De Sterren van Morgen: 16-jarig toptalent Ilenikhena gaat scoren bij Antwerp

De Sterren van Morgen: Bonkige poacher Ilenikhena (16) gaat scoren bij Antwerp

29 juli 2023 om 16:00
Laatste update: 1 augustus 2023 om 16:48

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ook in het seizoen 2023 – 2024 gaan er talenten doorbreken. Wie? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Andy Mulders. Onze huisanalist selecteerde telkens een talent van een G6 ploeg wie er op de deur gaat kloppen en wat je van de speler mag verwachten. Tijd voor deel 6 van De Sterren van Morgen, George Ilenikhena  van Royal Antwerp FC.

Spelersprofiel
Naam: George Ilenikhena
Nationaliteit: Fransman - Nigeriaan
Geboortedatum: 16 Augustus 2006
Positie: Centrumaanvaller
Voorkeursvoet: Links
Vorige club(s): Antony Football Evolution (-2021), Amiens SC (2021-12/2022)

De 16-jarige spits is recent geland bij titelhouder Royal Antwerp FC nadat hij zijn stempel had gedrukt bij het Franse Amiens (Ligue 2). Naar verluid heeft hij 6 miljoen euro opgeleverd aan Amiens.

Weetje: George Ilenikhena schreef geschiedenis in januari 2023 toen hij zijn eerste Ligue 2-doelpunt scoorde. Hij was toen slechts 16 jaar en 150 dagen oud. Hiermee is hij dus de jongste speler van deze eeuw die een doelpunt scoorde in Frankrijk. De Frans-Nigeriaanse spits is ook de jongste speler die meer dan 1x scoorde in een tweede competitie van Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Stijl van spelen
Ondanks zijn zeer jeugdige leeftijd heeft hij een sterk lichaam en is hij moeilijk van de bal te zetten. Daarnaast heeft hij een zeer doelgericht en krachtig schot. Ik zie hem als een ‘Poacher’ (=type spits die gespecialiseerd zijn in het scoren van doelpunten van binnen het strafschopgebied. Hun focus ligt voornamelijk op positionering en timing. Poachers staan ​​niet bekend om hun betrokkenheid bij aanvallend opbouwspel, maar concentreren zich in plaats daarvan op het ervoor zorgen dat ze op de juiste plaats in het strafschopgebied staan, klaar om als eerste bij de bal te zijn en te scoren.)

Hij doet me een beetje denken aan de stijl van Andy Cole.

Speler in balbezit
George Ilenikhena zal zich voornamelijk bezighouden met het aanvallende deel van het spel, proberen doelpunten te scoren. Wanneer zijn team in balbezit is dan is hij al aan het observeren waar de ruimte ligt en waar de bal kan komen waardoor hij een doelpunt kan maken. Hij zal de aanvallende opbouw voornamelijk aan zijn teamgenoten laten.

Eens het laatste 3e aanvallende deel gaat hij in actie komen. Hij zal speuren naar de ruimte en de juiste plaats om gevaarlijk te zijn en een doelpunt te scoren. Hiervoor zal hij teren op zijn krachtig lichaam, bewustzijn van de vrije ruimtes (vooral in de 16-meter) en afwerking. Eens hij in balbezit komt in de 16-meter zal hij niet nadenken en zeer snel handelen.


Hier zie je George Ilenikhena goed gepositioneerd staan in de rug van zijn rechtstreekse tegenstander, klaar om aangespeeld te worden.


De bal zal tussen de twee (oranje) tegenstanders gespeeld worden…


Hij heeft maar één baltoets nodig om de bal goed te leggen…


… en te scoren.

Sterke punten
- Kracht: ondanks zijn jonge leeftijd beschikt hij al over een zeer krachtig lichaam. Hij is moeilijk, op kracht, van de bal te zetten.


Hier loopt George Ilenikhena tussen twee tegenstanders, in de vrije ruimte. Hij gebruikt zeer goed zijn lichaam (zet zijn lichaam tussen de bal en de dichtbij zijnde verdediger).


