VP 11: Twee keer RWDM en Amoura als aas

VP 11: Twee uitblinkers bij RWDM, Amoura lijkt nieuwste sensatie van Union

25 september 2023 om 22:00

De op papier aantrekkelijkste affiche uit de achtste speeldag kon de verwachtingen niet inlossen. Daarom staat er geen enkele speler van RSC Anderlecht of Club Brugge in VP's 11 van de week. Gelukkig waren er nog andere klasbakken die die leemte willen invullen.

In doel
Het verhaal van het weekend werd geschreven op de Bosuil. Vincent Janssen, tot voor enkele maanden nog quasi onfeilbaar vanop de stip, miste zowaar twee elfmeters. De kwelduivel van dienst: Theo Defourny, nota bene ex-speler van Royal Antwerp FC. De Fransman pakte nadien ook nog eens knap uit op een hard gekruist schot van diezelfde Janssen. Die glansrol werd bekroond met een clean sheet. Wat kan je meer doen om in VP's 11 te geraken?

Verdediging
In onze viermansachterhoede is er een plekje vrij voor een ander RWDM-lid. Rechtsachter Junior Sambu Mansoni leverde een dijk van een prestatie af. Als onze krachtige landgenoot zo verder groeit, is een topclub komende zomer een optie. Aan de overzijde loopt een gelijkaardig profiel op. Archie Brown is nu al één van de zomerkoopjes uit de Jupiler Pro League. Met zijn nu al kenmerkende rushes deed hij de partij tegen KAS Eupen helemaal kantelen (2-1).

Centraal achterin komen met Jonas Bager en Christian Burgess twee oude bekenden elkaar weer tegen. Beide heren hielden de nul op het scorebord. Vooral in het geval van Burgess was dat knap, aangezien tegenstander Cercle Brugge lastig te bekampen valt. Groen-Zwart speelde echter nauwelijks iets klaar. Datzelfde gold voor KV Kortrijk, mede vanwege Bager als standvastigste factor in de Charleroi-defensie.

Middenveld
Marco Ilaimaharitra, ploeggenoot van Bager, krijgt een stekje als aanjager in het hart van het elftal. Hij leverde weer een prestatie als vanouds af: alomtegenwoordig, sterk in de duels en secuur in de passing. De assist voor de winnende treffer vormde de kers op de taart. Aan zijn zijde dartelen twee pareltjes uit de Limburgse derby, één uit elk kamp. Bilal El Khannouss (KRC Genk) komt steeds gemakkelijker aan statistieken toe. Mathias Delorge (STVV) bevestigde zijn knappe seizoensstart dan weer met een prima vertoning.

Aanval
Deniz Undav, Dante Vanzeir, Victor Boniface en nu ... Mohamed Amoura? Het zou zomaar kunnen dat Union Saint-Gilloise haar volgende sensatie beet heeft. De zomeraankoop was een gesel van jewelste voor de verdediging van Cercle. Zijn troeven: explosief, bijzonder wendbaar en ook nog eens doelgericht. Een droom om mee samen te spelen, zou je zeggen.

Jon Dagur Thorsteinsson en Aboubakary Koïta denken er ongetwijfeld hetzelfde over. Zij moeten Amoura vanop de flank bedienen. Die eerste loodste OH Leuven haast in zijn eentje naar een deugddoende driepunter in Mechelen. Bij zijn eerste doelpunt werkte hij erg subtiel af. Voor Koïta werd 24 september 2023 dan weer een dag om nooit meer te vergeten. Op vijf minuten tijd lukte hij een hattrick bij Genk, de op één na snelste ooit in de JPL. Uiteindelijk trok Genk die drievoudige oplawaai nog recht, maar STVV mocht trots zijn op dat ene puntje. Bijzonder weetje: vorig seizoen stond de doelpuntenteller van Koïta aan het einde op ... nul!