeft Hoedt geen afspeelmogelijkheden en komt de bal op zijn mindere rechtervoet, waardoor hij kiest voor een lange bal naar Mbokani. Hoedt probeert altijd als hij wegwerkt zowel met het hoofd als met de voeten de bal hoog en zo ver mogelijk weg te werken. Het voordeel hiervan is dat je team meer tijd heeft om in organisatie te komen en meer kans heeft met een eventuele tweede bal. Dit kan ook wel opgelegd zijn door Bölöni.
Komt Hoedt onder druk en heeft hij een mindere eerste baltoets kan hij zijn sterk lichaam tussen bal en man zetten en op de keeper spelen.
Hoedt heeft een mindere controle, maar door zijn stevig lichaam te gebruiken houdt hij de rust en speelt terug op Bolat.
De Nederlander heeft ook de kwaliteit om in zijn verdedigende actie al vooruit te kijken, naar de voorwaartse opties.
Hoedt scant de omgeving en ziet waar zijn tegenstander zich bevindt.
Hij anticipeert goed op de loopactie van Stojanovic en kijkt 2x in zijn sprint waar Stojanovic zich bevindt. Hij weet waar de ruimte gaat liggen om er voetballend uit te komen.
Als hij de bal verovert scant hij waar Stojanovic zich bevindt.
Aan de bal kijkt hij goed waar de opties zich bevinden. Er wordt maar één iemand aanspeelbaar, de bal wordt onderschept en Antwerp kan ingooien.
Hoedt heeft het lef om regelmatig pas in te spelen wanneer een aanvaller uitstapt, hierdoor geeft hij extra tijd aan zijn ploegmaats.
Hier kan Hoedt al passen op Arslanagic. Mocht dit Hoedt doen, heeft Stojanovic nog de kans om op tijd terug te zijn of om negatieve pressing te zetten op Arslanagic.
Door Stojanovic te ‘lokken’ en pas in te spelen als hij dicht genoeg komt, creëert hij meer ruimte voor Arslanagic. Stojanovic kan geen negatieve pressing meer geven en brengt hierdoor Makarenko in de keuze om bij Lamkel Ze te blijven of uit te stappen op Arslanagic.
Mboyo staat goed half/half tussen Hoedt en De Laet. Hoedt zou eventueel kunnen inspelen, maar Hoedt herkent de ruimte tussen Mboyo en Stojanovic.
Hij valt de ruimte aan en speelt met rechts in de loop van De Laet die de bal kan meenemen en de eerste pressingsgolf van Kortrijk simpel wordt overgeslagen.
Hoedt in balverlies:
Hij oogt wat grof motorisch, en hij is niet heel wendbaar. Zijn startsnelheid is vrij traag, wat ook normaal is hij moet met zijn 1.92 op gang komen. Eens op snelheid is hij behoorlijk snel met zijn grote halen. Beide teams willen met de laatste linie hoog verdedigen, dit kan wel in zijn nadeel spelen door zijn wendbaarheid en startsnelheid. Met zijn spelinzicht kan hij hierin wel redelijk veel oplossen. Hij heeft een zeer goed reactievermogen op chaotische momenten en/of omschakelingen. Maar 40-50 meter tegen een snelle speler kan goed anticiperen soms niet voldoende zijn.
In een snelle omschakeling van de tegenstander ligt het grootste gevaar voor Hoedt. Hierboven verovert Kortrijk de bal en duikt Stojanovic onmiddellijk in de rug van Hoedt die niet kan anticiperen door de snelle omschakeling van Kortrijk.
Als Hoedt niet kan anticiperen heeft hij het moeilijk tegen snellere spelers. Hij kan Stojanovic (die ook niet van de snelste is) niet bijbenen.
Deze situaties beheerst Hoedt zeer goed, Mboyo wordt de diepte ingestuurd, maar Hoedt zet zijn enorme lijf en zet Mboyo blok. Met zijn uitstekende anticiperende kwaliteiten en stevig lichaam kan hij veel omschakelingen in de kiem smoren.
