RSCA tegen Ludogorets, blik op de Adelaars, ex-Genkie als kapitein

Anderlecht tegen Ludogorets, blik op de Adelaars met ex-Genkie als kapitein

23 oktober om 21:25

RSC Anderlecht wist goed te beginnen aan de competitiefase van de Europa League door met 2-1 te winnen van Ferencvaros en vervolgens met 1-2 van Real Sociedad. Anderlecht was te sterk voor de Hongaarse kampioen en de Spanjaarden, maar krijgt nu de Bulgaarse kampioen op bezoek. Ludogorets werd de laatste dertien keer achter elkaar kampioen van Bulgarije. VoetbalPrimeur.be zocht uit wat Anderlecht mag verwachten.

Ludogorets in het kort
Land: Bulgarije
Volledige naam: Ludogorets Razgrad
Bijnaam: De Adelaars
Clubkleuren: groen-wit
Hoofdtrainer: Igor Jovicevic
Stadion: Huvepharma Arena in Razgrad, 10.422 plaatsen
Kampioen in eigen land: 13x landstitel

Resultaten in de Bulgaarse efbet Liga
Ludogorets mag dan niet beschouwd worden als een Europese grootmacht, wel beschikt de club over één van de opmerkelijkste verhalen uit het Europese voetbal van de 21e eeuw. Tot en met 2011 was de club nauwelijks bekend. Tot Kiril Domuschiev besloot dat daar dringend verandering in moest komen. De steenrijke farmaceutische ondernemer investeerde flink in de club, met als doel om Ludogorets zo snel mogelijk naar de nationale top te loodsen. Dat lukte meer dan aardig. Een jaar na zijn intrede veroverde Ludogorets al de dubbel.

De droomstart van Ludogorets kende een onwaarschijnlijk vervolgin Bulgarije. Sinds 2012 heeft Ludogorets ieder volgend jaar het kampioenschap gewonnen. Hiermee staat de teller van kampioenschappen op dertien. De concurrentie in Bulgarije wordt moedeloos van de dominantie van de landskampioen. Ook dit seizoen gaat de formatie van hoofdtrainer Jovicevic weer aan de leiding. Ludogorets heeft drie punten voorsprong op Levski Sofia en een match minder gespeeld. Tot nu toe behaalde Ludogorets 31 op 33 en verloor het nog niet.

De Europese prestaties van Ludogorets
Domuschiev mikt met Ludogorets ook op Europese successen. De Bulgaren wisten tot nu toe tweemaal door te stoten in de groepsfase van de Champions League. Het hoogste niveau is desondanks al even geleden voor Ludogorets. De laatste keer dat de Bulgaarse kampioen hieraan deelnam is in 2016. Nadien moest Ludogorets zich tevreden stemmen met een ticket voor de Europa League of de Conference League.

Ook dit seizoen lukte het Ludogorets niet om zich te plaatsen voor de Champions League. In de tweede voorronde van de Champions League werd er over twee wedstrijden met 2-1 gewonnen van Dinamo Minsk. In de derde voorronde van de Champions League ging het echter mis voor Ludogorets. Uit bij Qarabag werd er met 1-2 gewonnen, maar in eigen huis ging Ludogorets met 2-7 onderuit. In de laatste voorronde voor de competitiefase van de Europa League werd er uiteindelijk over twee matchen met 6-1 gewonnen van Petrocub. Hierdoor plaatste Ludogorets zich voor de competitiefase van de Europa League.

De laatste ontmoeting tussen Ludogorets en Anderlecht
In het seizoen 2022/2023 namen Anderlecht en Ludogorets het tegen elkaar op in de zestiende finale van de Conference League. In Bulgarije wist Ludogorets destijds met 1-0 te winnen. Destijds was Igor Thiago (ex-Club Brugge) de grote plaaggeest van Anderlecht via zijn doelpunt. In de returnmatch wist Anderlecht via een eigen doelpunt van Ludogorets en een doelpunt van Yari Verschaeren orde op zaken te stellen. Helaas voor Anderlecht wist Thiago toch opnieuw te scoren. Uiteindelijk wist doelman Bart Verbruggen zich te onderscheiden waardoor Anderlecht door ging naar de achtste finale. Anderlecht wist vervolgens Villarreal nog te verslaan, maar AZ bleek te sterk in de kwartfinale.

