Goudmijn voor Club Brugge dankzij de Champions League: prijzenpot nóg hoger
Club Brugge begint deze week aan haar nieuwe Champions League-avontuur. Door de nieuwe opzet belooft het toernooi voor de Belgische topclubs nu nog véél lucratiever te worden. VoetbalPrimeur zet op een rij wat de West-Vlamingen kunnen verdienen.
Het prijzengeld van de Champions League is door het nieuwe format met zo’n vierhonderd miljoen euro gestegen. De 36 clubs in de groesfase mogen 2,437 miljard euro verdelen, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. Ter vergelijking: in de Europa League is 565 miljoen voorbehouden en voor de Conference League ligt dat bedrag op 285 miljoen.
Als kampioen van de Jupiler Pro League was meteen verzekerd van deelname aan de competitiefase van de Champions League. Union Saint-Gilloise, dat al vroeg in de voorrondes sneuvelde, ziet zo een jackpot aan zich voorbij gaan. De startpremie bedraagt liefst 18,62 miljoen euro. Een zege in de competitiefase levert een bonus van 2,1 miljoen euro op, een gelijkspel is goed voor 700.000 euro.
Daarmee is de koek nog niet op. Een plek bij de eerste acht levert een bonus op van twee miljoen, de nummers negen tot en met zestien krijgen één miljoen. Die laatste clubs krijgen voor hun deelname aan de play-offs ook nog eens één miljoen. Een plek in de achtste finales levert elf miljoen op, een plek in de kwartfinale 12,5 miljoen en een plek in de halve finale 15 miljoen. Voor de finalisten is 18,5 miljoen gereserveerd en de winnaar krijgt nog eens 6,5 miljoen.
'Waardepilaar'
Daarnaast is een ‘waardepilaar’ in het leven geroepen, ter vervanging van de market pool en clubcoëfficiënt. Dit is door de UEFA opgesplitst in een Europees deel (75 procent) en een niet-Europees deel (25 procent). De ranking voor het Europese deel wordt bepaald aan de hand van het clubcoëfficiënt over de afgelopen vijf jaar en de marktwaarde van de club, ofwel de opbrengst van de tv-rechten. Bij het niet-Europese deel gaat het om de clubranking over de afgelopen tien jaar.
De exacte tv-ranglijst is op dit moment nog niet bekendgemaakt. We kunnen ons echter laten leiden door de UEFA Club Coëfficiënt, waarop Club Brugge als 25e prijkt. Daarmee zou het dus elf ploegen achter zich laten in deze groepsfase. Aangezien één aandeel 960.000 euro waard is, betekent dit een flink extraatje van respectievelijk 11,52 miljoen euro (namelijk 12 x 960.000). Ook over het niet-Europese deel pikken de clubs een graantje mee. Een aandeel is in dit geval 320.000 euro waard. Ook dat bedrag moet in het geval van Club Brugge ongeveer vertienvoudigd worden.
Zo zou Club Brugge uitkomen op een slordige 15 miljoen euro, op basis van deze nieuwe waardepilaar. Samen met de startpremie van 18,62 miljoen betekent dat een gegarandeerd bedrag van 33,58 miljoen euro. Mede door bonussen én de recettes van minimaal vier Europese thuisduels, zal dit bedrag nog aanzienlijk oplopen. Om maar te zeggen: CL-deelname is meer dan ooit een goudmijn voor Belgische topclubs.
Wat kunnen clubs verdienen in de Champions League?
Deelname groepsfase: 18,62 miljoen
Overwinning groepsfase: 2,1 miljoen
Gelijkspel groepsfase: 700.000
Plek 1 t/m 8: 2 miljoen
Plek 9 t/m 16: 1 miljoen
Knock-out play-offs: 1 miljoen
Achtste finales: 11 miljoen
Kwartfinales: 12,5 miljoen
Halve finales: 15 miljoen
Verliezend finalist: 18,5 miljoen
Winnaar: 25 miljoen
Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.