Getoetst aan de vacature: Tedesco vinkt(e) lang niet alles af

Getoetst aan de vacature: Tedesco vinkt(e) dan toch niet al te veel vakjes af

4 juli om 12:40
Laatste update: 4 juli om 12:40

Euro 2024 is uitgedraaid op één grote desillusie voor de Rode Duivels. De groepsfase overleefden ze pas met de hakken over de sloot, waarna de eerstvolgende hindernis fataal bleek. Na de kansloze nederlaag tegen Frankrijk hebben velen het hoofd van Domenico Tedesco al onder de guillotine gelegd. Welke evaluatie moet de Belgische voetbalbond maken? VoetbalPrimeur.be steekt een handje toe op basis van de vereisten uit de oorspronkelijke vacature.

Eind 2022 stuurde de KBVB een vacature de wijde wereld in. We zaten net na het WK in Qatar, dat voor België eveneens in mineur was geëindigd. Toen mocht onze nationale ploeg haar koffers zelfs al na drie wedstrijden pakken, meteen de zwanenzang van Roberto Martinez. Bij het opmaken van de criteria waaraan zijn opvolger moest beantwoorden, stelde de bond negen ankerpunten voorop. De volgende bondscoach moest …:  

- fulltime beschikbaar zijn;
- ambitieus zijn;
- internationale ervaring op topniveau meebrengen;
- voetbaltactische kennis en inzichten hebben;
- de juiste persoonlijke skills bezitten;
- een ‘serial winner’ zijn;
- ervaring in het managen van topspelers hebben;
- in staat zijn om een hechte groep te smeden en jonge spelers te integreren;
- een tactisch expert zijn

Na een selectieprocedure kwam met Domenico Tedesco uiteindelijk een eerder onverwachte naam naar voren. De Italiaanse Duitser kreeg het vertrouwen en mocht zelfs nog voor aanvang van dit EK een contractverlenging tot en met het WK in 2026 ondertekenen. In de kwalificatiefase liet hij ontegensprekelijk een frisse wind waaien binnen het Duivelse kamp. De lakmoesproef zou echter volgen in Duitsland. Die viel tegen, in die mate zelfs dat er de afgelopen weken toch uitvoerige kanttekeningen bij zijn aanpak geplaatst zijn. VP.be toetst Tedesco na anderhalf jaar af aan de (meetbare) vacaturevoorwaarden.

Ambitieus zijn ❎
De kwartfinale halen. Dat doel had de bond(scoach) voor aanvang van het toernooi vooropgesteld. Bij de goegemeente leek dat ook een realistische doelstelling. Na het afzwaaien van enkele steunpilaren leefde de overtuiging dat Euro 2024 een verse start moest betekenen, en tegelijk ook een opstap naar het WK in Noord-Amerika. Vanaf het eerste fluitsignaal tegen Slowakije kelderde die ambitie evenwel bruusk. Lef en durf waren ver te zoeken, zowel tussen de lijnen als daarbuiten. Plots werd ‘de groepsfase overleven’, niet eens als groepswinnaar, aangehaald als voornaamste (uiteraard behaalde) doelstelling. Door tegen Oekraïne niet die ambitie tot poulewinst na te streven, strandde het Belgische schip roemloos tegen Frankrijk. Ook in die achtste finale straalden de Rode Duivels niet de drang uit om Europa te veroveren. De echte Kuifje had dat toch anders aangepakt …

Internationale ervaring (in het managen van topspelers) ➕➖
Het woord ‘top’ is natuurlijk een ruim begrip. Een trainer die Schalke 04, RB Leipzig en Spartak Moskou op zijn cv heeft staan, beschikt over geschikte adelbrieven om op z’n minst een kans te krijgen als Belgische keuzeheer. Niettemin lopen de Courtois en de De Bruynes van deze wereld niet bij zulke clubs rond. Heeft Tedesco die vedetten goed gemanaged? De bom rond Courtois deed heel wat stof opwaaien, maar de spelerskern reageerde tevreden op de (starre) houding van de trainer. In dat dossier heeft hij punten gescoord. Ook op het EK zelf viel geen onvertogen woord te horen over hem. Anderzijds maakte Tedesco zelf geen al te beste beurt in interviews en persconferenties. Hij was überhaupt weinig bereikbaar. Kreeg de typische toernooistress hem dan toch te pakken?

