Hoe werkt de loting van de Champions League?

Wanneer is de loting van de Champions League-groepsfase en hoe werkt het?

23 augustus om 11:13

Club Brugge dit seizoen actief in de Champions League. Wanneer wordt er geloot voor de groepsfase en hoe werkt die loting? VoetbalPrimeur.be geeft meer informatie.

Door de eliminatie van Union Saint-Gilloise in de voorronde van de Champions League is er dit seizoen één Belgische club actief in het hoofdtoernooi van de UEFA. Het club Brugge van Nicky Hayen gaat alles op alles zetten om te verrassen in het miljardenbal, dat dit seizoen een compleet nieuwe opzet heeft. Clubs als Real MadridManchester City, Paris Saint-Germain en Liverpool zijn uiteraard ook actief in het grootste clubtoernooi van de UEFA.

Wanneer is de loting voor de groepsfase van de Champions League?

De fans kunnen 29 augustus 2024 alvast met rood omcirkelen in hun agenda. Dan wordt bepaald tegen welke acht clubs iedereen zal spelen in de Champions League. De loting vindt plaats in het Grimaldi Forum in Monte Carlo, Monaco. De exacte speeldata worden vervolgens op 31 augustus bekend.

Hoe werkt de loting voor de groepsfase van de Champions League?

Allereerst, waarom verandert de manier van loten? Door de nieuwe opzet zouden er, als het oude lotingssysteem zou worden toegepast, bijna 1.000 ballen nodig zijn met minstens 36 schalen op het podium. Zelfs degenen die van een loting houden, zullen beseffen dat dit ondragelijk lang zou duren. Daarom gaat de UEFA een supercomputer gebruiken om het meeste werk te verrichten.

Eerst zullen alle 36 teams handmatig worden geloot met een fysieke bal op het podium. Vervolgens zal voor elk handmatig geloot team een aangewezen geautomatiseerde software willekeurig acht tegenstanders trekken uit de vier potten, die op het scherm en op het podium in het Grimaldi Forum in Monte Carlo voor iedereen zichtbaar zullen zijn. De software bepaalt daarna welke wedstrijden thuis en welke uit zullen worden gespeeld.

De loting begint met Pot 1 met de sterkste teams en de winnaar van de Champions League. Daarna volgen achtereenvolgens Pot 2, Pot 3 en Pot 4. De potten zijn ingedeeld op basis van de individuele clubcoëfficiënt aan het begin van het seizoen. Elk team zal worden geloot tegen twee verschillende teams uit elke pot, waarbij ze tegen één team thuis spelen en tegen het andere team uit die pot uit. Teams spelen uiteindelijk acht wedstrijden tegen acht verschillende teams.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.