Hij heeft weer één baltoets nodig (dit onder hevige druk van de tegenstander) en de bal ligt perfect klaar voor een volgende actie…


Ondertussen is hij aan de 16-meter geraakt en heeft zijn rechtstreekse tegenstander afgehouden en ziet de doelman uit zijn doel komen.


Doordat hij alles onder controle heeft kan hij de bal zeer gemakkelijk (zo lijk het) in de verste hoek leggen en scoren.

- Positiekeuze voor doel en het bewustzijn van de ruimte in de 16-meter van de tegenstander: Hij voelt aan waar de bal gaat komen, in het strafschopgebied. Daarnaast heeft hij uitstekende aanvallende looplijnen in en juist rond het strafschopgebied.


Hier zie je George Ilenikhena de loopactie maken tussen twee verdedigers door (Hij heeft hier ook al gezien waar de doelman van de tegenstander staat.)…


… hij maakt licht contact met zijn dichtstbijzijnde tegenstander en wisselt dan direct van looprichting.


Hierdoor is zijn rechtstreekse tegenstander verrast en kan George vrij positie kiezen voor doel.


Eerder op de bal zijn.


En met een deviatie scoren.

- Uitstekende reflexen en anticiperen op wisselende situaties: hij heeft zeer snelle handelingen en denkwijze. Hij heeft weinig tijd nodig (in de backlijn van de tegenstander) om te besluiten naar doel en dit dreigend tussen de palen.

- Snelheid: Zijn acceleratie is goed. Daarbij komt ook nog dat hij een goede snelheid heeft over de aantal meters.


Ilenikhena heeft hier een lichte achterstand t.o.v. zijn rechtstreekse tegenstander (beide lopen ze met het aangezicht naar de bal die diep werd gespeeld).


Hij maakt hier licht contact (zonder een fout te maken maar er toch voor zorgen dat zijn rechtstreekse tegenstander een beetje stabiliteit zal verliezen).


Hierdoor is hij eerder op de bal. Hij heeft ook al gezien waar de doelman staat.


Hierop kan hij snel anticiperen.


En met een lob-bal de doelman verschalken en scoren.

- Scorend vermogen: Niet onbelangrijk voor een centrum aanvaller. Tijdens het seizoen 2020/2021 scoorde hij 11 doelpunten in 5 wedstrijden. Het seizoen later (1e jaar bij Amiens U19 scoorde hij 9 doelpunten in 5 wedstrijden). Als we gaan kijken naar het afgelopen seizoen dan scoorde hij voor het 2e team van Amiens 6 doelpunten in 10 wedstrijden en voor het eerste team 2 doelpunten in 17 wedstrijden. Je ziet aan zijn handelingssnelheid, bewustzijn van ruimte, precisie en kracht dat hij een neus/honger heeft om doelpunten te scoren. En ze kunnen nog verder ontwikkeld worden.

Werkpunten
- Rechter voet: Gebruikt voornamelijk zijn linker voet en zal zijn lichaam ook draaien zodat hij zijn linker voet kan gebruiken.

- Overzicht voor doel: Wanneer een medespeler beter gepositioneerd staat, kan hij wel eens het overzicht verliezen. Zoals hierboven beschreven is hij een type spits die maar aan 1 ding denkt en dat is zelf scoren.

- Bijdragen aan de opbouw: Scoren is natuurlijk 1 van de belangrijkste punten van een centrumaanvaller(/ Poacher) maar in het hedendaagse voetbal gaat er meer verwacht worden, waaronder het bijdragen in de aanvallende opbouw. Hierin moet hij nog groeien.

Conclusie
Ik wil hem niet direct ‘ophemelen’ maar George Ilenikhena is zeker een interessant profiel om te blijven volgen. Hoe gaat hij (op deze jonge leeftijd) om met de druk die op hem hangt (stevig prijskaartje, de stempel ‘groot talent’,…). Hij heeft zeer interessante eigenschapen, zeker op deze leeftijd. Als hij deze eigenschappen kan perfectioneren zie ik een grote toekomst in hem. Nieuwsgierig hoe ze bij Antwerp met hem zullen omgaan en hoe hij zal “aarden” in onze Belgische competitie.