Vijf beslissingen die Club Brugge kampioen maakten

Vijf beslissingen die Club Brugge kampioen maakten: van Play-Offs tot Hayen

27 mei om 12:00
Laatste update: 27 mei om 12:00

Wat in februari een verre fantasie leek, is eind mei werkelijkheid: Club Brugge is kampioen! De negentiende titel uit de clubgeschiedenis vormde het eindstation van een rollercoaster van jewelste. Hoe heeft Club de scheve situatie kunnen ombuigen? VoetbalPrimeur.be ontwaart vijf beslissingen die in het Brugse voordeel uitdraaiden.

Beslissing 1: het Play-Off-systeem
Een keuze die al vijftien jaar oud is (en nog steeds controversieel), maar wel doorslaggevend in het titelsucces van Club Brugge. Zonder Play-Offs en bijbehorende puntendeling was de achterstand op Union Saint-Gilloise onoverbrugbaar gebleken, al had de heenronde er in een klassiek format natuurlijk ook anders uitgezien. Hoe dan ook deed het Club deugd: voor het eerst sinds lang mocht werd de prooi eens jager. Hans Vanaken en co vatten de eindronde aan met het gevoel van ‘het kan alleen maar beter’. Het werd uiteindelijk véél beter …

Beslissing 2: de transfer van Igor Thiago
Tijdens de zomermercato haalde Club wel nog andere geslaagde transfers in huis, zoals Michal Skoras en Hugo Vetlesen bijvoorbeeld. Toch valt de komst van Thiago de succesvolste te noemen. De Braziliaan verdeelde het Brugse publiek aanvankelijk in believers en non-believers, maar stapje per stapje veroverde hij ieders vertrouwen. En ieders hart! Zijn doelpuntenregen rond de jaarwisseling resulteerden al in een recorddeal met Brentford FC, maar Thiago bleef zich met lijf en leden inzetten om Club met een knal te verlaten. Jammer genoeg kon hij die titel niet zelf op het veld vieren.

Beslissing 3: het vertrouwen in de doorstroming
Bij momenten bestond de hele verdediging uit producten uit de eigen jeugdacademie. Toen Club Brugge de scepter overnam in het Belgische voetbal, stelden Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert een betere jeugdwerking voorop als topprioriteit. Die aanpak werpt stilaan haar vruchten af. Brandon Mechele is al jaren een steunpilaar, maar met de doorbraak van Maxim De Cuyper, Kyriani Sabbe, Jorne Spileers en ook nog Joel Ordóñez ziet de toekomst er rooskleurig uit, vooral op defensief vlak.

Beslissing 4: het ontslag van Deila
Ondanks de drie bovenstaande meevallers hing er op de slotspeeldag van de reguliere competitie nog altijd geen verrijzenis in de lucht. De nederlaag bij Sint-Truiden bleek de druppel voor Ronny Deila. Het cv van de Noor oogde veelbelovend, maar zijn turbulente overstap van Standard Luik beloofde al onheil. Deila kreeg nooit volledige greep op het elftal. Tactisch hing de ploeg als los zand aan elkaar en te vaak werden hoge pieken afgewisseld met diepe dalen. Hoewel Deila zich krediet leek te kopen met de plaatsing voor de kwartfinales van de Conference League, kreeg hij in maart zijn C4.

Beslissing 5: de aanstelling van Hayen
Deila ontslaan was één zaak, de geschikte vervanger zoeken een andere. Na de trainerssoap van afgelopen seizoen koos Verhaeghe voor een sobere oplossing: beloftecoach Nicky Hayen werd (tijdelijk?) doorgeschoven. Het zou een onverwacht succesverhaal worden. Onder hem zette Club een bijzonder straffe reeks neer in de Champions’ Play-Off, zonder één verliesbeurt. Enkel de uitschakeling tegen Fiorentina vormde een kleine smet op een geweldig parcours. De komende dagen moet duidelijk worden of Hayen ook volgend seizoen als T1 aan de bak blijft. Kan toch niet anders, zou je denken?

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.