VP Lessen: De ketchupfles bleef dicht, al 8 keer op rij geen winst

27 juni 2023 om 21:27
Laatste update: 29 juni 2023 om 11:55

Geen EK U21 meer voor onze Belgische Beloften, die na een nederlaag tegen Portugal zijn uitgeschakeld. Maar wat hebben we geleerd in die laatste wedstrijd? VoetbalPrimeur.be praat je bij in de VP lessen.

De ketchupfles bleef dicht
Een uitschakeling voor onze beloften, al had dat ook helemaal anders kunnen aflopen. Zoals wel vaker in het voetbal is efficiëntie misschien wel het belangrijkste gegeven tijdens een kampioenschap. En laat onze jonge Duivels dat nu net missen.

In de eerste partij tegen Nederland kreeg Openda nog een uitstekende kans op een doelpunt, in de tweede partij tegen Georgië miste De Ketelaere de kans op een treffer. En ja, ook tegen Portugal werden uitstekende mogelijkheden niet afgewerkt. De Ketelaere en Mathijssen spraken op het toernooi nog over de ketchupfles die geopend moest worden, maar die bleef op dit toernooi potdicht.

Niet het toernooi van De Ketelaere
Dat die ketchupfles dicht bleef, was ook pijnlijk duidelijk bij De Ketelaere. Dit moest het toernooi worden van het jeugdproduct van Club Brugge. Hij kreeg nog eens de kans om zich te tonen na een moeilijk seizoen bij AC Milan, maar zal zich niet in de kijker hebben gespeeld. De middenvelder miste duidelijk flink wat vertrouwen en blijft achter met pijnlijke cijfers. 0 doelpunten, 0 assists.

Al had dat er ook anders kunnen uitzien. Tegen Oranje zorgde hij nog voor een heerlijke potentiële assist bij de kans van Openda, terwijl ook tegen Portugal de middenvelder zich kon tonen met een pass voor Vertessen. Steevast werd er niet afgewerkt. Het zit De Ketelaere ook niet mee.

No VAR, no party
Geen VAR in de groepsfase van dit toernooi, waar de Italianen al over geklaagd hebben, maar waar ook de Belgen een nadeel van hebben ondervonden. Tegen Georgië hadden de beloften altijd een penalty moeten krijgen en zou die ook gegeven geweest zijn bij aanwezigheid van een VAR en ook tegen Portugal was er een strafschopfase met Openda.

Maar, geen VAR. En dat betekent ook geen feest voor onze Belgische Beloften, die hun toernooi mogelijk helemaal anders zagen afspelen bij de aanwezigheid van de VAR. Dus, UEFA. Zorg maar gewoon voor een VAR vanaf de groepsfase in de volgende toernooien.

Winnen lukt maar niet
Het is al van 2007 geleden dat er nog eens werd gewonnen door Belgische beloften op een EK. En ook in 2023 kon die pijnlijke reeks niet worden stopgezet. 0 overwinningen in 2023, 0 overwinningen in 2019 en slechts één overwinning in 2007. Drie toernooien en één overwinning op tien partijen (waarvan al acht keer op rij niet meer). Dat moet beter. Aan de volgende generatie om wél voor een driepunter te zorgen.

Uitkijken naar het volgende EK
Voor onze Beloften zit het EK er nu al op, waardoor het al wordt uitkijken naar het volgende EK. Dat wordt al in 2025 gespeeld en zal doorgaan in Slowakije. De jonge Belgen werden in de kwalificatiecampagne ingedeeld in groep B en zitten daardoor in een groep met Spanje, Schotland, Hongarije, Kazachstan en Malta.

Enkel de eerste is zeker van deelname aan het EK en de Belgen moeten dus voorbij Spanje zien te geraken. Helemaal geen makkelijke klus. Lukt dat niet, dan kan de tweede nog altijd Play-Offs spelen. Zal dat met Jacky Mathijssen als bondscoach zijn? En welke nieuwe talenten krijgen we dan te zien? De eerste kwalificatiewedstrijd vindt plaats op 11 september 2023 tegen Kazachstan. Wij kijken er alvast naar uit.