Wat als Deinze failliet gaat? Gevolgen voor hele CPL

Wat als Deinze failliet gaat? Gevolgen voor clubs, spelers én hele competitie

Vandaag om 16:10
Laatste update: om 16:23

Ondanks enkele plotwendingen staat SK Deinze nog steeds op de rand van de afgrond. Als er tegen dinsdag geen broodnodige centen opduiken, is het faillissement naar verluidt onomkeerbaar. Dat zou verregaande gevolgen hebben, niet enkel voor de club en de spelers, maar ook voor de rest van de Challenger Pro League. VoetbalPrimeur.be overschouwt het nakende slagveld.

Einde van de club?
Eerst en vooral zijn uiteraard de fans en bij uitbreiding de hele club het slachtoffer. Bij een faillissement is in principe een herstart in 4e provinciale de enige uitkomst, behalve als er een ander stamnummer overgenomen kan worden. Is dat niet het geval, dan dreigt KMSK Deinze, opgericht in 1926 en eigenaar van stamnummer 818, definitief te verdwijnen.

Vogelvrije spelers
Afgelopen weekend moest Deinze al een belofteploeg de wei insturen, omdat de A-kern nog weigerde te spelen. De kans is erg groot dat alle spelers binnenkort transfervrij zijn, al moet dat op juridisch vlak nog helemaal uitgeklaard worden. Interessante profielen als Erdon Daci, Guillaume De Schryver, Tuur Dierckx, Gaëtan Hendrickx, Thibaut Van Acker en Jannes Vansteenkiste zouden zo plots op de markt komen.

Klassement op de schop
Mocht Deinze uit de Challenger Pro League wegvallen, dan zou de impact echter veel verder reiken dan de eigen regio. Alle andere ploegen uit de competitie zullen er hinder van ondervinden. Het reglement van het Belgische voetbal schrijft voor dat een profclub hoogstens twee wedstrijden verstek mag geven op één seizoen tijd. Bij de derde keer volgt onherroepelijk een algemene forfait. Ook bij faillissement (en bijbehorende onmiddellijke degradatie) is dat uiteraard het geval.

Wat gebeurt er dan met de uitslagen en het puntentotaal van Deinze? Die worden logischerwijze geschrapt. Dat betekent dat de ploegen die eerder punten lieten liggen tegen de Oost-Vlamingen, eigenlijk een onverwachte meevaller krijgen. Aangezien Deinze lange tijd bovenin meedraaide, zijn dat er wel wat. Onder meer SK Beveren, Lierse SK en de beloften van RSC Anderlecht, Club Brugge en KRC Genk mogen zich stiekem in de handen wrijven. Zij zullen geen punten inboeten, waar anderen dat wél moeten doen. 

De invloed op bijvoorbeeld de titelstrijd valt niet te onderschatten. Van de huidige twee koplopers, SV Zulte Waregem en RAAL La Louvière, kan die eerste plots twee punten uitlopen. Essevee had immers slechts gelijk gespeeld tegen Deinze (2-2), terwijl de Henegouwers die onderlinge confrontatie wel hadden gewonnen. Ook de andere dichte belagers zouden overigens één of drie punt(en) moeten inleveren. Mocht het straks game over zijn voor de oranjehemden, dan ziet de stand er zo uit (met tussen haakjes de eventuele punten in mindering): 

1. Zulte Waregem - 25 (-1)
2. La Louvière - 23 (-3)
3. RWDM - 20 (-3)
4. Patro Eisden - 20 (-3)
5. Lommel SK - 18 (-1)
6. Lierse - 16
7. Beveren - 16
8. Club NXT - 16
9. AS Eupen - 15
10. FC Liège - 13
11. Lokeren-Temse - 11 (-1)
12. Jong Genk - 10
13. RSCA Futures - 10
14. RFC Seraing - 10
15. Francs Borains - 7 (-3)

Van twee naar één
Het valt je ongetwijfeld al op in bovenstaand (voorbarig) klassement: uiteraard is er dan een ploeg minder actief in de Challenger Pro League. Dat levert voor elke club een vrij weekend op, maar het heeft ook gevolgen voor de degradatiestrijd. Het bondsreglement stelt namelijk dat er, in plaats van de twee gebruikelijke zakkers, slechts één club afscheid moet nemen van de reeks. Enkel de vijftiende dus. Momenteel draagt RFC Seraing die rode lantaarn, in het 'nieuwe' klassement zou dat Francs Borains zijn. Even slikken voor de club van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, al zou het zeker een opluchting betekenen als ze vanaf nu slechts één team meer moeten voorbijsteken. Het aantal stijgers vanuit de hoogste amateurklasse verandert niet.