De Sterren van Morgen: Elegante Chemsdine (18) dribbelt naar kans Club Brugge

De Sterren van Morgen: Elegante Chemsdine (18) dribbelt naar kans Club Brugge

27 juli 2023 om 16:00
Laatste update: 27 juli 2023 om 23:04

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ook in het seizoen 2023 – 2024 gaan er talenten doorbreken. Wie? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Andy Mulders. Onze huisanalist selecteerde telkens een talent van een G6 ploeg wie er op de deur gaat kloppen en wat je van de speler mag verwachten. Tijd voor deel 4 van De Sterren van Morgen, Talbi Chemsdine van Club Brugge (Club NXT).

Spelersprofiel
Naam: Chemsdine Talbi
Nationaliteit: Belg - Marokkaan
Geboortedatum: 09/05/2005
Positie: Aanvallende middenvelder - Flankaanvaller
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): AFC Tubize ( -2015), Club Brugge (2015 – nu)

Chemsdine Talbi is een groeibriljant uit de eigen academie. Hij is afkomstig uit Sambreville. Momenteel speelt hij voor Club NXT en bij het Belgische U18-jeugdteam en werd hij al het hof gemaakt door verschillende topclubs zoals Leipzig, Lille, Ajax, PSV, Wolfsburg,… Hij speelt als een aanvallende middenvelder, maar hij kan ook als links- of rechtsbuiten fungeren.

Stijl van spelen
Chemdine Talbi is een rechtsvoetige flankspeler. Hij heeft een goed dribbel, voornamelijk met zijn rechter voet. Chemdine is een speler die in eerste instantie zijn rechtstreekse tegenstander zal opzoeken en altijd voor de voorwaartse optie probeert te kiezen.

Speler in balbezit
Talbi zal in eerste instantie de voorwaartse optie opzoeken. Hij scant zeer goede de vrije ruimte en probeert, met een dribbel, zijn tegenstander uit te schakelen. Doordat hij vaak de tegenstanders naar zich toe trekt, zal er op andere plaatsen vrije ruimtes ontstaan. Hier kunnen de medespelers van profiteren. Hieronder een voorbeeld:


Talbi ontvangt de bal en zet een voorwaartse actie op. Hier zie je al één tegenstander die probeert om Talbi tegen te houden (door niet direct te ‘happen’). Een tweede tegenstander gaat ter ondersteuning komen.


Op het juiste moment gaat Talbi versnellen met bal aan de voeten.


De tweede verdediger komt (/anticipeert) te laat en is eraan voor de moeite. Doordat zijn eerste tegenstander een wat afwachtende houding aanhield, heeft hij toch een kleine voorsprong kunnen opbouwen


Zijn eerste tegenstander heeft oog voor de bal en houdt voldoende afstand


Tegenstander twee komt terug. Talbi heeft dit gezien en onderneemt een volgende actie. Hier zie je duidelijk wat de eerste en tweede verdediger gaat doen. Talbi voelt dit ook aan en ziet de dreigende ruimte tussen de twee tegenstanders door. Hij kiest voor gebruik te maken van de zone tussen de twee tegenstander. Voordeel: Hij laat de keuze bij de tegenstander(s). Er is een grote kans dat beide tegenstanders naar elkaar gaan kijken en dus niemand het initiatief zal nemen.


Dit zal gebeuren en Talbi komt als winnaar uit deze actie.


Tegenstanders komen te laat en…


… Chemsdine Talbi kan de bal in de verste hoek wegleggen en scoren.

Sterke punten
- Snelheid: Één van de wapens van Chemsdine Talbi is zijn acceleratie en snelheid. Hieronder een voorbeeld van zijn acceleratie en snelheid in een defensieve omschakeling.


De tegenstander kan hier een snelle counter opzetten. Hier zie je Talbi met een lichte achterstand defensief omschakelen.


Op een gegeven moment moet de tegenstander een andere keuze gaan maken want Talbi heeft hem al kunnen benaderen. Hij kiest ervoor om ‘passief’ te verdedigen (verdedigen op een relatief korte afstand zonder hevige druk te zetten). De tegenstander is genoodzaakt om de bal terug achteruit te spelen en het team van Chemsdine Talbi kan terug in positie komen.

-Eerste balcontroles: zijn eerste controles zijn uitstekend. De bal ligt altijd direct klaar voor een vervolg aan de actie. Hij doet dit zonder moeite en zonder het speelveld en tegenstander uit het oog te verliezen.

- Individuele acties (dribbels)

Werkpunten
- Kracht: doordat hij een vrije ‘tengere’ lichaamsbouw heeft, kan hij het moeilijk krijgen in de fysieke en krachtige duels.

- Luchtduels: gaat hij zelden aan. Zijn sprongkracht, timing en duelkracht zijn voor verbetering vatbaar.

Conclusie
Chemsdine Talbi heeft alles om de nieuwe publiekslieveling te worden van de Club Brugge supporters. Hij heeft een zeer elegante stijl van spelen, heeft een eindpassing in de voeten en heeft scorend vermogen. Jammer dat hij nu uitgeschakeld is met een ernstige blessure. Nieuwsgierig als Chemsdine de (toekomstige) opvolger kan worden van een speler zoals Noa Lang.