Van Basten openhartig: 'Ik werd op een gegeven moment echt depressief'

Van Basten openhartig over carrière als trainer: "Ik werd echt depressief"

21 augustus 2023 om 22:33

Marco van Basten heeft een boekje opengedaan over zijn periode als trainer. De voormalig topspits stond voor het laatst als eindverantwoordelijke voor de groep in 2014, bij AZ.

De trainerscarrière van Van Basten begon in 2003 bij Jong Ajax. Daarna was hij bondscoach bij Oranje, om vervolgens keuzeheer te zijn bij Ajax, sc Heerenveen en AZ. Nadat hij in 2014 stopte als trainer, was hij nog wel assistent-trainer in Alkmaar en bij het Nederlands elftal. "Als voetballer had ik een heerlijk leven en vond ik het prima, maar als trainer werd ik op een gegeven moment echt depressief", vertelt San Marco in De Cor Potcast.

"Ik werd gewoon moe, echt moe. Het was goed voor mij om te stoppen", aldus Van Basten. "Toen ik clubs trainde, had ik inderdaad ook wel eens gedachten in de trant van: waarom ga ik niet lekker golfen? Maar je probeert het toch. Ik had toch ergens wel het idee dat ik iets zou kunnen beïnvloeden, maar dat bleek toch veel te weinig te zijn. In ieder geval veel te weinig om voor mezelf gelukkig van te worden. Je moet zoveel meer doen. Als speler ben je onderling heel direct en zeg je waar het op staat. Als trainer moet je dat toch wel op een andere manier doen. Dat is veel complexer. Je moet spelers voor je winnen, want anders schiet het niet op."