VP Lessen: Tedesco vond toch een plan, stilaan einde verhaal voor Debast?

14 oktober om 23:21

Geen overwinning, wel een pijnlijke nederlaag voor de Rode Duivels tegen Frankrijk. Het werd 1-2 tegen de Fransen voor ons land, in een partij waarin we ook heel wat hebben geleerd. VoetbalPrimeur.be praat je bij!

Frankrijk, de eeuwige kwelduivel
Negen jaar. Negen jaar is het inmiddels al geleden dat België nog eens wist te winnen van Frankrijk. In een bijzonder spectaculaire oefenpartij werd het toen 3-4 voor ons land. De vier keer daarop liep het telkens mis voor onze nationale ploeg tegen Frankrijk.

Ons zwarte beest? Dat mogen we Frankrijk toch stilaan noemen. Op het WK2018 liep het mis voor de Rode Duivels, op het afgelopen EK waren de Fransen ook nog maar eens de kwelduivel van dienst en ook drie keer werd het een nederlaag tegen de troepen van Didier Deschamps in de Nations League. De revanche komt er maar niet. Zesde keer goede keer? Dan zal het mogelijk toch wachten worden tot het volgende toernooi.

Debast ziet af
Bij de Rode Duivels koos Domenico Tedesco achterin opnieuw voor wat zekerheid en werd Maxim De Cuyper uit de ploeg gelaten. Timothy Castagne kreeg, tegen zijn voet, een kans op linksachter. Zeno Debast werd dan weer opnieuw als rechtsachter gezet. Opvallende keuzes van Tedesco, die niet allemaal goed uitpakten.

Op linksachter deed Castagne het meer dan behoorlijk en was hij zelfs goed voor een assist, maar op rechts was het stevig zoeken voor Debast. Andermaal. De voormalige verdediger van RSC Anderlecht kon nog nooit écht overtuigen bij de Rode Duivels en ook tegen Frankrijk was dat, uiteraard op een positie die niet echt de zijne is, niet het geval. De nieuwe rechtsachter zal Debast al zeker niet worden, maar ook Faes en Theate eruit spelen in het centrum van de verdediging lijkt onbegonnen werk voor Debast.

Binneuh!
Twee doelpunten in 23 interlands en geen enkel doelpunt onder Tedesco. De statistieken van Loïs Openda spraken voor de partij tegen Frankrijk niet meteen in zijn voordeel. Maar toch, in Brussel was er dan toch één grote zucht van opluchting maandagavond. Ein-de-lijk heeft Openda zijn doelpuntje gevonden.

Dat konden er eigenlijk meer zijn, want bij de strafschopfout van Saliba had de RB Leipzig-spits beter moeten doen. Maar hij bleef niet bij de pakken neerzitten en wist na een uitmuntende voorzet van Castagne in de eerste helft toch nog te scoren. Laat ons hopen dat het stevige gewicht nu van de schouders van Openda is gevallen en hij – wanneer nodig – helemaal het stokje van Lukaku kan overnemen.

Oh Tielemans, my captain
Hij miste dan wel een strafschop, maar toch mag Tielemans terugblikken op een goede interlandperiode. Door de afwezigheid van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois kreeg Tielemans de band van Tedesco en toonde hij zich als een echte aanvoerder.

Check. Voorop gaan in de strijd? Check. Je verantwoordelijkheid nemen bij een strafschop? Check. Tielemans heeft na een moeilijk EK nu eindelijk wel de smaak te pakken bij de nationale ploeg. Was die aanvoerdersband het middel waardoor de middenvelder die stap kon zetten? Het zou kunnen. Wat wel vast lijkt te staan, is dat we bij een interlandpensioen van Lukaku en De Bruyne binnen de komende jaren wel een opvolger hebben gevonden om kapitein te zijn.

Het plan klopte, maar werd niet beloond
Na een moeilijkere partij tegen Italië was het wel van moeten voor Domenico Tedesco. Er moest een plan gevonden worden tegen Frankrijk én dat plan vond hij. Althans toch grotendeels. Doku blonk uit, Castagne speelde een sterke partij en Openda vond dan toch zijn eerste doelpunt onder Tedesco.

De bondscoach werd de voorbije weken en maanden meermaals bekritiseerd, maar lijkt die nu toch wat verstomd te hebben. Genoeg om iedereen te overtuigen? Dat lijkt nog niet het geval, maar Tedesco heeft zich inmiddels wel weer wat tijd en nodig krediet gegeven. Aan hem om nu ook nog twee plannetjes te vinden voor Italië en Israël in de Nations League in november. En deze keer ook met een overwinning als beloning.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.