Portugal - Slovenië wedstrijdverslag

Pover Portugal ontsnapt aan EK-exit: Ronaldo maakt misser goed, Slovenië naar huis

1 juli om 23:45

Portugal heeft zich maandagavond na 120 minuten én een strafschoppenserie weten te plaatsen voor de kwartfinale van het EK. Het was verre van overtuigend tegen Slovenië, dat het defensief uitstekend voor elkaar had. Cristiano Ronaldo miste in de verlenging nog een strafschop, waardoor Slovenië een strafschoppenserie wist af te dwingen. Daarin nam Ronaldo revanche. Portugal mag zich zodoende gaan melden in de kwartfinales, waarin Frankrijk de tegenstander is.

Slovenië verzamelde in de groepsfase slechts drie punten, en gold tegen het op papier veel sterkere Portugal dan ook als absolute underdog. Met Cristiano Ronaldo opnieuw in de basis ging de ploeg van bondscoach Roberto Martínez op zoek naar een vroege voorsprong. Na zes minuten spelen lag de bal al bijna in het net, maar Rafael Leão en even later Rúben Dias scoorden niet.

De eerste helft was eigenlijk heel eenzijdig. Portugal domineerde, maar beet zich voordat het écht gevaarlijk kon worden telkens vast op de stugge defensie van Slovenië, dat aanvallend (op een poging van Benjamin Sesko) na vrijwel niets in de melk te brokkelen had. Vlak voor de theepauze dacht Portugal nog even op voorsprong te komen, maar de paal redde Slovenië.

Na rust voltrok zich hetzelfde spelbeeld. Portugal had de bal, Slovenië loerde op de counter. Daarin werd het na rust overigens wel gevaarlijker. Zo hielp RB Leipzig-aanvaller Sesko een behoorlijke kans om zeep. Bij Portugal probeerden Bernardo Silva, Ronaldo (grote kans vlak voor tijd) en Vitinha het na rust, maar een goal bleef maar uit. Een verlenging in Frankfurt was dan ook niet vermeden.

In de eerste helft van die verlenging kreeg Ronaldo dé kans om zich te kronen tot man van de wedstrijd. De sterspeler mocht na een overtreding van Vanja Drkusic op Diogo Jota immers aanleggen vanaf elf meter. Ronaldo faalde echter, en zag zijn poging gekeerd worden door Slovenië-doelman Jan Oblak. Die misser kwam hard aan bij Ronaldo, die zijn emoties en tranen niet kon bedwingen.

De dappere Slovenen, die via Sesko nog een gigantische mogelijkheid op de 0-1 kregen, knokten zich vervolgens tot de strafschoppenserie. Die strafschoppen werden beter genomen door Portugal, waar Ronaldo zich revancheerde en doelman Diogo Costa zich ontpopte tot held. Zij stoten nu door naar de kwartfinales. Daarin is Frankrijk de tegenstander.