Rode Duivels tegen Frankrijk op EK 2024, wat te verwachten?

Rode Duivels tegen Frankrijk, ook bij nummer twee van de wereld sputtert motor

1 juli om 17:16
Laatste update: 1 juli om 17:16

De Rode Duivels gaan de strijd aan in de achtste finale van het EK 2024 in Duitsland. De manschappen van Domenico Tedesco doen dit tegen Frankrijk. De Fransen werden voor het toernooi bestempeld tot favoriet voor de eindzege. Wat mogen de Rode Duivels verwachten van dit Frankrijk? VoetbalPrimeur.be zocht het voor je uit.

De Rode Duivels komen Frankrijk tegen in de achtste finale van het eindtoernooi. De formatie van Tedesco werd tweede in Groep E. De Fransen onder leiding van bondscoach Didier Deschamps werden tweede in Groep D. Frankrijk staat op dit moment op de tweede plaats in de FIFA-Ranking, ons land staat op de derde plaats. Daarmee is Frankrijk het hoogstgeplaatste Europese land, Argentinië gaat aan kop.

Frankrijk in het kort
Hoofdstad: Parijs
Inwoners: 63 miljoen
Bekendste voetbalclub: Paris Saint Germain
FIFA-Ranking: 2e
Beste prestaties: 2x Wereldkampioen, 2x Europees kampioen, 1x Nations League winnaar, 2x Confederations Cup, 1x Conmebol-UEFA Cup of Champions
Bondscoach: Didier Deschamps

De route van Frankrijk naar het EK 2024 in Duitsland
Voor de EK-kwalificatie ging Frankrijk de strijd aan in Groep B. De Fransen deden dit met Nederland, Griekenland, Ierland en Gibraltar. Frankrijk eindigde op de eerste plaats in de groep, zonder een nederlaag te lijden. Frankrijk won zeven van de acht wedstrijden. Er werd eenmaal met 2-2 gelijkgespeeld tegen Griekenland. Twee keer was Frankrijk te sterk voor Nederland.

De bondscoach van Frankrijk
Didier Deschamps is de bondscoach van Frankrijk. De Franse oefenmeester was eerder actief als hoofdtrainer van AS Monaco, Juventus en Marseille, maar staat nu al sinds 2012 aan het roer bij de nationale ploeg van Frankrijk. Deschamps nam destijds het roer over van Laurent Blanc. Als speler kwam Deschamps zelf ook 103 interlands uit voor Frankrijk.

Deschamps wist al het nodige succes te behalen met Frankrijk. In 2016 wist Deschamps de Fransen naar de finale van het EK te loodsen in eigen land. In de finale werd er met 0-1 verloren van Portugal. Op het daaropvolgende eindtoernooi wist Frankrijk wereldkampioen te worden door in 2018 Kroatië te verslaan in Rusland. Vervolgens pakte Frankrijk de eindzege in de UEFA Nations League door met 1-2 te winnen op Spanje. Op het WK van 2022 wist Frankrijk opnieuw ver te komen, in de finale werd er na strafschoppen verloren van Argentinië.

Ook Frankrijk heeft last van een stotterende motor 
Net als de Rode Duivels weet Frankrijk nog niet vlot het net te vinden. De Fransen wisten in de groepsfase van het EK 2024 in Duitsland slechts twee keer te scoren. Dit gebeurde tegen Oostenrijk en Polen. Tegen Oostenrijk was dit een eigendoelpunt en tegen Polen kwam het doelpunt voort uit een penalty benut door Kylian Mbappé. Hopelijk gaat de Franse motor niet plotseling vlot lopen tegen de Rode Duivels.

Het systeem van Frankrijk
Frankrijk komt uit in een 4-3-3 formatie. De Fransen beschikken voorin over een hele hoop snelheid en hebben aansluiting van zowel het middenveld als de opkomende back Theo Hernandez. Op de rechtsbackpositie staat Jules Kounde, hij is minder aanvallend ingesteld. Frankrijk staat solide met een vierman verdediging die ondersteunt wordt door stofzuiger N’Golo Kanté. Naast de solide basis van Frankrijk, hebben de Fransen aanvallend gezien een mix van snelheid en creativiteit, waarmee ze iedere tegenstander pijn kunnen doen. De Franse aanval wordt geleid door Kylian Mbappé.

De bekendste bij Frankrijk
De gehele Franse selectie komt uit voor de grootste clubs, maar Mbappé blijft toch de bekendste voetballer. Mbappé wist in de Franse Ligue 1 voor het zesde jaar oprij de Gouden Schoen te winnen. De aanvaller wist de gemoederen lange tijd bezig te houden met zijn transfervrije stap van PSG naar Real Madrid. Bij Real Madrid wordt Mbappé ploegmaat van Thibaut Courtois. Bij de Koninklijke voetballen vanuit de Franse selectie ook Ferland Mendy, Aurelien Tchouameni en Eduardo Camavinga.

Het talent van Frankrijk
Bradley Barcola wordt gezien als het nieuwe Franse talent. De 21-jarige winger werd in de zomer van 2023 voor 45 miljoen euro door PSG overgenomen van Lyon. Barcola wist zich op het EK 2024 nog niet te tonen zoals bijvoorbeeld Nico Williams dat al wel wist te doen bij Spanje. Er waren eerst wat twijfels rondom de vaardigheden van Barcola, maar de vleugelflitser heeft bondscoach Deschamps weten te overtuigen.

Hoe gaat Frankrijk voor de dag komen?
Frankrijk kan tegen de Rode Duivels beschikken over Mbappé. Tegen Nederland kon Frankrijk dit niet en toen werd de gehele opstelling aangepast naar een 4-4-2 formatie. De verwachting is dat Frankrijk op volle sterkte in een 4-3-3 formatie voor de dag gaat komen. Deschamps heeft dit EK tot nu toe vastgehouden aan dezelfde vier verdedigers. Jules Kounde, Dayot Upamecano, William Saliba en Theo Hernandez. Ook het middenveld is ongewijzigd gebleven, dit bestaat uit Adrien Rabiot, Aurelien Tchouameni en N’Golo Kanté. In de aanval mocht Marcus Thuram zich eenmaal tonen door afwezigheid van Mbappé, maar verder is daar ook in de basiself niets in veranderd. Mbappé, Ousmane Dembélé en Bradley Barcola vormen de voorhoede.

Verwachte opstelling Frankrijk:
4-3-3 - Mike Maignan - Jules Koundé, William Saliba, Dayot Upamecano, Théo Hernandez - Adrien Rabiot, Aurélien Tchouaméni, N’Golo Kanté - Ousmane Dembélé, Bradley Barcola, Kylian Mbappé

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.