Vlaamse regering wil meer kansen voor eigen jeugd en stelt plan voor

Vlaamse regering wil meer kansen voor eigen jeugd en stelt plan voor

3 oktober om 23:44

De nieuwe Vlaamse regering heeft plannen om het minimumloon voor voetballers van buiten de Europese Unie te verhogen. De maatregel moet tot gevolg hebben dat de eigen jeugd meer kansen krijgt en zich beter kunnen ontplooien op de Belgische velden.

'We versterken de groei- en doorstroommogelijkheden van de Vlaamse jeugd. We geven voorrang aan onze eigen jongeren en maximaliseren de speelkansen voor de eigen jeugd. We verhogen het minimumloon van niet-EER-spelers (Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, red.) per sporttak, om zo veel mogelijk eigen jongeren speelkansen te geven en de Vlaamse competities niet te laten verwateren tot doorstroomcompetities', citeert Het Nieuwsblad uit het Vlaamse regeerakkoord.

Het minimumloon bedraagt nu rond de 90.000 euro en dat is te laag, vinden de partijen in de Vlaamse regering. Ploegen in de Jupiler Pro League leggen nu veel te veel spelers van buiten de EU vast en dat gaat ten koste van de speelkansen voor de Belgische jeugd, zo wordt er geredeneerd. Daarom moet het moeilijker gemaakt worden om goedkope buitenlandse spelers naar België te halen.

Er is nog wel een belangrijk hobbel te nemen: in Wallonië zien ze de maatregel helemaal niet zitten. De Waalse regering heeft namelijk plannen in de tegengestelde richting: het wil het minimumloon juist gaan verlagen. Of het allemaal zover gaat komen valt dus nog te bezien.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.