De hoofdtrainer van Ludogorets
Bij Ludogorets staat de gloednieuwe hoofdtrainer Igor Jovicevic aan het roer. De 50-jarige Kroaat heeft het sinds september 2024 voor het zeggen bij De Adelaars. Jovicevic begon na zijn voetballoopbaan als hoofdtrainer bij NK Celje uit Slovenië. Van Celje ging Jovicevic naar de B-ploeg van Dinamo Zagreb. Daar wist Jovicevic zich omhoog te werken en na zeven matchen als hoofdtrainer van Dinamo Zagreb vertrok hij naar SC Dnipro. Via Dnipro verdiende hij een overstap naar Shaktar Donetsk.

Ook bij de Oekraïense ploeg wilde het vlotten voor Jovicevic. Na Shakthar trok hij naar het Saudi-Arabische Al-Raed SFC. Daar was de Kroaat een jaar actief, maar zijn puntengemiddelde per match bleef steken op 1.06. Eind juni scheidden de wegen van Al-Raed en Jovicevic en na acht weken ging hij aan de slag bij zijn huidige ploeg Ludogorets.

Speelstijl Ludogorets
Het is nog moeilijk om een duidelijke lijn te herkennen in de speelstijl van Ludogorets. Dit komt mede doordat de hoofdtrainer pas vier matchen aan het roer staat bij Ludogorets. Jovicevic laat zijn ploegen over het algemeen voornamelijk uitkomen in een 4-1-4-1 formatie. In de Bulgaarse competitie heeft de oefenmeester hier ook voor gekozen, maar in de laatste Europese match tegen Viktoria Pilsen (0-0) koos Jovicevic met Ludogorets voor een aanvallende 4-3-3 formatie.

Blessurezorgen voor Ludogorets
Ludogorets heeft momenteel een dure lappenmand. De twee spelers met de hoogste transferwaarde zijn allebei geblesseerd bij de Bulgaarse kampioen. De Poolse aanvoerder Jakub Piotrowski (ex-KRC Genk) heeft een huidige transferwaarde van 5 miljoen euro en heeft last van zijn adductoren. Naast de kapitein heeft ook de Ghanese winger Bernard Tekpetey last van een blessure. De vleugelaanvaller heeft een transferwaarde van 6 miljoen euro en is herstellende van een botbreuk.

Waar komt het gevaar van Ludogorets vandaan?
Ludogorets beschikt over meerdere spelers die weten hoe het is om een doelpunt te maken. De meest opvallende van hen is centrale verdediger Dinis Almeida. De Portugees wist al drie doelpunten te maken en twee assists af te leveren. In de aanval weten dit seizoen vooral de twee Brazilianen Rwan Cruz, Rick en de Zwitser Kwadwo Duah het net te vinden. Vooral Rick moet in de gaten gehouden worden, naast zijn vijf doelpunten wist hij ook zes assists af te leveren, hij had hier negentien matchen voor nodig.  

Bekende gezichten uit Jupiler Pro League
Behalve voormalige Genk-speler Piotrowski heeft nog een speler van Ludogorets een verleden in de Jupiler Pro League. De Nederlandse doelman Sergio Padt was eerder actief in onze competitie. Padt speelde in totaal maar liefst 63 matchen voor KAA Gent. In 16 van deze wedstrijden wist Padt bij de Buffalo’s de nul te houden. Padt heeft al 112 matchen voor Ludogorets op zijn naam en draagt het rugnummer 1. Met de komst van de nieuwe hoofdtrainer is Padt alleen zijn vaste plek verloren. Hoofdtrainer Jovicevic geeft de voorkeur aan Hendrik Bonmann. 

Conclusie voor RSC Anderlecht tegen Ludogorets
De kampioen van Bulgarije heeft tot nu toe moeite gehad om zich in Europa te tonen. Het verschil tussen de nationale dominantie en de Europese prestaties is groot. Ludogorets heeft in de eigen competitie nog geen verlies geleden, maar kan in Europa met minder zelfvertrouwen spelen. Anderlecht treft Ludogorets op een redelijk moment, doordat de club een nieuwe hoofdtrainer heeft en daarnaast last heeft van twee geblesseerde steunpilaren. Anderlecht mag de Bulgaren niet onderschatten, maar moet vooral van eigen kracht uitgaan. Paars-wit heeft wat goed te maken na de teleurstelling tegen Beerschot. Met Ludogorets doet zich hier de ideale mogelijkheid voor.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.