De staarts des Duivels: vijf knopen om door te hakken

De staart des Duivels: vijf knopen rond zijn basisopstelling die Tedesco nog moet doorhakken

6 september om 07:00
Laatste update: 6 september om 07:00

Het EK ligt achter ons en de blik moet weer voorwaarts. Dat is de enige realiteit voor Domenico Tedesco en zijn manschappen. Met de Nations League staat immers al een nieuw toernooi voor de deur, een toernooi waarin resultaten gekoppeld moeten worden aan (nog wat meer) vers bloed. De basisploeg voor de ontmoetingen met Israël en Frankrijk ligt nog lang niet vast. VoetbalPrimeur.be ziet nog vijf knopen en helpt ze meteen mee ontwarren.

De kritiek na de roemloze aftocht uit Duitsland was vlijmscherp, niet in het minst op de bondscoach zelf. In zijn eerste selectie sinds die ontgoocheling richtte Tedesco zijn pijlen nog wat harder op doorstroming van jeugdig talent. Zo hoefden Yannick Carrasco, Leandro Trossard en Axel Witsel geen vliegtuig te nemen. Ook Romelu Lukaku blinkt uit in afwezigheid, al gebeurde dat wel in onderling overleg. In ieder geval lijkt ook Tedesco een streep onder het EK te willen trekken door middel van enkele veranderingen.

Uiteraard zal de basisploeg er de komende weken niet totaal verschillend uitzien. Integendeel, de meeste protagonisten zijn ook nu weer van de partij. Van de huidige, 23-koppige kern werden slechts vier spelers niet opgeroepen voor Euro 2024. Toch zou de hiërarchie sindsdien wel eens overhoop gegooid kunnen zijn. Enkele sleutelspelers kunnen op beide oren slapen. Het talent van Amadou Onana, Kevin De Bruyne en Jérémy Doku staat buiten kijf. Zij mogen op hun beide oren slapen omtrent hun basisplek.

Na zijn puike EK, waar hij zowat het enige lichtpunt was, is Koen Casteels eveneens een zekerheidje onder de dwarsligger. Tot slot mag ook Loïs Openda zich opmaken voor een heleboel speelminuten. Dat heeft hij niet zozeer aan zijn eigen status te danken, maar wel aan de afwezigheid van Lukaku. Aangezien ook Michy Batshuayi niet opgeroepen is, schiet er met Openda eigenlijk slechts één echte nummer negen over. In totaal maakt dat dus vijf ankerpunten voor het komende tweeluik. Dat betekent dat er nog zes knopen overblijven. VoetbalPrimeur.be hakt die graag door.

Ardeense strijd om de rechtsachter
De afgelopen jaren zou je deze positie ook als een ‘no-brainer’ beschouwd hebben. Timothy Castagne, toch? De Luxemburger is fysiek indrukwekkend en defensief betrouwbaar. Toch zal Tedesco zijn naam niet langer blindelings op het tactisch bord invullen. Met Thomas Meunier is namelijk een stevige concurrent wederopgestaan. Door een ongelukkige blessure kon hij geen rol van betekenis spelen op het EK, maar ondanks zijn leeftijd (32 jaar) zette de streekgenoot van Castagne deze zomer nog een mooie stap voorwaarts. Van Turkije ging het naar Lille OSC, dat aantreedt in de vernieuwde Champions League. Bovendien liet Meunier zich tijdens dit seizoensbegin meteen al positief opmerken. Dat is de bondscoach ongetwijfeld ook opgevallen. Of speelt Alexis Saelemaekers nog voor duiveltje uit een doosje?

Vertrouwen in De Cuyper?
In de voorbereidingswedstrijden op het EK maakte De Cuyper indruk, maar als puntje bij paaltje kwam, durfde Tedesco het toch niet aan. In de minder gemediatiseerde Nations League moet dat vlotter lukken. Bij Club Brugge hoort de linksback ook deze jaargang weer tot de uitblinkers. Aan de bal kan hij de Rode Duivels veel bijbrengen en dankzij de straffe Europese campagne van Blauw-Zwart zijn ook zijn verdedigende vaardigheden bijgeschaafd. Let op: Arthur Theate deed het zeker niet slecht op die positie! Alleen zou een volbloed linksachter vroeg of laat toch de voorkeur moeten krijgen op een gelegenheidsspeler, nee?

Het hiaat-Vertonghen
Zijn ongelukkige eigen doelpunt tegen de Fransen was in één klap het laatste wapenfeit van Jan Vertonghen als Rode Duivel. Na een indrukwekkende staat van dienst zwaaide hij af. Bijgevolg is er een gegeerd plaatsje vrijgekomen in de achterhoede. De kans is reëel dat … De Cuyper dat gat zal opvullen. Uiteraard niet als centrale pion, maar zijn intrede op linksachter zou Theate naar het centrum kunnen duwen. Iedereen tevreden.

Wie er dan aan de zijde van Theate moet spelen? Op het EK kreeg Wout Faes de voorkeur. Ontgoochelen deed hij niet. Zeno Debast heeft dan weer meer toekomstperspectief, maar worstelt nog met zijn overstap naar Sporting Club. Aangezien nog niemand van de jonge garde écht wist te overtuigen, is het zaak voor Tedesco om zoveel mogelijk alternatieven op de radar te houden. Opkomende namen zijn er in ieder geval voldoende: Ameen Al-Dakhil, Koni De Winter, Matte Smets, Zeno Van den Bosch …

Partner in crime voor Onana
Dankzij zijn unieke profiel zal Onana nog lastig uit de elf verdwijnen. Er is wel nog een vacature vrij om samen met hem in de rug van KDB te opereren. De meest logische keuze? Waarschijnlijk Youri Tielemans. Zeker sinds deze zomer, want beide heren komen nu broederlijk uit voor Aston Villa. Het kan hun onderlinge automatismen enkel ten goede komen. Het zal nodig zijn, want concurrentie is er wel degelijk. Arthur Vermeeren hoopt in Leipzig beter uit de verf te komen dan in Madrid. Deze interlandperiode komt in dat opzicht nog te vroeg. Ook Orel Mangala verwisselde pas recent van club en maakte bovendien geen al te beste beurt in Duitsland. En dan zwijgen we nog over Roméo Lavia, die enkel fit hoeft te blijven om aan zijn heerschappij te beginnen.

Snelle benen versus snel brein
Blijft nog over: de rechtsbuiten. Ook daar kan Tedesco niet klagen over een gebrek aan talent. Johan Bakayoko en Dodi Lukebakio delen voor een stuk dezelfde troefkaarten. Niet alleen zijn ze allebei linksvoetig, ze beschikken ook over een straffe versnelling en glijden gemakkelijk langs tegenstanders heen. Dat laatste geldt eveneens voor Charles De Ketelaere, al koppelt hij zijn puntgave techniek niet per se aan explosieve spiervezels, maar wel aan een superieur helikopterzicht. Zijn vista in combinatie met die van De Bruyne, dat moet toch vuurwerk opleveren? Afhankelijk van de tegenstander kan een ander profiel van pas komen. Tegen het meer gesloten Israël bijvoorbeeld De Ketelaere tussen de lijnen laten zwerven, om drie dagen later Frankrijk naar huis te counteren met Bakayoko of Lukebakio. Al is het uiteindelijk de bondscoach die beslist, uiteraard …

VP’s opstelling van de Rode Duivels tegen Israël:

Casteels
Castagne - Faes - Theate - De Cuyper
Onana - Tielemans
De Bruyne
De Ketelaere - Openda - Doku