Serial winner ➕➖
Gezien de hoogconjunctuur van het afgelopen decennium ging de bond op zoek naar iemand bij wie winnen in het bloed zit. Tedesco vulde die richtlijn uitstekend in, althans in aanloop naar Euro 2024. In zijn eerste veertien wedstrijden stapte hij tien keer als winnaar van het veld en verloor hij nooit. En nee, dat was niet altijd tegen janneke en mieke. Zelfs van lastige verplaatsingen in Zweden (0-3), Duitsland (2-3), Oostenrijk (2-3) of Engeland (2-2) keerden de Rode Duivels met een voldaan gevoel terug. In interlandvoetbal is het echter zo klaar als een klontje: het gaat pas echt om de knikkers op de grote toernooien. Met enkel een zege tegen Roemenië in de aktetas staat Tedesco niet al te sterk in zijn evaluatiegesprek. 

Hechte groep smeden ✅
Het was ongetwijfeld één van de lichtpunten waar de fans zich aan optrokken. Er viel geen kiekje of video van de Rode Duivels te maken, of er stonden kamerbrede glimlachen op. Ook vanuit de spelersgroep zelf echode meermaals dat de sfeer opperbest was. De bondscoach gaf de indruk niet boven, maar tussen zijn leerlingen te leven. Na het veelbesproken ‘uitfluitincident’ stond iedereen dan ook schouder aan schouder. Die uitstekende dynamiek mag dan niet het verhoopte resultaat opgeleverd hebben, tussen de groep en Tedesco lijkt er niets gebroken. Op dat vlak botert het nog voldoende om verder met elkaar aan de slag te gaan.

Jongeren integreren ❎
Na het afscheid van enkele steunpilaren uit de vorige generatie was er nood aan vers bloed. Dat had Tedesco ook meteen begrepen. Een jaar na zijn vuurdoop in Zweden stond de teller al op elf debutanten. Onder meer Johan Bakayoko, Maxim De Cuyper, Koni De Winter, Mandela Keita, Arthur Vermeeren en Aster Vranckx moe(s)ten mee vorm geven aan de Rode Duivels van de nabije toekomst. In de voorbije interlandperiodes veranderde Tedesco het geweer al gedeeltelijk van schouder. Met Thomas Meunier en Axel Witsel haalde hij oudgedienden terug van lang weggeweest of zelfs uit pensioen. Een teken aan de wand, want eens Euro 2024 van start ging, verkommerden Bakayoko, Zeno Debast, De Cuyper, Charles De Ketelaere en Vermeeren toch voornamelijk op de bank. Ervaring opdoen met het oog op het WK 2026 was hen dus (nauwelijks) gegund.

Tactisch expert ➕➖
Zelden zijn de tactische vaardigheden van een Belgische bondscoach zo vaak onder de loep genomen. Zelden heeft een Belgische bondscoach ook zo vaak geschoven met systemen, opstellingen en pionnetjes. Bijgevolg is dit criterium misschien wel het lastigste om te analyseren. Een positivo zou zeggen: veel meer dan voorganger Martinez is Tedesco met tactiek in de weer en slaagt hij erin om een tegenstander te neutraliseren. In de voorronde slaagde hij er ook enkele keren in om een match om te keren door goed bij te sturen, al lukte dat op het EK minder. Een zwartkijker redeneert ongetwijfeld dat die vele aanpassingen net een bewijsstuk van zijn onkunde zijn. Hoezeer de Duitser ook probeerde, de Rode Duivels kregen slechts sporadisch een poot aan de grond. Zo is het beeld ontstaan van een laptoptrainer die het spelletje veel te theoretisch benadert en de intuïtie uitsluit. De waarheid ligt ergens in het midden, zeker? 

VP’s evaluatie
Slechts één van de zes hoofdvereisten is volledig afgevinkt. Erg overtuigend kan je dat moeilijk noemen. De vele +/- doen vermoeden dat een verdere toekomst niet bij voorbaat uitgesloten hoeft te zijn, maar dat een grondig gesprek zich opdringt. Op hét moment van de waarheid viel Tedesco in meerdere opzichten uit de toon, ook wat betreft communicatie, hoewel die voordien net opvallend helder gebeurde. Vreemd trouwens dat dat niet als voorwaarde in de vacature stond, zeker met Martinez indachtig. Conclusie: de balans van het EK zelf helt hoofdzakelijk naar de negatieve zijde door. In welke mate het anderhalve jaar van daarvoor nog meespeelt in de evaluatie, is aan de KBVB om uit te maken.