Transferbarometer Genk: opvolger Maehle is er al, nummer tien blijft heikel punt

1 januari 2021 om 19:12
Laatste update: 1 januari 2021 om 19:12

Nu 2021 van start is gegaan, is het weer tijd voor een transferwindow. Door de coronacrisis zal het spelersverkeer deze maand waarschijnlijk minder druk verlopen dan gebruikelijk, maar hier en daar worden zeker enkele versterkingen verwacht. VoetbalPrimeur.be kijkt graag vooruit naar de verrichtingen bij de grootste Belgische clubs. In aflevering vijf: de transferbarometer bij KRC Genk.

In doel
Geen kopzorgen
voor John van den Brom onder de lat. Danny Vukovic herstelde wonderwel van de blessure die hem het seizoen 2019-2020 kostte. Op zijn 35e lijkt de Australiër betrouwbaarder dan  ooit, in die mate zelfs dat hypertalent Maarten Vandevoordt niet meer in het stuk voorkomt. Met hem heeft Genk wel een fantastisch alternatief achter de hand.

Verdediging
Het vertrek van Joakim Maehle mag, ondanks de miljoenendeal, ontegensprekelijk een verlies genoemd worden. De Deen was vertrouwd met de Genkse spelfilosofie en droeg op aanvallend vlak een groot steentje bij. Angelo Preciado moet hem doen vergeten. Aangezien de 22-jarige Ecuadoriaan tot op heden in zijn thuisland actief was, valt echter af te wachten in hoeverre hij zich meteen kan integreren.

De vele Spaanstalige collega’s in de achterhoede zullen de kersverse aanwinst plezier doen. De voorbije maanden stond de Genkse verdediging als een huis, maar toch laat Dimitri De Condé niet graag opportuniteiten liggen. Mark McKenzie valt onder die omschrijving. De mandekker geniet een goede reputatie in de MLS. Zijn transfer zou nagenoeg rond zijn.

Middenveld
Dankzij de welgekomen terugkeer van Bryan Heynen heeft Genk er eigenlijk twee opties bij, want plots is ook Patrik Hrosovsky weer in de gratie gevallen. Met Eboue Kouassi, Kristian Thorstvedt en Dries Wouters achter de hand zit het centraal op het middenveld wel snor. Bovendien beschikt ieder van dat vijftal over specifieke kwaliteiten.

Een manco in de spelersgroep blijft het gebrek aan een nummer tien. Ok, Heynen zet graag de lijnen uit, maar doet dat een rijtje lager. Door de grote creativeit voorin is doelpunten maken op de tegenaanval geen probleem. Wanneer een tegenstander zich ingraaft, heeft Genk het echter lastiger. In principe kan Mats Möller Daehli de rol van spelmaker vervullen, maar hij krijgt amper kansen. Is het niet stilaan tijd voor een échte opvolger voor Alejandro Pozuelo?

Aanval
Met 38 gemaakte doelpunten op de teller doet enkel kamikazeploeg K. Beerschot V.A. beter (39). Opvallend is dat uitblinker Théo Bongonda en Gouden Stier Paul Onuachu samen twee derde van die productie voor hun rekening nemen. Een geweldige dubbele troefkaart, maar het toont ook wel aan dat Genk erg afhankelijk is van haar voorlinie.

De derde ster aan het firmament mag ook niet vergeten worden: Junya Ito. Ondanks zijn mindere doelgerichtheid is de Japanner van goudwaarde in het samenspel. Topaankoop Cyriel Dessers vormt dan weer een ijzersterke doublure (of partner) voor Onuachu. Verder is de spoeling voorin behoorlijk dun. Bij een eventuele afwezigheid van één van de vaste waarden moet van den Brom eigenlijk teruggrijpen naar doorgestroomde jeugd. Eens te meer zouden wat extra creatieve impulsen niet misstaan.