Nederland houdt punt over aan bewogen en enerverende strijd met Duitsland

10 september om 22:43
Laatste update: 10 september om 23:40

Nederland en Duitsland hebben de punten verdeeld, na een enerverend duel. Het Nederlands elftal kwam vroeg op voorsprong, moest vlak voor rust twee tegentreffers slikken en kwam vlak na de pauze weer langszij: 2-2.

In het Nations League-treffen tussen Nederland en Duitsland koos bondscoach Ronald Koeman ervoor om één wijziging door te voeren ten opzichte van de wedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina (5-2): spits Joshua Zirkzee (ex-RSC Anderlecht) moest plaatsmaken voor Brian Brobbey. Bij Duitsland startte Deniz Undav (ex-Union SG) in de basis.

Nederland begon goed tegen Duitsland, Brobbey kaatste de bal goed op Ryan Gravenberch, die Tijjani Reijnders op zijn beurt wegstuurde. De middenvelder van AC Milan had door het goede combinatiespel veel ruimte, die hij benutte om de 1-0 te produceren. Oranje zat daardoor al vroeg op rozen, wat ook doorwerkte in het spel. Nederland speelde snel, flitsend en overtuigend voetbal. Daar had Duitsland het bij vlagen erg lastig mee.

In de loop van de tweede helft kreeg het Nederlands elftal verschillende kansen om de voorsprong uit te breiden. Zo kreeg Denzel Dumfries een megakans en werden ook Xavi Simons en Cody Gakpo gevaarlijk, maar na 38 minuten kreeg de formatie van Koeman de deksel hard op de neus. Door een fout van Matthijs de Ligt, die de bal zomaar inleverde in de opbouw, konden de bezoekers er snel uitkomen. In de eerste instantie wist doelman Bart Verbruggen een inzet van Florian Wirtz nog te keren, maar in de rebound schoot Deniz Undav alsnog raak: 1-1.

In de tien minuten voor rust die volgden kreeg Oranje nog twee tikken te verwerken. Eerst viel Nathan Aké uit met een ogenschijnlijk forse blessure, terwijl Duitsland in de blessuretijd van de eerste helft ook nog de 1-2 maakte. Na een voorzet van David Raum en een tikje van Undav kon Joshua Kimmich de bal in alle vrijheid tegen de touwen werken. Daardoor was er werk aan de winkel voor Oranje.

Koeman besloot in de rust in te grijpen, door De Ligt en Jerdy Schouten naar de kant te halen. Met invallers Jan Paul van Hecke en Quinten Timber kwam het Nederlands elftal al vroeg in de tweede helft weer langszij. Nadat Brobbey de Duitse defensie voor de zoveelste keer te slim af was met een lichaamsbeweging, legde hij de bal breed op Denzel Dumfries. De rechtsback kon de bal van dichtbij in het doel tikken: 2-2.

In het restant van de tweede helft kwam Duitsland nog het dichtst bij de overwinning. Verbruggen (ex-RSC Anderlecht) moest een aantal keer handelend optreden en zag een paar ballen maar over en naast gaan. Zo bleef het uiteindelijk 2-2 in de Johan Cruijff Arena. Daardoor gaat Duitsland nu aan kop in Groep A3 van de Nations League, omdat het een beter doelsaldo heeft dan het Nederlands elftal. De nummers één en twee plaatsen zich uiteindelijk voor de kwartfinale.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.