Kilmarnock, opponent van Cercle Brugge in beeld

Kilmarnock, tegenstander Cercle Brugge met productieve winger en centraal talent

25 juli om 10:32
Laatste update: 25 juli om 10:32

In de tweede voorronde van de Europa League staat Cercle Brugge tegenover het Schotse Kilmarnock FC. De Schotse competitie is net als de Jupiler Pro League nog niet van start gegaan. In het afgelopen seizoen wist Kilmarnock als vierde te eindigen. Wat mag groen-zwart verwachten van de Schotten? VoetbalPrimeur.be zocht het uit.

Kilmarnock in het kort
Volledige naam: Kilmarnock Football Club  
Bijnaam: Killie
Stadion: BBSP Stadium, Rugby Park, 18.128 plaatsen
Vorig seizoen: 4e
Hoofdtrainer: Derek McInnes
Aantal kampioenschappen: 1 keer

Kilmarnock in Europa
De Europese prijzenkast van Kilmarnock is nog leeg. Vanuit Schotland zijn het vooral Celtic en Rangers die zich op het Europese toneel hebben kunnen tonen. De laatste keer dat Kilmarnock Europees uitkwam is in het seizoen 2019/2020. Destijds mocht Kilmarnock het in de eerste voorronde van de Europa League opnemen tegen Connah’s Quay Nomads uit Wales. In het tweeluik werd er uiteindelijk met 3-2 verloren. Kilmarnock krijgt nu tegen Cercle Brugge opnieuw de kans om zich Europees te tonen.

Kilmarnock in Schotland
De club wist tot nu toe eenmaal kampioen te worden van Schotland, drie keer de Schotse beker te winnen, eenmaal de Schotse League Cup te winnen en werd drie keer kampioen van de Schotse tweede divisie. In het afgelopen seizoen wist Kilmarnock een degelijk seizoen te draaien en eindigde het op de vierde plaats. Na 38 wedstrijden had de club 56 punten verzameld. Het gat met de nummer drie Hearts was groot, die ploeg haalde 68 punten. Kampioen Celtic en het Rangers van Philippe Clement waren volledig uit zicht. Celtic haalde 93 punten en Rangers 85.

Trainer en speelwijze met Kilmarnock
Met Derek McInnes (53) staat er een Schotse oefenmeester aan het roer bij Kilmarnock. McInnes was eerder zelf actief als speler van onder meer Rangers en West Bromwich Albion FC. Als speler sloot McInnes zijn carriere af bij St. Johnstone, waar hij ook als hoofdtrainer in 2007 begon. Na St. Johnstone coachte hij Bristol City, Aberdeen FC en nu Kilmarnock. Tot nu toe stond McInnes 114 matchen aan het roer bij Kilmarnock, waarin hij een puntengemiddelde van 1.48 behaalde. McInnes heeft een voorkeur voor de 3-5-2 opstelling. De hoofdtrainer varieert wel en komt ook uit met een 4-1-4-1, 5-4-1, 4-2-3-1 of een 4-4-2 opstelling.

Waar komen de doelpunten van Kilmarnock vandaan?
In het afgelopen seizoen speelde Kilmarnock in totaal 47 wedstrijden. De doelpunten kwamen bij Kilmarnock vooral van de drie aanvallers Marley Watkins, Kyle Vassell en Danny Armstrong. Watkins en Vassell komen graag als centrale aanvallers uit en Armstrong is een rechtsbuiten. De drie weten de doelpunten over elkaar te verdelen, Armstrong maakte er 9, Vassell 11 en Watkins 13. De waarde van Armstrong mag in deze driehoek niet worden onderschat, de winger leverde maar liefst 14 assists af.

Vanuit de voorste linie van Kilmarnock worden de meeste doelpunten gemaakt. Vanuit het middenveld wordt het net niet erg vaak gevonden. De meest productieve middenvelder is David Watson. De centrale middenvelder wist vijf keer het net te vinden en drie assists af te leveren. Vanuit de achterhoede is Joe Wright een gevaar. De centrale verdediger wist toch tot drie treffers te komen.

De uitblinkers bij Kilmarnock
Bij de selectie van Kilmarnock zijn er drie spelers die uit weten te blinken. Vleugelaanvaller Armstrong (26), spits en aanvoerder Vassell (31) en centrale middenvelder Watson (19). Armstrong is van grote waarde met zowel zijn hoge aantal doelpunten als assists. Vassell is de kapitein die het schip vanaf de voorkant aanstuurt en de pas 19-jarige Watson is nu al in staat om zijn stempel te drukken op dit elftal.

Conclusie voor Cercle Brugge
Cercle Brugge mag zich gaan tonen in Europa en zal dit dan ook zonder onderschatting doen van de aankomende tegenstander. De Schotten zijn het wel gewend om een hevige match te spelen, wat dat betreft zal het lastiger worden voor Cercle Brugge om Kilmarnock te verrassen met de agressieve speelwijze van hoofdtrainer Miron Muslic. Desondanks hoeft Cercle Brugge niet bang te zijn voor de nummer vier van Schotland en hoeft het zeker niet in de rol van underdog te duiken.