De mercatobalans bij Gent: dromen staat vrij na half mirakel rond Cuypers en Orban
Met wat meer uitstel ten opzichte van de grote(re) voetballanden is nu ook de Belgische zomermercato ten einde gekomen. Dringend tijd om de balans op te maken van al dat transfergeweld, te meer omdat het seizoen inmiddels al volop is losgebarsten. In deze vijfde aflevering: KAA Gent.
De transferzomer van De Buffalo’s zou in het teken staan van het getouwtrek rond hun twee topaanvallers: Hugo Cuypers en Gift Emmanuel Orban. Gek genoeg werden hun mouwen niet al te erg op de proef gesteld. Bologna bleek financieel onvoldoende slagkrachtig om Gouden Stier Cuypers los te weken. Rond Orban bleef het eerder bij vage geruchten. Uiteindelijk kwamen Lille OSC en Tottenham Hotspur nooit over de brug, tot groot jolijt van de Gentse fans. Nog minstens zes maanden langer genieten van hun droomtandem!
Dankzij de instap van Sam Baro als sterke man kreeg Gent nét dat economische zetje in de rug om Cuypers en Orban te behouden. Dat betekent niet dat Ivan De Witte en Michel Louwagie niet gesnoeid hebben in de uitgaven. In totaal nam de club afscheid van een tiental overbodige krachten. Dat scheelt ongetwijfeld een slok op de loonborrel. Datzelfde motief speelde mee in het vertrek van Vadis Odjidja, jarenlang een boegbeeld op de middenstrook. Het vertrek van Alessio Castro-Montes baarde dan weer opzien. Gent respecteerde zijn vertrekwens, maar toen de interesse uit de Bundesliga bekoeld leek, liep rechtstreekse concurrent Union met hem heen. Als die overstap maar niet als een boomerang in de Gentse gezichten terugvliegt …
Overzicht van de uitgaande transfers van Gent:
Jordan Botaka (zonder club), Gianni Bruno (Eyüpspor), Alessio Castro-Montes (Union Saint-Gilloise), Giorgi Chakvetadze (Watford FC), Bruno Godeau (Sint-Truiden), Jens Petter Hauge (terug naar Eintracht Frankfurt), Keegan Jelacic (Stabaek), Darko Lemajic (RFS), Sulayman Marreh (zonder club), Vadis Odjidja-Ofoe (Hajduk Split), Joseph Okumu (Stade Reims), Kamil Piatkowski (terug naar RB Salzburg), Cederick Van Daele (KV Oostende)
Kwaliteit boven kwantiteit
Om een stap voorwaarts te zetten, had Hein Vanhaezebrouck enkele broodnodige profielen op tafel gelegd. Daar ging het bestuur onmiddellijk mee aan de slag. In de eerste weken van de transferperiode was Gent misschien wel de strafste Belgische onderhandelaar. Naar goede gewoonte keek de eenmalige landskampioen binnen de landgrenzen rond. Met Pieter Gerkens, Ismaël Kandouss en Tsuyoshi Watanabe versterkten De Buffalo’s zich lokaal en voornamelijk op verdedigend vlak. Dat was ook noodzakelijk, aangezien Joseph Okumu verkocht werd en Kamil Piatkowski niet terugkeerde.
Net toen de (kritische) Gentenaren luidop begonnen te dromen, viel de transfermachine ietwat stil. In augustus voegde de lokale trots nog slechts drie buitenkansjes aan zijn selectie toe. Met Archie Brown en Noah Fadiga zaten daar twee polyvalente flankmiddenvelders bij. In het systeem-Vanhaezebrouck vervullen die posities nu eenmaal een cruciale rol. In de 2-1-winst tegen Club Brugge, vlak voor de interlandpauze, leverde Brown alvast een verbluffende prestatie af.
Overzicht van de inkomende transfers van Gent:
Archie Brown (Lausanne Sport), Noah Fadiga (Stade Brest), Omri Gandelman (Maccabi Netanya), Pieter Gerkens (Royal Antwerp FC), Keegan Jelacic (Perth Glory), Ismaël Kandouss (Union Saint-Gilloise), Tsuyoshi Watanabe (KV Kortrijk)
VP’s balans ➕➕
Vanhaezebrouck stelde voor aanvang van de zomermercato één hoofddoel voorop: zijn kern moest vooral in de breedte uitgebreid worden. In die opzicht lijkt Gent niet volledig geslaagd. Integendeel, er vielen meer vertrekkers dan nieuwkomers te noteren. Daartegenover staat dat die verse krachten in de meeste gevallen over meer klasse beschikken dan hun voorgangers. Het verleidt sommige analisten tot uitspraken als zouden de Oost-Vlamingen een topfavoriet zijn met het oog op de titel. Daar valt iets voor te zeggen, al zal de Europese belasting dan moeten meevallen.