Het Nederlandse verdedigen zit er wel nog wat in, hij anticipeert graag (en zeer goed!) op lopende aanvallers. Kompany wil met zijn laatste linie vanuit de zone spelen en kort op mekaar, ze moeten als het ware een lijn vormen en de afstanden compact houden. Met hoedt zijn anticiperend vermogen zal hij in het begin toch wat moeite hebben met deze manier van verdedigen.
Bij Club Brugge wordt er iets meer man tegen man verdedigd achterin met Mechele die als een soort libero het extra slot op de deur is. Deze stijl ligt Hoedt beter, hij is meer een mandekker type, dit zien we ook terug in de 16m waar hij sneller naar de man gericht zal verdedigend dan vanuit de zone.
Dit heeft weinig weg van een goede zoneverdediging die Anderlecht wel zal willen hanteren. Arslaganic loopt vooruit voor eventueel buitenspelval en door te dekken op de middenvelder van Kortrijk terwijl Hoedt achteruit loopt om te anticiperen op de Kortrijk winger.
Hoedt zoekt het fysiek contact met zijn man waardoor deze veel moeilijk doelgericht kan worden en niet voor eventuele zone, dit heeft ook te maken met de keuze van Bölöni om mangerichter te verdedigen.
Hoedt verdedigt niet vanuit de zone, maar naar de man. Hier maakt hij de aanvaller van Kortrijk niet bereikbaar voor doel.
Dat Hoedt misschien wel de beste timing van sliding is geen geheim, wat me wel soms zorgen baart, is de plaatsen waar hij deze uitvoert niet altijd even handig zijn. Philippe Clement ziet liever zijn verdedigers zo lang mogelijk rechtstaan.
Hoedt zal hier tackelen, hij heeft bal, maar in deze situatie en deze plaats op veld is dit niet nodig. Hij kan gewoon blijven rechtstaan en remmend wijken en dan op de juiste moment happen. Hij had nog een fase waar hij op de zijlijn kiest voor een sliding.
Hoedt durft ook vooruit te verdedigen en is agressief in deze duels. Hij kiest de momenten om vooruit te verdedigen goed. In een ondertal zal hij gecontroleerder te werk gaan, maar in een overtal heeft hij geen bang om volop vooruit te verdedigen.
Hoedt herkent goed de momenten waar hij zijn tegenstander moet loslaten en terug in positie moet komen.
Hij is ook zeer goed in de lucht getuige zijn bijna 62 percent succesvolle luchtduels. Dit speelt dan weeral in het voordeel van Anderlecht, omdat een van hun doelen bij de pressing een lange bal afdwingen is van de tegenstander. Deze kan hij met zijn vooruitziende oog voetballend verwerken. Op stilstaande fases is hij nog niet succesvol geweest, maar hier kan verandering in komen.
Hier toont Hoedt dat hij wel zijn verantwoordelijkheid neemt als leider van de defensie. Met zijn ervaringen bij Lazio, waar hij in het begin nog een conflict had met de trainer en waar hij zegt zijn lessen uit geleerd te hebben, lijkt de 26-jarige Nederlander klaar om een verlengstuk te worden op het veld van de trainer (met zijn inzichtelijke kwaliteiten moet hij dit zeker kunnen). Hij kan ook uitgroeien tot een van de leiders in de kleedkamer.
Hoedt is in mijn ogen een van de beste centrale verdedigers in België. Hij zou voor elke club in België een meerwaarde zijn. Maar als ik een ploeg moet aanduiden waar hij het beste past dan is het toch in de filosofie van Anderlecht.
Dit heeft dan vooral te maken met zijn voetballende kwaliteiten. Verdedigend zal hij zich moeten aanpassen aan de stijl van Kompany (indien Anderlecht gaat verdedigen zoals City vanuit de zone). Om het met de woorden van Guardiola te zeggen: De vier verdedigers moeten constant bewegen alsof ze aan een touw met elkaar vastzitten. Dit zien we nu minder in Hoedt zijn spel terug, komt ook grotendeels door hoe Antwerp speelde.
Ik heb er alle vertrouwen in dat Hoedt zich snel eigen kan maken aan het zone verdedigen en positiespel van Kompany.
Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.