De Sterren van Morgen: Explosieve Fernandez-Pardo (18) wacht op kans KAA Gent

De Sterren van Morgen: Explosieve Fernandez-Pardo (18) klopt op deur KAA Gent

28 juli 2023 om 16:00
Laatste update: 29 juli 2023 om 20:43

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ook in het seizoen 2023 – 2024 gaan er talenten doorbreken. Wie? VoetbalPrimeur.be vroeg het aan Andy Mulders. Onze huisanalist selecteerde telkens een talent van een G6 ploeg wie er op de deur gaat kloppen en wat je van de speler mag verwachten. Tijd voor deel 5 van De Sterren van Morgen, Mathias Fernandez-Pardo van KAA Gent (Jong Gent).

Spelersprofiel
Naam: Mathias Fernandez-Pardo
Nationaliteit: Belg - Spanjaard
Geboortedatum: 3 februari 2005
Positie: Linkse vleugelaanvaller
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): KV Mechelen, OSC Lille (-2020), KAA Gent (2020-2021)

Stijl van spelen
Mathias Fernandez-Pardo is geen onbekende. Hij was vorig seizoen een basisspeler bij Jong KAA Gent in Eerste Nationale. Door zijn goede prestaties mocht hij (vorig seizoen) ook al enkele keren in actie komen voor het eerste elftal van KAA Gent. Tegen Basaksehir mocht hij in minuut 85 Hugo Cuypers mogen vervangen en maakte hij zijn debuut onder Hein Vanhaezebrouck.

Mathias is een zeer explosieve en wendbare aanvallende speler (voornamelijk op de linkse aanvallende flank).

Speler in balbezit
Mathias Fernandez-Pardo is voornamelijk een ‘flankspeler’, maar kan ook uitgespeeld worden als vrije speler achter de diepe spits. Hij zal overwegend van de linkse flank naar binnen snijden om gebruik te maken van zijn (betere) rechtse voet. KAA Gent speelt hoofdzakelijk met een diepe spits en twee aanvallende spelers ‘in de pocket’, waardoor de flankverdedigers gebruik kunnen maken van de (eventuele) ruimtes bij de tegenstander. Mathias speelde vaak in de rol als “pocketaanvaller”. Zoals we hieronder kunnen waarnemen.


Mathias ontvangt hier de bal in de vrij zone. Hij mocht net iets beter ingedraaid staan om meer te observeren waar de ruimtes liggen…


… hij ontvangt de bal uitstekend en is klaar voor de volgende actie…


Hij ziet wat de tegenstander zal doen en anticipeert hierdoor om de vrije ruimte in te duiken, natuurlijk juist goed voor zijn betere voet. Eigenlijk heeft hij hier al de kans om de bal tussen de twee CV’s te steken…


… maar hij kiest voor de individuele actie (kwam niet goed uit op zijn passen en baltoesten en op dit moment loop zijn medespeler buitenspel). Hij leest dit goed en hij heeft nu maar één optie over


Dit is dan zo goed mogelijk trappen naar doel. Hij staat momenteel in de gevaarlijkste zone van het veld en hij kan vrij aanleggen. De bal vliegt, over de grond, naar de hoek, maar de doelman kan de bal nog net uit de hoek halen.

Mathias Fernandez-Pardo is ook interessant voor KAA Gent tijdens de aanvallende omschakelingen. Met zijn wendbaarheid, explosiviteit en inzicht kan hij het de tegenstanders moeilijk maken.

Hieronder en voorbeeld:


Hier zie je Mathias al eerst naar buiten trekken om het speelveld groot te maken. Zodra er een medespeler ingespeeld gaat worden, gaat hij de loopbeweging naar binnen maken (reden: een lopende speler is zeer moeilijk te verdedigen / op te anticiperen als tegenstander). Als hij hoger gaat staan en de bal zou in zijn bal komen, dan is er meer kans dat er een onderling duel volgt. Doordat hij een lopende speler is (met zijn aangezicht naar de doel van de tegenstander) gaat hij een voorsprong hebben om de tegenstander die achteruit loopt en zich nog zal moeten draaien.


Hier zie je Mathias zich aanspeelbaar maken in de as van het veld.

Dit heeft twee voordelen:

1) de as is de gevaarlijkste zone van het veld (je kan van hieruit alle richtingen uit)

2) (de meest belangrijkste in deze fase) doordat hij naar binnen komt stelt hij zijn tegenstander voor de keuze (hem volgen naar het centrum of de opkomende back van KAA gent opvangen). Hier zie je tegenstander al twijfelen wat hij moet doen.


Hierdoor komt Mathias in balbezit en kan hij vrij naar de centrale as gaan en kijken naar de opkomende medespelers.


Uiteindelijk mag hij zo ver doorlopen tot er een tegenstander gaat uitstappen.


Hierdoor komt er een vrij zone in de rug van de centrale verdediger van Volendam en speelt Mathias de bal op het juiste moment in deze ruimte (hij wacht zeer goed tot de CV uitstapt naar hem om de bal daarna in de loop van de opkomende medespeler te spelen, die alleen op de doelman af kan gaan.

Sterke punten
- Uitstekende startsnelheid (ook met bal aan de voet)

- Dribbelvaardig: niet de balgoochelaar, maar gebruikt efficiënt zijn technische skills

- Goed overzicht: kijkt goed waar de vrije ruimtes zijn en hoe hij deze kan benutten.

Werkpunten
- Linkse voet: Hij doet overwegend alles met zijn rechtse voet. Hierdoor gaat hij te voorspellend worden voor zijn tegenstanders. Indien hij de bal ontvangt op de linkse flank, dan gaat hij 9/10 naar de binnenkant, om gebruik te maken van zijn betere rechtse voet.

Zijn statistieken (scorend vermogen en assists): met zijn 2 doelpunten in 28 wedstrijden blijven zijn statistieken toch ondermaats.

Conclusie
Mathias Fernandez-Pardo is een aankomend talent vanuit de KAA Gent jeugd. Hij heeft zijn opleiding genoten in OSC Lille. Hij heeft ook al enkele keren voor de Belgische nationale jeugdploegen mogen uitkomen. Dit met wisselend succes. Ik verwacht dat Mathias toch wel zijn kansen zal krijgen, alleen moet hij afrekenen met enkele ‘kleppers’ op zijn positie. Pieter Gerkens werd aangetrokken, Hyunseok Song en Andrew Hjulsager zullen de basisspelers zijn en (in mijn ogen) groot talen Malick Fofana komt er ook al aan. Ik verwacht dat hij meer zal spelen bij Jong KAA Gent maar ik wil jullie toch laten kennis maken met dit aankomend talent.