Brugse North Fanatics reageren: ‘Idee kwam van leden die de Balkan bezochten’

Brugse North Fanatics reageren: ‘Idee kwam van leden die de Balkan bezochten’

7 augustus om 13:13

De Brugse North Fanatics liggen sinds zondag onder vuur na een racistisch gebaar tijdens Standard-Club Brugge. In een verklaring in Het Laatste Nieuws reageert de supportersgroep. 

Een vijftigtal zwartgeklede supporters van Club Brugge staken hun rechterhand in de lucht en vormden met hun vingers een ‘drie’. Dit is een alternatief voor de Hitlergroet. Deze actie vond plaats te midden van zwarte Vlaamse vlaggen en een spandoek met de tekst 'FCK ANTIFA'. 

De groep benadrukt dat het gebaar niet als racistisch bedoeld was, maar als een nationalistisch statement. De North Fanatics hebben inmiddels gereageerd op de controverse door te verklaren dat het gebaar "louter instinctief" was en niet vooraf was besproken. In een schriftelijke verklaring, die anoniem werd verstrekt, legden ze uit dat het idee kwam van enkele leden die regelmatig de Balkan bezoeken. 

"Wij zijn fanatieke supporters die elke wedstrijd bijwonen, zowel nationaal als internationaal. Door middel van gezangen, tifo’s en pyro proberen we Club op een spectaculaire en gecoördineerde wijze een extra duwtje te geven," aldus de groep in hun verklaring.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.